Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (121)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Hit-vejr!

mandag 10. maj 2021
& afsløring af resultaterne fra Birdrace
af Rasmus G. Momme

Forventningerne var høje da vi stod op i morges!
Vejsituationen så ærgeligt talt temmelig lovende ud, og flere lokale birdere skulle, angiveligt, have taget fri fra arbejde, bare så de kunne være med til at bevidne denne vanvittigt historiske, hit-fyldte dag!

…Så vildt skulle det dog ikke gå… men en fed dag, med fede fugle blev det helt bestemt!

Både Amanda, Samuel, Simon og jeg ringmærkede i dag, da David og Henrik Böhmer var stationeret på Sydhukket og tog sig af dagens observationer. Standardmærkningen blev imidlertid en lidt besværlig opgave, da flere småbyger blev ved at poppe op på radaren, hvilket gjorde, at vi flere gange måtte lukke alt ned og åbne alt op igen – indtil vi til sidst lukkede alt kl. 8, fordi radaren simpelthen viste alt for meget regn. Men bygerne, og sikkert også den varme der ENDELIG har indfundet sig (vi kunne lukke net iført t-shirt, omg!), fik i den grad presset nogle lækre fugle ud til Hukket.

David og Böhmer starter stærkt omkring solopgang med at melde en trækkende Bomlærke (Emberiza calandra). Omkring kl. 8, da vi har lukket haverne, melder de pludselig om rastende Gulirisk (Serinus serinus) på græsplænen nedenfor obsposten! Den flyver så ind i stationshaven, og sætter sig frit fremme træerne, kaldende af hjertens lyst – en skøn, skøn, publikumsvenlig fugl, og tilmed fik Amanda endelig brugt med denne nye lifer, der nu hele 2 gange har undveget hende under hendes ophold her.

gulirisk
Dagens citrongule lækkerbisken: Gulirisk

Derefter fandt David og Böhmer en Fiskeørn (Pandion haliaetus), der musende over sandfladerne fik jaget alle mågerne på vingerne. Og endelig trak hele 6 Mursejlere (Apus apus) ind over Hukket i løbet af morgenen – året første <3

 

David gik derfter i Mosen, hvor han så, hvad han troede var en tårnfalk komme ned fra himlen, men det var minsandten en Skovhornugle (Asio otus), der smed sig i et krat. Sam, Simon og Amanda løb derned, og fik alle set den. Jeg valgte at åbne nettene i Stationshaven igen kl. 10, og mærkede indtil kl. 14. Det blev ikke til mange nye mærkninger, især fordi det blæste meget op efter middag, hvorfor jeg stille og roligt måtte lukke net efter net. Men på en af de sidste runder sad der sørme en lækker lille Sortmejse (Periparus ater), og Amanda nåede lige tilbage fra Mosen tidsnok til at få sig en ny mærkeart.

IMG 6508
Dagens nuttede, tuttede og pjuskede Sortmejse

IMG 6481
Vi blev ærligt talt lidt overraskede, over at pille en Skovspurv (Passer montanus) ud af et net, helt oppe i Fyrhaven

 Dagens mærkning
Solsort (Turdus merula) - 1
Gransanger (Phylloscopus collybita) - 4
Løvsanger (Phylloscopus trochilus) - 2
Gærdesanger (Curruca curruca) - 6
Tornsanger (Curruca communis) - 1
Munk (Sylvia atricapilla) - 1
Sortmejse (Periparus ater) - 1
Husrødstjert (Phoenicurus ochruros) - 1
Gærdesmutte (Troglodytes troglodytes) - 1
Skovspurv (Passer montanus) - 1
Stillits (Carduelis carduelis) - 1
Lille gråsisken (Acanthis cabaret) - 1
I alt - 20 

 

Birdrace

Og så kan vi med glæde endelig afsløre resultaterne fra vores fantastiske, inter-skandinaviske birdrace i lørdags.

Vinderen blev:

*trommehvirvel*

Ottenby Fågelstation – med svimlende 150 arter observeret på blot 1 døgn! Som Jonas Pedersen fra Skagen Fuglestation skrev til mig efterfølgende: ”Det er hvad vi plejer at få på en hel uge med DOF-ung!!?!”

Placeringerne fra Birdracet blev altså følgende:
Ottenby – 150 arter
Skagen – 128 arter
Blåvand – 122 arter
Landsort – 121 arter
Falsterbo – 111 arter
Utsira – 75 arter
Christiansø – 60 arter

Stort tillykke til Ottenby med den flotte sejr, og et KÆMPE tak til alle de andre stationer for den imponerende indsats, og for at være med på ideen. Vi kommer helt sikkert til at gentage succesen!
Sam har lavet en superflot plakat med vinder-rækkfølgen og nogle af arterne der blev observeret, samt et excel-ark med de komplette artslister, som kan ses i vores seneste Facebook opslag fra Blåvand Fuglestation.

Til slut vil jeg bare lige smide en række af mine billeder op, af nogle af de arter vi fik i kassen under Birdracet: 

skovpiber
Syngende Skovpiber (Anthus trivialis) i klitterne

blaahals
Blåhals (Luscinia svecica) i Mosen

brogetflue
brogetfluehan
Broget Fluesnapper (Ficedual hypoleuca) hun & han

dvaergterne
Fantastisk smukke, fiskende Dværgterne (Sternula albifrons) på den nordlige del af Skallingen

vhals
En Vendehals (Jynx torquilla) helt inde i bunden af et krat, midt på heden!

 

Kys og Godnat