Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.
Nordvestenvind er dræbervind
Morgen observation:
Vinden var gået i NV i dag, og det gjorde da, at der skete lidt mere end i går, hvor den stod i direkte nord. Når det er sagt, var det bestemt stadig ikke en god trækdag.
Der var meget lidt bevægelse over havet, og de tre timer føltes lidt lange for Henrik og mig. Heldigvis var der lidt lækre ting blandt rastefuglene i dag. Vi havde blandt andet en sorthovedet måge, en dværgmåge og flere kaspiske måger i forskellige aldre – så det var faktisk ret fint.
Derudover havde vi også en del almindelige kjover i dag, hvor flere kom rigtig tæt på, så alle detaljer kunne ses – det var virkelig lækkert og gjorde dagen meget bedre.
Og selvom selve trækket var ret svagt, kom vi alligevel op på syv forskellige arter af vader i dag – dog kun meget få af hver slags.
THK
Ringmærkning
I dag var vinden ret kraftig fra nordvest, da vi stod op og den ville ikke aftage ret meget, så vores forhåbninger for dagen var ikke frygtelig høje. Dog startede første runde med en Sangdrossel og en Solsort i Stationshaven, hvilket gav os en svag optimisme. Men det viste sig hurtigt, at vores første forventning holdt stik, for runde efter runde gik vi til tomme net. Der sad dog med to runders mellemrum en ung Ringdue i et af nettene, først i Fyrhaven og derefter i Krattet, men begge gange nåede den at smutte fra os. Modsat de andre dage, hvor vi besluttede os for at holde nettene åbne til efter standard, var Estelle og jeg enige om, at vi lukkede når standard sluttede - krattene var ret tavse og nettene tomme.
Da klokken var 9 ringede Bent til os og sagde, at han kom forbi om lidt og havde sit barnebarn på besøg, der gerne ville se en fugl eller to. Jeg sagde at vi med den dag vi havde haft, ikke kunne love det store, men ville gøre vores bedste. Da Bent kom begyndte vi at lukke nettene med hans hjælp, hvilket gik ret hurtigt, men nettene var desværre tomme i både Stationshaven og Fyrhaven. Heldigvis havde vi alligevel lidt held, for i Krattet sad der en Skovpiber i det ene net. Den fik en ring på og blev vist frem til stor glæde, hvorefter den fik sin frihed igen.
Jeg spurgte Bent ind til, hvad han mente om vejrudsigten, da vejret i morgen ser ud til at blive meget ligesom det i dag, men med vind fra vest i stedet for nordvest. Bent sagde, at det godt kunne blive lidt bedre i morgen, da 'nordvestenvind er dræbervind' herude på Hukket. Så vi håber på en lidt mere begivelhedsrigdag i morgen i forhold til i dag. Om eftermiddagen kom Joseph tilbage og til aften kommer hans bedsteforældre også, som bliver her et par dage.
FGMP
Folk på stationen: Freya G. Mørup-Petersen, Estelle Cumin, Henrik Böhmer, Thomas Kristensen og Joseph Stephan
Good variety of species despite nothern wind
Morgen observation:
Det var endnu en dag med meget lidt vind på obsen, men da vinden var i nord i dag, var det måske faktisk en god ting – for der er ikke særligt meget, der trækker i nordenvind på denne tid af året. Hvis vinden var så rolig, at fuglene bare ignorerede den, kunne det måske blive en fin dag med lidt vader og andet godt.
Men nej. Selvom vinden kun kom med omkring 2 m/s og næsten ikke kunne mærkes, nægtede fuglene at ignorere, at den stadig kom fra nord – og derfor valgte de fleste ganske enkelt ikke at trække i dag.
Det blev derfor en meget stille dag. Alle rastefuglene blev tjekket grundigt og flere gange gennem de tre timers obs, bare for at have lidt at lave. Men selv her var der ikke noget særligt at finde.
Jeg havde i dag 54 vadefugle fordelt på fem arter – selvfølgelig med hovedparten som almindelige ryler og strandskader. Udover det var der lidt bevægelse af sortænder, og i dag lå der også en del rastende sortænder lige ud for kysten.
Dagens højdepunkt på trækket var nok en fløjlsand, der trak forbi rigtig fint og tæt på – eller de fem grågæs, der kom flot trækkende mod syd. Der er bare noget særligt over at se gæs trække ved Blåvand. Store fugle, der ofte flyver i en flot formation – det glæder jeg mig virkelig til at se mere af, når der snart begynder at komme store flokke af forskellige gæs forbi. I dag måtte jeg nøjes med fem grågæs, men det var stadig fedt.
Når der ikke skete noget over havet – hvilket var det meste af dagen – nød jeg at kigge på alle ternerne, især de rigtig fine unge splitterner. Jeg synes, de ser super seje ud – både når de flyver rundt, og når de bare står på stranden og javer rundt med de andre terner.
I morgen ser det ud til, at der kommer rimeligt kraftig vind fra NV – så forhåbentlig kan det noget mere end i dag. Måske kan jeg endda være heldig, at det blæser en almindelig skråpe ind til mig – en art jeg virkelig håber at få at se. Så jeg krydser fingre for en god obs i morgen!
THK
Ringmærkning:
This morning, the first round to check the nets didn't look promising. Freya and I indeed thought we would come back empty-handed from our first round in the garden. Despite favorable weather conditions, we didn't hear much activity. But it turned out that we had one pleasant surprise after another, as we captured a good variety of species. Among them were a tree pipit, a bullfinch, as well as a yellowhammer (which I really had been hoping to catch!).
We also had a treecreeper, which required a little investigation to determine whether it was a Eurasian treecreeper or a Short-toad treecreeper. After careful study, it was a Short-toad treecreeper. It was very interesting to study all the different criteria.
Lastly, cute moment alert of the day: we caught two young linnets that just fledged, as well as a shiny male, which may have been a little family. The mother must have been wondering where they had gone, but we promise we released them together shortly afterwards, just long enough to take a family photo.
EC
Folk på stationen: Estelle Cumin, Freya Mørup-Petersen og Thomas Kristensen
Baby pigeon!
Morgen observation:
Endnu en utrolig lummer varm dag i Blåvand. I det mindste havde man i dag ikke følelsen af, at det kunne begynde at regne hvert øjeblik det skulle være – som det ellers har været de sidste par dage.
Vinden var taget lidt til og var desværre drejet op i NNV, og når vinden kommer mere nordlig end NV, plejer det sjældent at betyde en god dag på obsen. Henrik og jeg satte os i “hullet” – en af de gode obs-poster, især når det blæser – da vinden lå på omkring 6 m/s. Og da det ikke så ud til at blive en dag, hvor vaderne ville vælte ind, virkede det ikke nødvendigt at bruge vadefuglespottet.
Der var god tid til at hyggesnakke på obsen i dag, for der var langt mellem fuglene. I de første fire intervaller kom der kun få vader og lidt andet over vandet. Da solen rigtig begyndte at bryde igennem, og vinden gik mere i nord i de sidste to intervaller, døde bevægelsen over havet helt ud.
Så det eneste, der bevægede sig, var nogle få sortænder og to toppet skallesluger.
Som skrevet var det ikke nogen imponerende dag for vadefugle, men i løbet af de første fire intervaller kom der:
- 19 strandskader
- 1 småspove
- 1 lille kobbersneppe
- 1 mudderklire
- 1 hvidklire
- 2 stenvendere
- og 5 almindelige ryler
Så ja, det var ret dårligt. Det føltes ikke ligefrem som om, det væltede ind med kandidater til dagens højdepunkt – men hvis vi skal vælge noget, må det være en enkelt ride, der kom trækkende mod nord. Eller at vi i dag havde en del havterner rastende på stranden sammen med fjordternerne.
THK
Ringmærkning:
Efter en dag uden mærkning i går, var det en fryd at stå op til en morgen uden regn på radaren, hvor vi kunne foretage standardmærkning. Estelle og jeg gik i gang med at åbne net og da vi kom tilbage talte vi lidt om, at det kunne være sjovt at få en due i nettet. Selvom duer af og til går i nettene, ryger de nemt ud igen grundet deres størrelse og på trods af at de virker lidt kluntede, er de faktisk ret smarte og gode til at undgå nettene generelt, så det er ikke en så hyppig fangst, som man skulle regne med. Mens vi ventede på, at første runde skulle starte, kunne jeg se en ringdueunge, som jeg har set i haven de sidste par dage, flakse klodset rundt i haven, nok en af dens første rigtige flyveture og tænkte, at den måske kunne gå i nettet. Og det viste sig hurtigt at være rigtigt, da den sad i det første net på første runde. Estelle ringmærkede den og vi tog nogle billeder af dueungen, hvorefer vi lod den flyve videre.
1k Ringdue
Resten af dagen var meget stille, men jeg lod nettene i begge haver stå oppe efter standard, hvor jeg gik runder med jævne mellemrum indtil jeg lukkede ved 16-tiden - der var jeg helt smadret. Det blev heller ikke til så frygtelig mange flere fugle efter standard, men vi kom da op på 15 mærkninger og 8 aflæsninger, hvilket er ganske pænt.
FGMP
Folk på stationen: Estelle Cumin, Freya Mørup-Petersen, Henrik Böhmer og Thomas Kristensen
Våd dag i Blåvand
Morgen observation:
Da jeg kom til Blåvand, småregnede det, og indimellem kom der rimeligt kraftige byger. Jeg kiggede på vejrudsigten, som sagde, at det ville holde tørt fra kl. 6 til 8 – så jeg tænkte, det passede fint med morgenobsen.
Jeg gik ud til obs-spottet, satte mig til rette i småregn og startede obsen kl. 5:15. Men der skete ikke rigtigt noget over vandet. Derfor valgte jeg at lave en rastefugletælling med det samme – noget vi normalt først gør hen mod slutningen af obsen – for at sikre mig, at den var klaret, hvis regnen tog til, og jeg blev nødt til at forlade posten.
Obsen blev bestemt ikke nemmere af, at det hele tiden skiftede mellem småregn og kraftigere byger. Det gjorde både, at det var meget mørkt over vandet, at sigten – som i forvejen var dårlig – blev værre, og at jeg selv blev godt irriteret over hele tiden at skulle pakke paraplyen op og ned.
Efter halvanden times obs, omkring kl. 6:45, begyndte det at regne mere konstant og ret kraftigt. Jeg besluttede derfor, at hvis det ikke blev bedre inden kl. 7:15, ville jeg stoppe der. Det ville stadig give mig de 2 ud af 3 timer, der skal til for, at obsen kan tælle som en standardobs.
Da klokken blev 7:15, regnede det stadig, og der skete stadig stort set intet over havet. Så jeg pakkede sammen og vendte tilbage til stationen for at få skrevet de få data fra obsen ind.
I løbet af obsen kom der fem arter af vader trækkende:
- 1 småspove
- 1 lille kobbersneppe
- 3 islandske ryler
- 56 almindelige ryler
- og 11 strandskader.
Der var et par rimeligt store flokke sortænder – i hvert fald for denne tid på året – men ellers var rastefuglene også i noget lavere antal end de foregående dage.
Dagens højdepunkt for mig blev faktisk ikke en fugl – men at der lå hele 22 gråsæler og rastede på nogle af de fjerneste sandbanker. Det var ret vildt at se, da det normalt mest er spættede sæler, vi ser i store antal her ved Blåvand.
THK
Ringmærkning:
Today, rain and wind decided that the ringing station would not open. Indeed, heavy rain and wind were expected all along the day, and it was confirmed by the weather radar when we woke up at 4am. Freya still opened the nets at around 9am, but the rain was coming, so they were quickly closed again. Nevertheless, it enabled to catch 1 Wren (recapture) and 1 Icterine Warbler.
By the way, rainy day means cleaning day! We took advantage of this bad weather to rest, clean the house, and also cook. So, home-made pizzas and cakes are on the menu for dinner!
EC
Folk på stationen: Estelle Cumin, Freya Mørup-Petersen og Thomas Kristensen
Sådan en rigtig vadefugledag
Morgen observation:
Da jeg kørte mod Blåvand, tænkte jeg, at det helt sikkert ville tage et par timer, før observationen kunne gå i gang – det regnede lidt og lynede, hvilket var super ærgerligt, for forholdene så ellers rigtig gode ud i dag.
Men da jeg kom til Blåvand, viste det klassiske fænomen sig igen: Blåvand har sit helt eget vejr. Man kan aldrig regne med vejrudsigten herude. Selvom det var meget trykkende, holdt det sig tørt og så endda ud til at klare lidt op. Jeg gjorde mig klar og gik ud til obsen. Der kom stadig lyn i det fjerne, men jeg valgte at fortsætte og håbede, det ikke ville ende i et pludseligt skybrud.
Vinden var fra ØSØ, og allerede første gang jeg kørte skopet over vandet, blev jeg helt vildt glad – det væltede forbi med ryler og rødben! Forholdene var lidt svære, da det stadig var meget mørkt – morgenobsen startede kl. 5:00, og solopgang var først 5:14, så i det her vejr var der ikke meget lys at arbejde med.
Men det gik, og jeg havde bestemt sved på panden over alle de fugle, der skulle tælles og noteres. Det var derfor en kæmpe lettelse, da Henrik dukkede op efter bare 20 minutter. Lidt efter kom også David, og så var vi tre mand på obsen – og det var virkelig godt med dagens mange forskellige vader og andre arter. Det føltes næsten som et fuldtidsjob bare at holde styr på noterne!
I løbet af morgenen ændrede vinden sig pludseligt – med ét vindstød skiftede den fra ØSØ til SV. Det kunne mærkes: Det blev både køligere og mere blæsende på obsen, og nogle arter reagerede med det samme. For eksempel stoppede trækket af lille kobbersneppe næsten helt efter vindskiftet.
I løbet af obsen kom der 3.120 vadefugle trækkende forbi, fordelt som følger:
- 222 strandskader
- 36 strandhjejler
- 21 småspover
- 5 storspover
- 300 lille kobbersnepper
- 165 rødben
- 5 hvidklirer
- 27 stenvendere
- 333 islandske ryler
- 35 krumnæbbede ryler
- 17 sandløbere
- og sidst men ikke mindst 1.954 almindelige ryler.
Ud over det vilde vadefugletræk havde vi to sortterner rastende på stranden og en mega lækker 1k sorthovedet måge.
Det var en total vild dag for mig – især fordi det var første gang, jeg oplevede så heftigt et vadefugletræk. Flokkene kom næsten konstant, og det var en kæmpe oplevelse.
Lige nu ser det desværre ud til, at vinden går i NV i morgen – og med en del regn – så det er lidt ærgerligt. Men senere på ugen ser det lovende ud til nogen havfugle, og det glæder jeg mig meget til!
THK
Ringmærkning:
Dagen startede med, at Estelle og jeg tjekkede DMI's radar. Indtil i nat var der lovet masser af regn, hvilket ikke tegnede godt, men det meste kom lidt efter midnat og vi kunne se på radaren, at regnen lige gik uden om hukket - så det var bare om at komme i gang med ringmærkningen!
Luften var tung og fugtig, da vi åbnede net og det føltes næsten som at gå i et drivhus. Men fuglene var aktive, så det var i hver fald lovende. Dagen gik meget fint for sig med en god sjat fugle fordelt på flere arter, heriblandt to sortstrubede bynkefugle, som var gået i Helgolandsrusen.
En ud af to 1k Sortstrubet Bynkefugl. Foto: Freya G. Mørup-Petersen
Da vi sluttede standard, var vi op på 20 ringmærkede fugle og 15 genfangster. Der var stadig fugle i krattene og vi havde lidt energi endnu, så vi lod stationshaven stå åben efter standard frem til klokken 18. Det gav lidt ekstra fugle, heriblandt en ufattelig fin Husrødstjert 2k+ han, som Estelle mærkede som sin første.
Husrødstjert er ikke en almindelig gæst i stationshaven. Denne her havde en fedtscore på 7 og en vægt på 20,0 gram, så den er nok på vej videre. Foto: Freya G. Mørup-Petersen
I morgen ser ikke alt for lovende ud i forhold til ringmærkning og det bliver spændende med al den regn der bliver varslet, om vi overhovedet kan komme til at mærke - men vejret er svært at forudsige herude, så det må vi se på i morgen tidligt.
FGMP
Folk på stationen: David Manstrup, Henrik Böhmer, Estelle Cumin, Freya Mørup-Petersen og Thomas Kristensen
God diversitet og gode arter
Vejr kl. 5.00: Ø 6 m/s, 2/8, 19 grader, 30 km sigt.
Sådan! Klart vejr og østenvind i slut juli. Det er bare en fed opskrift på en god dag. David, Thomas (og far) og undertegnede startede alle på morgenobsen, da vi havde forventet en god dag med vadere. Selv om vejret var nogenlunde perfekt, kom der ikke så mange som vi havde forventet. Det startede godt med forskellige flokke af klirer, lidt ryler (bl.a. 9 krumnæbbede ryler i folk) og lidt spredte strandskader. Men det gik hurtigt i stå og vi måtte nøjes med ca. 700 vadere denne morgen. Det gik bedre med de rastende fugle, da der var kommet mange måger til, bl.a. over 600 sildemåger. Derudover en adult sorthovedet måge, en dværgmåge og en rovterne.
Lidt i 8 gik jeg tilbage for at åbne net i håb om at østenvinden havde bragt lidt nye fugle til området. Det var desværre også en lidt sløj omgang med 14 nye fugle på 5-6 timer. Diversiteten var god og med både stillits og ringdue i nettet, var det godkendt. Der var kommet lidt nye løvsangere til, alle adulte fugle.
Imellem netrunderne hyggede vi i det dejlige vejr foran stationen og havde bl.a. en ung grønspætte der fløj lidt rundt. Den er ved at være årlig på hukket, men gik desværre ikke i nettet i dag.
Til eftermiddag ankom Freya og Estelle til stationen og er klar til at ringmærke i morgen.
Vejret i morgen ser spændende ud med regn i nat og vindskifte fra øst til sydvest. Havde det været i oktober, ville det være opskriften på et hit.
Træløber-dag
Vejr kl. 5.00: ØNØ 2 m/s, 8/8, +15 grader, 500 meter sigt
Igen i dag var hukket indhyllet i tåge. Det så egentlig fint ud fra solopgang, men det pakkede hurtigt til og toppen af fyret kunne nogle gange kun lige skimtes. Det var derfor igen svært at gennemføre morgenobsen. Thomas havde én fugl på 45 minutter og gav op.
Til gengæld var der lidt mere gang i ringmærkningen i dag. Fordi der var lidt mere aktivitet ved solopgang end i går, blev alle net åbnet og der var nye fugle på alle runder. Det blev til 24 nye fugle og 5 genfangster. Der var god diversitet og bl.a. med 6 tornsangere og 5 løvsangere virkede det til at der var kommet nye fugle til hukket. Dagens højdepunkter blev først en træløber og lidt senere en korttået træløber.
Øverst: korttået træløber. Nederst: træløber
De sidste kanter og stier blev slået i dag, så nu står haverne bare skarpt til sæsonstart. Vi skal dog vente til mandag til Freya og Estelle er klar til den første rigtige sæsonstart. Freya er et kendt ansigt i vores ringmærkning og skal være her knapt en uge og Estelle er en fransk kvinde, der skal være her til d. 10. august.
Allerede i aften går vinden i øst og tager lidt til. Den forbliver i øst i ca. 1,5 døgn og med 5-6 m/s kunne i morgen og måske også mandag blive nogle gode dage med vadere. Vi glæder os også til at det igen klarer op på hukket.
Af andre observationer var det dejligt at se to hunner af hugorm lige omkring ringmærkningslab i fyrhaven.
Tåge
Vejr kl. 05.00: S 1 m/s, 8/8, +14 grader <1km sigt.
Morgenen startede køligere end i går og allerede på vej til Blåvand kunne jeg se at det nok ikke ville blive den klareste dag. Det er fint til ringmærkning og med den lave vind, så forholdene gode ud. Der var dog meget fugt i luften, som satte sig i netmaskerne og første runde var med nul fugle. Puha, det tegnede ikke godt. Ikke engang i buskene var der bevægelse af fugle. Det blev lidt bedre på de næste runder, men det blev aldrig helt godt. Kun 9 nye fugle og 2 genfangster blev det til.
Tågen lettede aldrig helt her til morgenen og selv om Thomas forsøgte, kunne en morgenobs ikke gennemføres. Der var til tider kun et par hundrede meters sigt. Der var dog en smule vadere at se og høre.
Der var i dag et lille rykind af løvsanger, som kunne høre flere steder. Ca. 10 rastede omkring stationen mod kun 2 gransangere. Der var også pænt med kaldende gærdesangere rastende omkring stationen.
Vi fik i løbet af morgenen besøg af Bent som dog hurtigt kørte igen, og Bo og Eva som forsøgte sig med foto af trækkende vadere. Det blev nok ikke til det store.
I morgen forventer vi lidt af det samme med lav sigt og relativt få fugle. Men vi giver det et forsøg.
Første dag med ringmærkning i efteråret
Morgen observation:
Det var en meget overskyet dag på obsen, med vinden fra NNV. Der var derfor ingen forventning om store mængder fugle, men i det mindste holdt det tørt gennem hele obsen, og hen mod slutningen begyndte der også at komme lidt fugle.
I løbet af obsen havde jeg 25 strandskader, 2 småspover og 64 almindelige ryler – så ikke et kæmpe vadefugletræk i dag.
Til gengæld var der en stor mængde rastende suler, som til tider kom dejligt tæt på strandkanten i deres søgen efter mad. Der var også lidt bevægelse af sortænder og en enkelt rødstrubet lom. Og med en almindelig kjove i sidste periode, blev det faktisk en okay obs – der skete i hvert fald lidt gennem hele morgenen, i modsætning til i går.
De næste par dage ser heller ikke alt for lovende ud til træk, så det bliver nok nogle lidt sløve dage. Men til gengæld ser søndag rigtig lovende ud, så den ser jeg frem til – og håber, at vejrudsigten ikke når at ændre sig alt for meget.
Besøg på observationsspottet. Billede: Thomas Kristensen
Ringmærkning:
Vejr kl. 5.00: NNV 6 m/s, 8/8, +18 grader, 5 km sigt.
NNV giver ikke ligefrem gardiner af vadere over havet og af samme årsag, valgte jeg i dag at åbne net, nogle dage før sæsonstart. Der kan godt her midt i juli være pænt med ungfugle og der kan faktisk være nogle ret gode dage. Dagens 6-timers fangst gav 26 nye fugle, hvilket egentlig er pænt. Højdespringeren blev gransanger med 6 nye fugle, men lidt mere fåtallige arter som skovpiber, topmejse og gulspurv var også gode at få med. Klar det bedste net i dag var (som så mange andre dage), nettet ved dammen i stationshaven. Alene på første runde hang der 7 fugle her. Fyrhaven producerede kun 3 nye fugle i dag, hvilket tyder på at der ikke er de store trækbevægelser endnu.
Udover de lokale fugle der vimser rundt i buskene, var der ikke meget nyt.
I morgen er der meget svage vinde, så der bliver nettene nok åbnet igen.
Folk på stationen: Thomas Kristensen og Henrik Böhmer
Hverken succes med lyslokning eller observation
Jeg valgte at stå meget tidligt op i dag og kørte mod stationen allerede kl. 2:30, så jeg kunne lave halvanden times lyslokning efter natsværmere. Jeg kom derud og fik tændt for lampen, som desværre ikke havde været tændt i løbet af natten, da der hverken er en timer på den, eller nogen havde været på stationen til at tænde den.
Jeg satte mig inde i ringmærkningslaboratoriet og håbede på, at der ville komme nogle spændende sværmere til. Jeg tjekkede ca. hver halve time fra kl. 3 til 4:30, men desværre begyndte det at småregne, og der kom ikke rigtig noget til fælden – udover en masse fluer.
Her til aften har jeg været ude og skaffe en timer, så jeg ikke behøver komme så tidligt for at tænde fælden. Desværre ville den ikke lige, hvad jeg ville, da jeg kørte forbi stationen for at sætte den op – så det må jeg få til at virke i morgen.
Efter min meget lidt succesfulde lyslokning gjorde jeg klar til at gå på obsen. Allerede fra start virkede det ikke som en særlig god dag. Det småregnede fra minut ét, og det var meget tåget over vandet. Men jeg satte mig til rette og håbede på det bedste – og heldigvis stoppede regnen ret hurtigt.
Vinden var 2 m/s fra vest og skiftede i løbet af obsen til 1 m/s fra VNV. Og hvis man sidder og tænker, om det er perfekte forhold til obs ved Blåvand på denne tid – så kan jeg sige, at det var det i hvert fald ikke i dag.
Obsen var meget stille. Selv sortænderne kom kun i små flokke med omkring 10 minutters mellemrum. Der kom en flok på 5 småspover, et par flokke strandskader og nogle små flokke almindelig ryle. Men ellers skete der ikke noget nævneværdigt træk.
En god flok suler rastede et stykke ude over vandet, og omkring 480 fjordterner rastede på stranden, hvilket skabte en dejlig larm – især når mennesker kom for tæt på, og de alle lettede i samlet flok.
I de sidste perioder kom der godt med skarver trækkende ud for at finde føde, men da vandstanden var meget høj, kunne de ikke finde et sted at lande ud fra Hukket, og de fortsatte længere sydpå.
Hvis der skulle findes et højdepunkt for dagen, ville det for mig nok være to rigtig fine rødstrubede lommer, der rastede i vandet lige ud for obsposten.
Så med få fugle og vådt, koldt vejr blev det ikke ligefrem den bedste obsdag ved Blåvand. Men forhåbentlig kommer vi stærkt tilbage i morgen med lidt mere gang i den. Henrik kommer også ud på stationen i morgen, så der er jeg ikke helt alene. Hvis vejret tillader det, vil Henrik åbne nogle net og se, om vi kan få nogle fugle til at flyve i dem, mens jeg tager morgenobsen.
Mig på obsen. Billede: Thomas Kristensen
Udsigten fra efterårs spottet. Billede: Thomas Kristensen
Folk på stationen: Thomas Kristensen