Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (32)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Rovterne, 5. vendehals og twitch

mandag 17. maj 2021
En vindstille, halvkølig dag med gode arter.
af Simon Græsbøll

Vi vågnede op til en vindstille dag med en del tåge over havet, især mod syd. Over det næsten spejlblanke vand var der ikke mange trækkende fugle, og det blev en lidt sløv træk-obs. Men så passerede en kæmpe med kraftigt rødt næb tæt på kysten: en Rovterne (Hydroprogne caspia). Jeg råber til Martin, som var med på dagens morgen-obs, og hans primalskrig gjorde det tydeligt, at det var en ny og længe ventet Huk-art for ham. 

Se dagens observationer fra Blåvands Huk her.

Ringmærkningen bød på lidt færre fugle i dag, men vi fik dog årets 5. Vendehals (Jynx torquilla), en 3K+ fugl. En smuk sag, som vi selvfølgelig håber vil yngle i stationshaven eller tæt på - vi krydser fingre!

17.05.2021_Blavand_Denmark_235.JPG

17.05.2021_Blavand_Denmark_230.JPG

Foto: Samuel Perfect

Ringmærkning: 3 Løvsanger (Willow Warbler, Phylloscopus trochilus), 2 Gransanger (Chiffchaff, Phylloscopus collybita), 3 Gærdesanger (Lesser Whitethroat, Curruca curruca), 1 Fuglekonge (Goldcrest, Regulus regulus) 1 Tornirisk (Linnet, Linaria cannabina), (Chaffinch, Fringilla coelebs) 3 Whitethroat (Tornsanger, Curruca communis), 3 Lille Gråsisken (Lesser Redpoll, Acanthis flammea/cabaret), 3 Havesanger (Garden Warbler, Sylvia borin), 1 Stær (Starling, Sturnus vulgaris), 1 Vendehals (Wryneck, Jynx torquilla), 1 Stenpikker (Wheatear, Oenanthe oenanthe).

Vi lå alle ud på eftermiddagen og sov på vores værelser, da jeg fik et opkald fra Martin, som stod og så på en Rødrygget Svale (Cecropis daurica) ved Myrthue Eng. Her har den været stationær i nogle dage nu, og faktisk dippede Rasmus og jeg den i går på vej hjem fra Skagen. Nu skulle vi have revanche. 

Da vi ankom stod Martin og spejdede efter svalen, og der gik en 30 minutter, før vi fik første glimt af den i en lille slugt mellem to afgræssede marker. Der skulle gå ca. en halv time mere, før den viste sig igen - denne gang i noget længere tid og tættere på os. Sulten pressede sig på og aftenen nærmede sig, så vi besluttede at køre hjemad. På vej hjem, stoppede vi et stykke nede på vejen til Myrthue, da vi så en større flok svaler. Og her var den rødryggede i al sin pragt og jagende insekter henover en fin græsmark med blomstrende ranunkler: Sikke et dyr! Rasmus og Merit fik gode fotos, og vi var alle ekstatiske. Det var ovenikøbet Rasmus' DK-art nr. 300!!

svale blog
Rødrygget svale ved Myrthue Eng nord for Esbjerg gav en fremvisning over flere omgange. Foto: Rasmus Momme

Folk: Merit, Samuel, Rasmus, Martin, Bent, Simon