Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (47)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Biæder og Humlerovbille!

tirsdag 1. juni 2021
af Merit Lenk

Dagen startede helt roligt, med til dels spejlblankt hav i den ene retning og tæt tåge den anden retning, som langsomt sneg sig hen over hukket og blev hængende i en halv times tid.

Tilsvarende var morgenens observation, som jeg stod for, også meget rolig med blot et par Toppede Skalleslugere (Red-breasted Merganser, Mergus serrator), 3 Gravænder (Shelduck, Tadorna tadorna) og en Småspove (Whimbrel, Numenius phaeopus) som morgenens højdepunkter.
Se alle dagens tal her.  

IMG_0358.jpg
Fuglestationen hænger i tågen. Foto: Merit Lenk

Ringmærkningen, som Samuel og Rasmus stod for, var også ganske rolig med blot 13 nye fugle:
1 Løvsanger (Willow Warbler, Phylloscopus trochilus)
2 Gulbug (Icterine Warbler, Hippolais icterina)
2 Munk (Blackcap, Sylvia atricapilla)
1 Havesanger (Garden Warbler, Sylvia borin)
1 Tornsanger (Common Whitethroat, Curruca communis
2 Bogfinke (Chaffinch, Fringilla coelebs
4 Lille Gråsisken (Lesser Redpoll, Acanthis cabaret

Ingen tilgængelig beskrivelse.
En af de Karmindompapper (Rose Finch, Carpodacus erythrinus), der har sunget de seneste dage. Foto: David Manstrup

Så da Svend Aage ankom med kage hen på formiddagen satte vi os intetanende ud på bænken og nød sommersolen og den dejlige varme ro, mens vi snakkede om vores forventninger til resten af ugen (for den kunne blive ganske god!). Der blev snakket om sjældenheder, og så fik vi aftalt at tage en tur til Nyeng. Og pludselig hører man bare "Biæder!" (Bee-eater, Merops apiaster) blive råbt ude fra bænken, og Samuel løber ind og råber også til os indenfor: "Bee-eater!". Så fik vi da alle fart på, og vi spredte os også hurtigt over den lille del af mosen, vi måtte gå ind i på trods af, at militæret lavede øvelser størstedelen af dagen. Vi fandt den dog ikke igen - sikke en skam! I det korte øjeblik, hvor den var der, fik desuden også kun Svend Aage og David set den, på trods af, at Bent stod lige ved siden af dem. Men en super fed art, som jeg virkelig håber kommer igen snart! Den har jeg drømt om i lidt tid nu. 

Efter, at der var faldet lidt ro på, besluttede vi os for endeligt at tage afsted til Nyeng. Der var stort set helt vindstille, da Bent, Samuel, Rasmus og jeg ankom, og varmeflimmer gjorde det lidt besværligt, at lede efter fugle på fladerne. Alligevel fik vi da set både Havørn (White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla) og Skestork (Spoonbill, Platalea leucorodia), og Bent fik også vist os nogle af planterne, der vokser der.
Vi var allesammen lidt trætte, tror jeg, da vi langsomt bevægede os tilbage mod bilen, men pludselig begyndte Rasmus da at rode rundt i kokasserne. Heldigvis kendte jeg allerede til princippet om at lede efter biller i kokasser, ellers ville det da have været noget af et spøjst syn.
Det var fedt at få vist de små fine biller, der agilt prøvede at grave sig væk, hver gang man fandt en. Og jeg tror da også, at det var den bedste introduktion til møgbiller, jeg overhovedet kunne have fået, da Rasmus pludseligt helt begejstret viser os en Humlerovbille (Hairy Rove-beetle, Emus hirtus)! Det tog os lidt tid at finde den passende begejstring, da ingen af os jo egentligt vidste, hvor sjælden den er eller ikke er, men da Rasmus sagde, at den er stærkt truet og rødlistet i Danmark, så begyndte vi da at forstå hans entusiasme. Det tog ikke længe før vi alle vendte den ene kokasse efter den anden, og vi endte da også med at finde 3 styk!

Så vi var alle godt tilfredse med turen, og vi endte også alle lidt med at glemme fugle i den tid. Det tog også lidt tid endnu, inden vi overhovedet kom i tanke om den Biæder, vi alle havde misset, hvilket siger noget om den begejstring, der havde grebet os. 

humle2.jpg
Den smukke Humlerovbille i al sin pragt. Foto: Rasmus Momme

D95942B42CB749988BC1115E80F0E2ED.jpg
Kokassen, der viste sig at gemme på den første af tre Humlerovbiller. Foto: Merit Lenk

Folk på stationen: Bent, David, Rasmus, Samuel, Svend Aage, Merit