Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Hedehøg og lang vandring

fredag 11. juni 2021
En aktiv dag med gode fugle og sommerfugle
af Simon Græsbøll

DISCLAIMER: Følgende blogindlæg er langt pga. alle vores oplevelser fra i dag, så sæt dig godt til rette - er du klar til aftenlæsning og smækre fotos? 

Efter at have været på aftenlyt ved Varde Å i går aftes, hvor vi fik flere vagtler og græshoppesangere, valgte Rasmus og jeg at sove længe, mens Samuel, Merit og Taïma stod for ringmærkningen. De havde få, men dog gode fugle. De første 1K-fugle af Dompap (Bullfinch, Pyrrhula pyrrhula) røg i nettet.

image2_1.jpegUngfugle af dompap - læg mærke til, at de allerede har sort-blå hale og sorte svingfjer. Foto: Samuel Perfect.

image1_2.jpeg
Den hjemvendte Gulbug. Foto: Samuel Perfect.

Desuden havde de en genfangst af en Gulbug (Icterine Warbler, Hippolais icterina), som blev ringmærket hos os som 2K+ 12. juli 2015, og den er derfor mindst 7 år gammel! Det er fascinerende at tænke på, hvor mange gange den har været i Afrika og retur til Danmark.

Og så, minsandten, røg der endnu en Bysvale (House Martin, Delichon urbicum) i nettet! Da vi har været heldige med flere eksemplarer i løbet af den sidste uges tid, var det tur for Taïma at få fornøjelsen af at ringmærke denne skønne fugl.

IMG_9637.jpgTaïma med sin bysvale. Tillykke med den! Foto: Taïma Lorentzen.

Ringmærkning
2 Dompap (Bullfinch, Pyrrhula pyrrhula)
2 Gråsisken (Redpoll, Acanthis cabaret/flammea)
1 Kærsanger (Marsh warbler, Acrocephalus palustris)
1 Musvit (Great Tit, Parus major)
1 Munk (Blackcap, Sylvia atricapilla)
1 Bysvale (House Martin, Delichon urbicum)
1 Grønirisk (Greenfinch, Chloris chloris)

Rasmus og jeg var lige blevet færdige med at indtaste noget ringmærkningsdata, da Bent kaldte over Zello, at han så en Hedehøg (Montagu's Harrier, Circus pygargus). Vi tonsede ud på parkeringspladsen, hvor Rasmus råbte, at han så den mellem Kallesmærsk Hede og sommerhusene. Vi nåede kun at se røven af den, inden den trak sydøst over sommerhusene. Rasmus nåede at få nogle fine doku-fotos, der viser, at der højest sandsynligt er tale om en 2K han. 

hedehoeg.jpg
Hedehøg 2K han på vej sydøstover. Foto: Rasmus Momme 

Vi havde fået fortalt af Bent, at Ulf Berthelsen ville komme og ringmærke de yngleforsøgende Dværgterne (Little Tern, Sternula albifrons) ude på stranden nord for pælerækken. Vi gik derfor forhåbningsfulde ud for at se, om vi kunne overvære ringmærkningen, men Ulf kunne konstatere, at selvom der er flere voksne fugle til stede, så har en ræv muligvis plyndret samtlige reder, og ynglesuccessen ser dårlig ud for de små terner. 

Til gengæld fandt jeg en rede af Stor Præstekrave (Ringed Plover, Charadrius hiaticula). Ulf satte en fælde op for at prøve at ringmærke de voksne fugle, men de gik ikke i. Kort efter fandt vi endnu en rede med en rugende voksen. Begge reder er dog uden for terneindhegningen, så det er spændende, om de klarer den.

storpraestrede.jpeg
Rede af stor præstekrave. Foto: Simon Langvad Græsbøll Iversen.

I forlængelse af vores tur på stranden, og vores snak med Ulf, så endte vi, uden at tænke over det, på en ca. 10 km lang gåtur rundt på stranden nord mod Vejers, hvorefter vi drejede ind på Kallesmærsk Hede, hvor vi opdagede minimum 6 flyvende Brunlig Perlemorsommerfugl (Small Pearl-Bordered Fritillary, Boloria selene).

brunlig_perlemor.jpg
Nogle af de brunlige perlemorsommerfugle ville gerne sidde til et foto. Foto: Rasmus Momme.

Desuden fik Rasmus en ny lifer i form af en Stor Blodbi (Giant Blood-Bee, Sphecodes albilabris).

stor_blodbi.jpg
Blodbier er en stor familie, men stor blodbi er den eneste, der kan feltbestemmes. Foto: Rasmus Momme

flaattjek.JPG
Rasmus havde så mange flåter, at vi måtte dokumentere det. Foto: Merit Lenk.

Nu afslutter vi den lange, gode dag med fuglequiz og en film - tror det bliver animationsfilmen Eldorado.

God aften derude!

Folk: David, Bent, Samuel, Taïma, Merit, Rasmus, Simon