Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (231)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

I dag er det Bents fødselsdag, hurra hurra hurraaa

onsdag 28. juli 2021
han sikrer sig en nordsanger!
af Isabel Hunter

Dagen startede ud med regn, så vi kunne ligge lidt længere i sengen. Ved 5:30 tiden klarede vejret op og nettene kunne nu igen åbnes - og sikke et held det var, for efter ca. 40 min blev en helt almindeligt løvsanger fundet... eller var den nu helt almindelig? Det var først da den lille fugl kom i Samuels kyndige hænder, at 10'øren faldt og jubelscenerne startede. Vi havde fanget Blåvands tredje Nordsanger!

Jonas vil fortælle mere om den sensationelle ringmærkning:

DSC_1429.JPG

DSC_1447.JPG

Jonas Pedersen:
Lidt ustadigt vejr småregn og skyet. Vinden havde, efter en periode med østenvind, lavet et skift til sydvest. Det er jo faktisk en klassiker for hits, og det havde vi også diskuteret, men ikke med nogle forventninger.
Forløb:
Nettene blev åbnet og på første runde var der ikke nogen fugle i stationshaven. I fyrhaven gik det lidt anderledes. Det meste af haven var tom men det andetsidste net bød på en ung jernspurv. I det sidste net sidder der en phylloscopus. Fedt nok, dem er der ikke så mange af her for tiden. Da jeg får fuglen ud ligger jeg hurtigt mærke til den fine lange øjenbrynsstribe der lige akkurat cutter før næbbet, det har jeg sgu da læst om et sted før?? Min første tanke er faktisk lundsanger, men med det stadig meget tidlige tidspunkt på sæsonen slår jeg den hen. Bla på grund af det manglende vingebånd. Jeg bringer fuglene tilbage til laboratoriet og vi får ringmærket jernspurven. Derefter phylloscopussen. Første diskussion er selvfølgelig, er det en grans eller en løvs?? Da Samuel Perfect får kig på den kommer en meget stille og rolig kommentar, "Jeg mener at det er en Nordsanger". og det er det.
Hold da kæft...
Vi melder fuglen på Zello og efterfølgende på bird alarm
Vi får ringmærket fuglen. En optager kører men fuglen kalder desværre ikke. MEN! det passer på nordsanger.
Fuglen bliver fotograferet og sluppet.
Senere bliver fuglen genfanget, fotograferet igen. og vi forsøger igen med optagning. Fuglen giver nogle grynt fra sig, men ikke noget der er repræsentativt for kaldet.

 
Alder: Vi bestemte fuglen som en 2k+ fugl dette bla pga af nogle slid i fjerene, særlig i de store dækfjer hvor selve vingebåndet jo faktisk er slidt af. Man kan på GC2-5 godt se nogle lyse pletter som engang havde dannet et vingebånd. Udover det er der en mængde af slid og afblegning i svingfjerene men fuglen er faktisk i forholdsvis god stand men med svingfjer og dækfjer fra denne vinter. T1 og T3 er til gengæld ret slidte som tertiærerne normalt også er. Dog er T2 for nyligt skiftet i fuglens begrænsede fældning som den laver efter yngleperioden, begge vinger har denne karakter. Fuglen havde en god mængde fedt og var i god stand generelt.
IMG_20210728_065422229_HDR_1.jpg

Målene passer på Nordsanger med en vingelængde som var i den lave del af spektret men ikke uden for normalen. Vi har DNA, både pøller og fjer, så det skal udelukke enhver tvivl, så er identifikationen helt sikker.
 
Det er tredje fund for Blåvand og ottende fund for Danmark. Det er iøvrigt det tidligste fund i Danmark og det eneste Juli-fund.



Isabel Hunter:
Morgenobsen i dag var også en lettere amputeret udgave både pga. Nordsangeren og det kraftige byger, som ramte hukket. Observatørerne fik dog lidt fugle i deres våde notesbøger. Dagens talrigste fugl med 215 eksemplarer var ikke overraskende Strandskade, som ofte trækker i store tal, når vinden kommer fra en vestlig retning. Skaderne fik dog kamp til stregen af de Islandske ryler (214 stk.), som på nuværende tidspunkt er utrolig smukke med deres kobber farvet maver.  

Senere op af dagen tog Ole, Andreas og jeg på stranden. Vi var heldige at se en Storkjove (great skua, Stercorarius skua) tæt på Sabinebunkeren, 7-8 rastende almindelig ryler (Dunlin, Calidris alpina) og en bedårende Dværgryle (Little stint, Calidris minuta).

DSC_0563.JPG

Kjove med modlys gennem vingerne. Foto: Isabel Hunter/BLF

DSC_0613.JPGDe almindelige ryler hygger sig sammen. Foto: Isabel Hunter/BLF

Dagens ringmærkninger: 1 Nordsanger (Arctic Warbler, Phylloscopus borealis), 1 Jernspurv (Dunnock, Prunella modularis), 1 Sortstrubet Bynkefugl (Stonechat, Saxicola rubicola), 1 Gulbug (Icterine Warbler, Hippolais icterina), 1 Rødrygget Tornskade (Red-backed Shrike, Lanius collurio).

Folk på stationen: Samuel Perfect, Taïma Lorentzen, Jonas Pedersen, Ole Friis Larsen, Isabel Hunter, Andreas Pedersen og Kristoffer Hansen.