Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.
En dag i spurvehøgens tegn
Så er endnu en dag på Blåvand Fuglestation ved at rende ud, og det er blevet tid til at taste dagens data og skrive bloggen. Når vi nu sidder og tænker tilbage på dagens begivenheder har der været et klart tema: spurvehøge!
For mig, Adam, var det første dag med ringmærkning. Mens jeg venter på min licens har jeg kigget over skulderen på Jonas og Lise, og suget til mig af tips til håndtering, alders- og kønsbestemmelse, arbejdet ved nettene og rytmen i en ringmærkningsdag. Og det skulle vise sig at være, vil jeg selv mene, en rigtig god første dag!
Dagen startede lidt blæsende og overskyet, og det der mødte os da vi trådte ud fra stationen var spurvehøge stort set overalt. Langt de fleste fugle på himlen var spurvehøge, og de overgik nemt ringduer i antal. Der blev mumlet noget med, at det nok skulle blive en god dag for spurvehøg, og vi måske endda kunne være heldige at få en i nettet. Det lød bestemt spændende for nye ringmærkere som Lise og jeg.
Ved første runde ved nettene blev vi præsenteret for et pædagoisk udvalg af almindelige men fede fugle. I nettene hang der gærdesmutte, rødhals, munk, løvsanger og broget fluesnapper. Adam var glad for at få lukket et af sine største huller, nemlig broget fluesnapper, og det gjorde det kun ekstra fedt at se den i hånden på Jonas og Lise.
Efter at småfuglene fra første runde var blevet udstyret med ring, gik vi direkte til anden runde i stationshaven. Vi var ikke gået mange skridt forbi lågen før Jonas pludseligt springer i løb og nærmest kaster sig over det første net. I nettet sidder der nemlig en relativt stor 1k spurvehøg hun, som vi ikke har lyst til skal vriste sig fri. Jonas får dog hurtigt styr på fuglen der skulle vise sig at være den eneste på anden runde - vi var dog rimelig tilfredse med "fangsten".
Næste netrunde viste sig dog at overraske på en helt anden måde. I netten lå en lille fugl, hvilket selvfølgelig ikke i sig selv er imponerende. Det overraskende var, at fuglen stort set var uden fjer og kun havde enkelte dun på kroppen. Var det en helt ung fugl der var faldet i nettet så sent på sæsonen? Ved nærmere inspektion viste det sig, at at fulgen ikke kun manglede fjerne men også hovedet og det ene ben. Manglen af fjer under nettet afslørede, at der måtte være tale om en spruvehøg der efter at have plukket den stakkels fugl er fløjet ind i nettet og tabt fuglen i sin forskrækkelse. Endnu sjovere var det, at fuglen havde ring på det resterende ben. Det viste sig at være en jernspurv der var blevet ringmærket på stationen den 3. juli tidligere i år.
Resten af dagen bød kun på enkelte småfugle, men til gengæld to spurvehøge mere. Først lykkedes det at sætte ring på en 1k han, og vi afsluttede med endnu en flot 1k hun. Dagen igennem har vi desværre også været vidne til adskillige spurvehøge der både fløj lige over nettene og slap fri af dem. Trods undslupne fugle endte vi alligevel på en ny rekord for antal ringmærkede spurvehøge i Blåvand, da vi overgår den tideligere rekord på 2.
Dagens mærkningstal ses her:
Mængden af spurvehøge afspejlede sig også i dagens obs hvor Sebastian noterede mere end 100. Derudover bød obsen på over 1000 engpibere, en vandrefalk og en fiskeørn.
Til sidst er det bare at nyde lidt billeder af de fantastiske spurvehøge - vi vil læne os tilbage i sofaen til "The lighthouse" og håbe at vi stadig tør passere fyrtårnet i skumringen i morgen.