Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Kæmpe havfugledag!

onsdag 2. november 2022
De gode arter udeblev, men sygt mange tal! Over 3000 dværgmåger, 70 kaspiske, mange alkefugle, lommer mm.
af Jonas Pedersen

D'herrer, D'damer, D'kønsneutrale.

Det er mig, en KÆMPE fornøjelse at invitere jer tilbage til denn blog.

Det er en rum tid siden jeg sidst har skrevet en blog. Men iaften. Iaften skal jeg nok gøre op for tabt tid. For det har fandme været en god dag. Der er meget at berette. Og derfor, derfor mine venner, så skal i:

FINDE FREM, et godt tæppe, pak jer ordentligt ind, for det er jo sent på sæsonen, vinden hamrer mod ruden og regnen falder. I skal huske at holde jer varme, holde jer tørre, og spare på strømmen!
I skal parkere jeres korpus på et egnet sted, det skal gerne være blødt, med ryglæn, med armlæn, med fodstøtte. Det kunne være en sofa, en lænestol, en god køkkenstol, en dejlig bænk, mulighederne er mange, men kun en passer til jer!

Sidst, men ikke mindst. Skal i som altid have, ved jeres side, en læskende væske. Væsken må gerne være sublim, progressiv og brygget på malt, humle og gode værdier!

Om i nu sidder i stuerne, køkkenerne, soveværelserne, campingvognene eller toilettet, så syntes jeg at vi skal gå igang. Som jeg sagde har det været stort, og det vil jeg med denne skrift bevise.

Dagen gryede, alle var spændte. Der havde været valg forinden og personalet var mere eller mindre tilfredse med resultatet, men vigtigst af alt. Så var vi klar på endnu en dag. Vinden slog mod stationen, regner hamrede ned, teleskopet var pudsede(egentligt ikke), kikkereten var pudset(egentligt ikke), kameraet var skarpt, flyverdragten varm og sindet beredt. Planen lagt, idag... idag, skulle vi se havfugle. En lækker sydvestenvind dominerede over havet og med dagens passage gik vinden længere nord og op i ægte vest. Det ville blive stort, og alle vidste det. Første hold rykkede i hullet på hukket. Andet hold tog til Vejers. Fra første øjekast på havet stod det klart. Der var fugle, mange fugle.

IMG-9609.jpg Dværgmågerne var allerede igang, en stabil strøm der kørte i mange bælter. Tæt på kysten, på mellemdistance, på langdistance. De var overalt og kliktællerne glødede. Det var stort. Med deres elegante og sublime flugt trak de hurtigt mod syd. Godt krydret med alkefugle og lommer. Både rødstrubet og sortstrubet blev idag observeret og der var en lækker diversitet. Lappedykkerne mødte også stærkt frem med hele tre arter. Hukket producerede fint med en meget mulig lunde og en sikker søkonge, men mest af alt var der dværgmåger.

En fabrik blev opstillet på Den høje klit ved Vejers. Fabrikken hed Anders Odd og fungerede helt kompetent og simpelt. Man fodrede fabrikken med småkager, og ud kom der kaspiske måger. Og når jeg nu siger kaspiske måger tænker man måske 2 eller 3 stykker på sådan en god dag. Men, kære bloglæsere. Dette er ikke tilfældet.

Det skulle vise sig at blive en kæmpe trækdag for de kaspiske og hele 70 individer blev produceret af fabrikken Anders.

kaspisk_til_bloggen.png
En af dagens kaspiske, Billede: Andreas

Men, folkens. Vi stopper slet ikke her. For da vinden gik i vest lidt før middag skete der noget smukt. Trækket tog helt vildt til i intensitet. Pludselig var der rider, lommer, alkefugle og suler over det hele. Hold nu kæft hvor trak der altså bare mange fugle. Det var ikke helt til at holde overblik, men vi prøvede alligevel og der kom smukke tal ud. enkelte havlitter, lidt vadere krydret fint med sortgrå ryler. Og mange mange store måger som for en gangs skyld blev grundigt talt. Tusindvis af sølvmåger, mange svartbage, enkelte sildemåger. Det blev bare ved og ved.

Vi håbede meget på en "ægte" havfugl(Stormsvale, mellemkjove etc.) Men det blev ikke helt. På hukket kom der nogle kjover, ved Vejers kun en enkelt. Men helt ærligt så betød det ikke så meget, når der nu var så mange fugle.

Resultaterne af tællingerne vil jeg henvise til her:
Dagens obs
Men jeg vil også sige, med stor glæde, at Huk-holdet nåede over 3000 dværgmåger. Derudover var der lige knap 350 rider, de 70 kaspiske måger, 300 rødlommer, og ja, tusindvis af diverse måger, storm, sølv osv. Det har bare været stort.

received_435362408772993.jpeg

Godt udkørte bevægede de to hold sig tilbage til stationen op ad eftermiddagen.
Dagen blev kun bedre da vi til aftensmad skulle have klassikeren over dem alle! Blåvands hof-ret! En kæmpe tradition som bliver ført videre fra 2021. Lise og Sebbe kokkerede den mest stabile omgang Nuggasta jeg længe har fået!!! En dejlig oplevelse oven på en dejlig dag.

Idag blev one-lineren "Forlad aldrig et tomt hav" ikke relevant. For der var på intet tidspunkt et hav uden dværgmåger.
Jeg vil derfor slutte dagen af med et andet citat.
"Datoen siger at der skal komme noget" Der kom nemlig "noget" idag. Der kom MEGA mange fugle.
Tak for iaften kære bloglæsere, og hyg jer nu i stuerne!
-JP

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Adam Søderdahl, Anders Odd, Rasmus Momme, Sebastian Thorup Hansen, Lise Hykkelbjerg, Andreas Bennetsen Boe og denne aftens trætte men lykkelige vært(Jonas Pedersen)