Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (58)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Birdernes tredeling slår til!

fredag 28. april 2023
Ringmærkning, trækobs og div obs med hver en grøn art
af Merit Lenk

Så slog vejret om! Med rolig sydøstenvind fra morgenstunden kunne Morten og jeg åbne alle net i begge haver, mens Henrik sad klar på Sydhukket til at tælle trækket. Og morgenen startede også rigtig godt ud! Mens jeg åbnede net hørte jeg en fugl synge meget mærkeligt, og jeg blev mindet om Sydlig Nattergal (Nightingale, Luscinia megarhynchos), som Morten og jeg har snakket om de sidste par dage. Da jeg dog langt fra var sikker på bestemmelsen tog jeg en lydoptagelse af sangen.
Det var dog ikke nødvendigt, da den allerførste fugl jeg så hænge på første runde i dag, kort efter at jeg optog sangen, netop var denne lidt store, rødbrune art: Sydlig Nattergal! Det er en fin art herude, der fanges gennemsnitligt hver andet forår, og for mig personligt var det også en ny art at se i hånden. Og artsbestemmelsen var jo dejlig let, da Morten og jeg jo netop havde slået forskellen på Nattergal og Sydlig Nattergal op aftenen inden.

SydlNat2023Sydlig Nattergal. Foto: Merit

Da jeg sad og ringmærkede den, kunne Henrik pludseligt meddele på zello, at han netop havde haft en kaldende Gulirisk (Serin, Serinus serinus) på obsposten, altså havde vi 2 grønne arter samtidigt! Det kommenterede Henrik da også, da jeg viste ham den Sydlige Nattergal, med en ny målsætning for dagen: at opnå 3 grønne arter. Og jeg syntes, at så skulle de tre arter hentes i hver sin disciplin. Nu, hvor både ringmærkning og trækobs havde leveret, var det altså div obs, der skulle bringe den sidste grønne art.

Og det gjorde den! Efter morgenobsen gik Henrik nemlig i mosen, hvor han fik opdaget en kærhøg. Han så den kun kort, men fik heldigvis billeder, der bekræftede hans førstehåndsindtryk: Steppehøg (Pallid Harrier, Circus macrourus)! Både Bent, Morten og jeg skyndte os hen mod mosen fra hver vores sted, men ingen af os fik desværre set den. Efter længere tids rovfugleobs kunne Bent og Henrik dog melde ud, at de have genfundet Steppehøgen, og nu fik både Morten og jeg også set den. Dog ikke lige så godt, som Henrik gjorde, se selv:

Steppehog 20230428
2k Steppehøg i mosen. Foto: Henrik

Og dermed havde de tre hoveddiscipliner (efter min mening) i birderverdenen leveret med en grøn art: ringmærkning gav Sydlig Nattergal, trækobs gav Gulirisk, div obs gav Steppehøg!

Trækobsen havde dog ikke kun en Gulirisk. Henrik fik i de timer, han sad på Sydhukket, blandt andet også set over 4000 Sortænder og en Bjergand. De fulde tal kan ses her, og jeg anbefaler, at i lige tjekker dagens obs ud!

Også div obs leverede mere. Bent fik en Lærkefalk, der fløj målrettet forbi fyret, og især tidlig middag var god til rovfugle, med 2 Havørne, en Rørhøg og en håndfuld Musvåger. Vi var flere, der fik set årets første Digesvale flyve forbi stationen. Henrik fik set årets første Tornsanger for Hukket. Og David fik spottet årets første Bynkefugle, hele 3 styk endda.

Ringmærkningen leverede ikke meget mere. Det blev en fin dag, med mange dejlige forårsarter, nogle af dem personlige favoritter for mig. Samlet set blev det til 48 nye fugle fordelt på 17 arter:

20230428

Desuden bør det nævnes, at vi har haft besøg af Morten, der vil sætte antenne og optager op til overvågning af flagermus. Disse kan desuden også bruges til fugle, men vi er naturligvis glade for at flagermusene også får noget opmærksomhed.

En travl dag går altså til ende, og som de sidste vil vi nu også gå (alt for sent) i seng, trætte og tilfredse efter en dag, som virkelig har vist forår i Blåvand fra sin fineste side, og klar til endnu en dag i morgen!

 

Folk på stationen: Morten, David, Andrea (ankom til aften), Merit, samt Bent, Morten og Henrik i løbet af dagen