Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (53)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Et sjovt indslag

onsdag 5. juli 2017
og et par uventede arter
af Bent jakobsen

Vinden aftagende og var nu helt nede på 7 m/s fra nordvest, så det føltes næsten som vindstille i forhold til de foregående dage. Oppe over os alle sammen ligger sommersolen stadig og skinner ned gennem de få skyer på himlen, men i skyggen kommer temperaturen ikke over 15 gr. Horns rev 2 stod klar og tydeligt i horisonten så sigten er altså +30 km.

Med den aftagende vind var det tid at tage en morgenobservation, selv om det var meget køligt til morgen. Selv om vi er midt i vadefuglenes træktid, blev det kun til få strandskader og lidt spover hvilket er forventeligt i nordvestenvind. Derimod trak mange suler, i alt 159, frem og tilbage dog mest mod syd. Morgenens højdepunkt var dog den storkjove som målbevidst trak mod syd, mens 2 lyse almindelig kjover trak nord.

En rastoptælling på stranden og gennem mosen gav et par overraskelser. Ved Jordhule branddam hørtes flere gange et kort tjæk. En lyd som normalt ikke høres i mosen. Efter lidt venten kom forløsningen så, da en hunfarvet blåhals kom ud af pilebusken og fouragerede på mudderbredden af branddammen. Fuglen sås i længere tid, hvor den søgte ind i samme pilebusk, men der var ingen tegn på yngel. Det var andet julifund for Blåvand. Første var sidste år. Da jeg nåede Fyrvej branddam sad en kærsanger og sang ihærdigt men ikke højlydt.

Så er det jo befriende at fuglene stadig kan tage røven på en gammel garvet ornit. Da jeg tjekkede dværgternerne så jeg fuglen stadig rugede, men den var åbenbart flyttet lidt længere mod vest. Forsigtigt gik jeg lidt nærmere for at tjekke om den havde fået unger når nu den var flyttet, men der lå et æg. Gik derefter lidt længere væk og tjekkede reden med kikkert og det gav mig godt nok øjne så store som tekopper. På reden lå der nu en stor præstekrave og rugede. Op med teleskopet og her fandt jeg så dværgternen på sin mere vante plads ca. 6 meter fra præstekraven. Gad vide hvorfor den havde lagt sig på præstekravereden? Men positivt at der inden for afspærringen yngler både dværgterne og stor præstekrave. Prøvede at få blåhalsen i fotokassen, men sådan skulle det ikke være så kære læsere i må nøjes med noget der lugter lidt af blåt, nemlig den smukke lilla kærtidsel.

Kærtidsel mosen