Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (90)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Østenblæst med et par nye årsarter til Hukket

tirsdag 23. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Stadig sol og blå himmel uden en sky dagen lang, men i dag en strid vind fra østsydøst. Var oppe på 12m/s i middelvind og 19m/s i vindstød. Temperatur fra 9-17°C.
God sigt, men dis i horisonten og gennem det meste af dagen sandfygning fra klitsiden.
Ingen nedbør.

Allerede fra morgenstunden var der kraftig vind og det var ganske få net, som jeg kunne finde, der stod nok i læ til at kunne åbnes. Brugte kun 81 netmeter ud af de 241 vi har til rådighed. Efter de 5 standard timer lukkede jeg helt ned, da vinden var taget yderliger til.
Dagens ringmærknign endte derfor gangske beskedent:
Hvid Vipstjert 1, Gærdesmutte 1, Rødhals 4, Rødstjert 1, Solsort 1, Sangdrossel 2, Gærdesanger 1, Løvsanger 1, Kvækerfinke 1.

Ialt 13 mærket fordelt på 9 arter.

Var der ikke meget at hente i dagens ringmærkning, så sørgede Henrik Knudsen for et par nye årsarter til Hukket. Han kaldte mig over på klitten ved Sydhukket for at se en leucistisk Sølvmåge, der rastede ude på revlen og på afstand godt kunne minde lidt om en Gråmåge. Mens jeg så på den fik Henrik øje på en vadefugl, der kom trækkende syd lidt foran 4 Strandskade. Det viste sig at være en flot Sortklire i sommerdragt - en art der er langt imellem om foråret her ved Blåvand.

En time senere kom Henrik ned til mig ved fuglestationen og midt i snakken om, hvad der var sket ved hhv net og hav i den time, hørte Henrik en overflyvende Gulirisk. Ny for året herude, selvom den har været hørt inde ved Blåvand for en uge siden.
Henrik er kendt for sin vinterkærlighed til de Kaspiske Måger i Bagenkop Havn på Langeland. Måske en af dem har fuldt hans bil - der blandt de måger må være kendt for altid at have indeholde en pose brød - hele vejen fra det fynske til Blåvand, for på en gåtur i Mosen kunne Henrik vende tilbage med foto af en overflyvende 4k Kaspisk Måge.
Svend Åge dukkede op sidst på formiddagen med brød og ost til kaffen. 
Det blev tid til både en snak over kaffebordet og lidt obs udenfor mellem netrunderne.
Udenfor var der godt gang i østenvinden, men bortset fra en Musvåge blev det igen ikke en rovfugledag herude. Landsvaler og lidt finker trak forbi i lidt større antal end de seneste dage, men ikke noget voldsomt træk. Blandt de lokale fugle var der de faste Sortstrubede Bynkefugle fra p-pladsen til Mosen, den syngende Vendehals ved Vesterled o.s.v..
Svend Åge tog sig af at fylde vand i de små damme i Blåvandvandsrusen, mens jeg fyldte havedammen i Stationshaven. Sol i flere dage og dagens blæst havde givet en kraftig afdampning, så der var brug for lidt opfyldnign i de damme.

Til aften var der over spisebordet dømt gamle røverhistorier fra de glæde dage på felt- og fuglestationer indtil en tidlig sengetid.
Nu morgen - forhåbentlig med mindre vind - venter ringmærkeren før solopgang.