Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (232)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Pinsefrokost og muligvis Grindehvaler

søndag 9. juni 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: En nat med kuling fra sydvest og regnbyger. Bygerne fortsatte indtil kl 07:30, hvorefter det holdt tørt og efterhånden blev skyfrit, så dagen var fuld af sol.
Blæsten holdt længere ud og løjede kun langsomt af efterhånden som den drejede til ren vest. Først sidst på formiddagen var den nede under 10m/s efter at havde været oppe på 16m/s i morgentimerne. Til aften var den helt nede på 5m/s.
Temperatur fra 12-16°C, men føltes midt på dagen meget varmere i læ og sol.
God sigt, men meget lufturo/flimmer ude over havet i sollyset.

Jeg måtte droppe alt om åbne net i morgentimerne med regnbyger og den kraftige vind. Fik i stedet vasket fugleposerne og kan konstatere, at når man blander de hvide poser og Ecotones røde i en varm vask, så får man et sæt af de engang hvide, der nu matcher den Rosenbrystede Tornskade, som jeg ringmærker i løbet af min sidste uge herude :-)
Fik også handlet mad ind til de næste par dage, men kunne bagefter se, at Henrik Bøhmer imens havde trodset vejrguderne og lavet en morgenobs fra Hukket.
Han fik en enkelt Mallemuk ud af blæsten og rigtig pænt med Sortænder og Sildemåger. 
11020 af ænderne og 1660 Sildemåger.

Kl 8 var vinden løjet en smule af og jeg vovede at åbne de få net, der stod mest i læ. Holdt åbnet i Fyrhaven til kl. 12, hvor man skulle løbe spidsrod gennem strømmen af pinseturister for at komme fra Fuglestationen og op til Fyrhaven. Stationshaven holdt jeg åben til kl 17, men alt i alt var der ikke meget at komme efter blandt småfugle i dag.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Jernspurv 0 (1), Havesanger 1, Gærdesanger 0 (1), Gransanger 1, Tornirisk 1 (1)

De 2 Tornirisk var juvenile fugle og dem fik jeg fremvist til Bent´s familie, der var herude til den helt store pinsefrokost.
De så ud til at hygge sig og delte glædeligt ud af rigtig lækker mad - både en stor tapas tallerken og masser af kage til eftermiddagskaffen fik jeg del i - tak for det!

Inden da havde jeg gennem formiddagen siddet med mit teleskop ved ringmærkningslaboratoriet i Fyrhaven mellem netrunderne og spejdet ud over havet i håb om en stormfugl i blæsten og bølgerne.
Det blev det ikke til, men lidt i kl 11 opdager jeg en stor sort aflang skygge, der ligge i overfladen mellem bølgerne lige på indersiden af revet. Holder øje med den hver gang den er synlig mellem bølgerne, men den ligger stille og i et stykke tid er jeg noget i tvivl om det bare er et stykke tabt drivgods. På et tidspunkt vender den dog rundt og jeg kan se, at den har form som en hval. Syntes at jeg kan skimte en bred rygfinne, men obsforholdende er elendige med aftanden, masser af flimmer i luften og bølgerne. Prøver at bruge maks forstørrelse på 60x i teleskopet, men får pga af lufturoen de bedste syn ved 40x forstørrelse. Efter 5 minutter dukker der to mere op ved siden af og lidt bag den første. De to sidste er en smule mindre end den første. Størrelsen er klart større end Marsvin og de bliver liggende i overfladen yderligere 5 minutter, inden de langsomt svømmer mod nord og forsvinder for mig i bølgerne.
Alle de 3 dyr var helt sorte i sollyset og jeg er ret overbevist om, at det drejer sig om Grindehvaler. Formodentlig var den første en han pga størrelsen og det, at jeg på et tidspunkt kunne ane den brede rygfinne trods lufturoen. 
Det sorte indtryk, og adfæren med at ligge stille et stykke tid i overfladen, svarer også meget godt til mine tidligere erfaringer med Grindehvaler i Atlanten, men desværre var dagens obsforhold ikke gode nok til, at jeg kan være helt sikker i artsbestemmelsen af så sjældent et dyr i danske farvande. 

20190609 085549
View til revet fra obspladsen ved ringmærkningslaboratoriet.
Ved spidsen af den brede pil lå hvalerne først, inden de svømmede mod nord og jeg tabte dem mellem bølgerne ved den højre pil.
Jeg prøvede igen en time senere, hvor vandet var ved at trække sig tilbage, men der lå heldigvis ikke nogle store strandede dyr ved et tjek op mod Nordhukket, så det tyder på, at de er nået at komme væk fra revet inden det blev lavvande.