Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (90)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Buskrørsanger som stjernefuglen på en spændende dag

mandag 10. juni 2019
af Morten Jenrich Hansen

Verj: Svage vindforhold fra 4-6m/s. Først fra nordøst senere ren øst. Lunt med temperaturer fra 14-19°C.
Ved solopgang lav tåge, men over tågen begrænset skydække til 2/8. Senere mere udbredte skyer med op til 6/8 skydække. Moderat med sol gennem dagen, men trods en regnfront passerede fra sydvest midt på dagen blev det kun til 2 dryp ved Hukket.
Sigten i morgentågen på 500m, men en time efter solopgang lettede tågen og der blev sigt op på 10km.

Stod op til en vejrsituation, der i fuglefolkskredse bliver kaldt "giftigt vejr". Havde fornemmelsen af, at alt kunne ske og det gjorde det næsten.
Efter den første time med netrunderne dukkede Henrik Bøhmer op og gik til obsposten i klitten på Hukket.
Da jeg lidt senere er rundt ved nettene i Stationshaven høre jeg 3 umiskendelige kald fra Pirol.
Kaldene kommer fra beplantningen på nabogrunden lige bag feriehusene. Jeg skynder mig, at få afsluttet netrunden og på min vej ud fra haven, kører David passende ind på parkeringspladsen. Sammen prøver vi at gå om bagved, men Pirolen er som sunket i jorden og vi hverken hører eller ser mere til den.
Det er en sjælden gæst herude mod vest, så dagen var allerede god.
David slutter sig derefter til Henrik i klitten, mens det for mig er tid til at passe nettene i Fyrhaven.
Ikke meget at komme efter der, men da jeg er tilbage i Stationshaven sker det.
En sanger hænger i det vestvendte net bagerst i haven. 
Da jeg kommer til den og begynder at tage den ud, slår hjertet lidt hurtigere. Det er en lille bleg sag. På vej mod den, når jeg et øjeblik at tænke på en af de små sjældne Gulbuge, men da jeg står og tager den ud af nettet er det hurtigt klart for mig, at det er en Acro.
Umiddelbart er mit bud Buskrørsanger, men jeg kommer den forsigtigt i en fuglepose og tager en Grønirisk, der venter i næste net.
Får dog ringet til Henrik og David, at de skal komme til stationen, da jeg mener, at jeg har en Buskrørsanger. 
Inde i ringmærkningslaboratoriet får jeg hurtigt kørt Grønirisken igennem, så den er videre.
Slår op på Buskrørsanger i bestemmelsesbøgerne og tager sangeren ud af posen og begynder måltagning og ringmærkning lige som Henrik og David når frem.
Det står hurtigt klart, at alt passer på Buskrørsanger og den bliver behørigt dokumenteret til en beskrivelse til sjældenhedsudvalget.
Dejligt at have David og Henrik med på det, da de så kunne stå for fotodokumentationen, mens jeg holdt fuglen.
David har undervejs meldt fundet ud og efter fotoseancen slippes fuglen i haven, hvor den flyver op i et af de større træer i hjørnet ind til nabogrunden og forsvinder.
Nu var dagen virkelig godkendt!

David og Henrik gik tilbage til Hukket, hvor de havde rastende Bjergand og trækkende Tejst som det bedste.
Selv gik jeg endnu en runde til Fyrhaven, hvor en ung Sortmejse blev næste ringmærkede fugl. 
Ikke i kaliber med Buskrørsanger, men det er ikke mange Sortmejser, der bliver fanget her om foråret og var den første unge i år.
I det lune vejr med regnfronten synlig ude i Nordsøen var der optræk til mere. En lille flok Mursejlere kom ind og lå skrigende og jagede rundt med hinanden om Fyret. 
Forventningerne blev yderligere skruet i vejret - måske en sjælden sejler også kunne finde på at blive tiltrukket af Fyret!

Midt på dagen afsluttede David og Henrik obsen ved havet og tog på en tur rundt i Mosen. De ringer mig op, da de fra pilekrattet ved den nordlige branddam 4 gange har hørt en kort snerrende trille. De har nået at optage en video ved det sidste kald de hører og tænker i retning af Dværgrørvagtel.
De oploader videoen på deres Facebookside og beder om kommentare til lyden. Der er delte meninger, men flere syntes det er i retning af Dværgrørvagtel, mens Rolf Christensen fra Skagen er sikker på, at det er et af Bogfinkes kald.
De hører ikke lyden igen og går viderede rundt om Mosen, hvor de senere hører en Vagtel. 
Igen en god art herude, men Dværgrørvagtel ville være en ny art for området, så David og jeg aftaler at tjekke krattet og Brandammen ved solnedganstid.
Henrik var nødt til at tage hjem, så han kunne ikke deltage i den sene tur til Mosen.

Vi er lidt oppe i gear med de fugle, dagen hidtil har bragt til Hukket, så jeg holder net åbne lige til kl 18.
Det giver både en ny unge af Sortstrubet Bynkefugl i Fyrhaven og sidst på eftermiddagen en unge af Spætmejse fanget i Stationshaven.
En sjælden gæst på Hukket. Kun nr. 9 ringmærket om foråret siden 1984!

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Sortstrubet Bynkefugl 1, Sangdrossel 1 (1), Gulbug 1, Buskrørsanger 1, Munk 1, Tornsanger 0 (1), Gærdesanger 0 (2), Løvsanger 1, Gransanger 0 (1), Sortmejse 1, Topmejse 1 (1), Spætmejse 1, Stær 1 (1), Bogfinke 2, Grønirisk 3, Tornirisk 3 (1), Lille Gråsisken 1

Ialt 20 mærket og 7 genfanget fordelt på 17 arter, men altså på baggrund af en arbejdsindsats med netrunder i 14 timer i streg!
Det giver dog ekstra energi til de gåture med spændende arter og skønt langt de fleste af dagens fugle var nye unger, så var der også blandt genfangsterne lidt krydderier.
Tornsangeren er mærket her tilbage den 28/5-2016 og blev sidst set den 11/8-2016!
Stæren er mærket her i 2017 og heller ikke set før idag, mens Tornirisken kun har holdt sig ude af vores net i et år, da den blev mærket 9/5-2018 og ikke er fundet igen før idag.

Nå - trods alt det spændene, der var sket i løbet af dagen, så holdt jeg ikke til mere kl 18, men havde lige inden da en flok på 26 Kanadagæs, der i lav højde trak mod sydvest over Stationen.
David og jeg fik derefter hurtigt aftensmad og faldt i søvn i halvanden time, inden vi gik ud på natlyt.
Desværre blev det ikke til Dværgrørvagtel. De nærmeste lyde, der mindede om en kort snerrende trille kom fra en gren i pilekrattet, der fra tid til anden gav sig i vinden. Bogfinkerne, der havde været tilstede i krattet ved David og Henriks første besøg var væk, så mon ikke Rolf Christensen har haft ret i sin id af dagens lyd!

Da vi kom tilbage til Stationen fra Mosen, drønede jeg hurtigt op under dynen igen - mit ur ville ringe om alt for få timer - kl 03:30 - for at jeg kan være klar til en ny spændende dag ved nettene på Blåvanmd Fuglestation. 

IMG 4692resized
Den unge Spætmejse.
Foto: David Manstrup

IMG 4651resized

IMG 4674resized
Dagens stjerne: Buskrørsanger.
Arten er tidligere ringmærket her om foråret i 2012 og 2014, så dagens fugl er nr. 3 på den samlede ringmærkningsliste for Blåvand Fuglestation.
Desuden er der af SU godkendt en Buskrørsanger i foråret 2016, der blev fotograferet og lydoptaget ved Branddammen i Mosen.
Fotos: David Manstrup