Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (232)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Brun Kejserguldsmed stjæler overskriften fra fuglene!

torsdag 13. juni 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Tørt uden nedbør med en morgenstund, hvor det var skyet indtil kl 6:30, men med helt klar luft og frisk vind fra sydvest på 10m/s.
Efter kl 6 forsvandt de fleste skyer og resten af dagen var der 1-2/8 skydække og sol fra en blå himmel. Temperaturen steg fra 12°C til 18°C.
Vinden tog langsomt af og drejede til sydlig retning. Her mod aften nede i svag styrke.
God sigt hele dagen.

Da jeg gik ud og åbnede net kl 4 generede vinden, så jeg måtte holde 6 af de 21 net lukkede i dag.
Det var dog ikke kun antal af net, der begrænsede antal af ringmærkede fugl i dag. Der manglede generelt fugle i haverne og bortset fra genfangst af 2 gamle Gulbuge og en spændende adult Gransanger var resten af dagens ringmærkninger nyudfløjne unger.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Hvid Vipstjert 2, Husrødstjert 1, Gulbug 0 (2), Gærdesanger 1, Gransanger 1, Fuglekonge 1, Topmejse 5

Ialt 11 mærket og 2 genfangster fordelt på 7 arter.

De første halvanden time gik jeg rundt i haverne mellem ca. 20 Tidselsommerfugle og havde kun fanget en af de gamle Gulbuge, da jeg kom tilbage fra Fyrhaven og tjekkede nettene i Stationshaven kl 05:20.
I første omgang tomme net at se til, men i nederste fag på det sidste net ud mod Fyrvej hang en af de lidt større guldsmede.
Da jeg forsigtigt tog den ud af nettet, kunne jeg ikke genkende den og så steg pulsen, for jeg har rimelig styr på de almindelige arter af guldsmede i Danmark.
Tog den derfor med ind til mit kamera i ringmærkningslaboratoriet og fotograferede den i lyset fra loftlampen derinde, da det stadig var ret mørkt og gråt med overskyet vejr udenfor.
Jeg havde set, at David var igang med at spise sin morgenmad inden på Fuglestationen, så jeg gik ind til ham med guldsmeden og viste ham den. Han tog et enkelt billede af den, hvor den sad på vores spisebord og vibrerede med vingerne for at pumpe energi til vingerne efter turen i nettet.
Vi åbnede vinduet og den fløj derefter ubesværet ud over gårdspladsen og over mod Rynket Rose buskene på den anden side af Fyrvej.
Jeg var noget spændt på, hvad art det egentlig drejede sig om, så jeg slog lidt op på Fugle Og Natur hjemmesiden, men kunne ikke lige finde noget der lignede.
Skyndte mig på endnu en runde ved tomme net, så de var tjekket og tilbage ved computeren fik jeg overført mine billeder, mens David imens havde indtaget sin obsplads i klitten.
Nu er det rigtig dejligt, at havde gode venner med forstand på dyrelivet, så jeg sendte 3 af mine fotos og en forespørgelse til Kent Olsen på Naturhistorisk Museum i Århus.
Han sidder i disse år med det danske Guldsmede Atlas projekt, så det var den rette mand at henvende sig til.
Der gik da heller ikke lang tid, før han svarede begejstret tilbage, at det var en Brun Kejserguldsmed!

En art der kun er truffet en gang før i Danmark. 
Det var tilbage i august 1995, hvor der blevet fundet nogle individer på larve stadiet i et lille vandhul.
Dagens guldsmed er dermed første gang, at et voksent eksemplar ses i Danmark.
Ikke helt uventet, at det netop sker i år, for der har været en større tilflyvning til Europa fra dens normale område i Afrika i år.
Flere fund er gjort op til Østersøen og i Skåne. Norge har lige registreret et fund som nr. 3 for landet, så ud og led efter guldsmeden.
Der er sikkert flere her i landet, der bare venter på at blive opdaget.
Lige nu fejre David og jeg med marinerede nakkekotteletter, kartofler, salat og en af de Vadehavsøl, som jeg fik i afskedsgave, at vi i øjeblikket er de eneste to mennesker, der har set Brun Kejserguldsmed flyve i Danmark!

Bent kom midt på morgenen ud og tog sig af mails og en gåtur til stranden, men hverken han eller David meldte om noget ophidsende blandt fuglene derude.
Det endte med, at Bent sendte en historie om fundet af den Brune Kejseguldsmed til vestkyst medierne, så måske ender den som en notis i aviserne.
Naturkulturvarde havde naturvejlederne Morten og Peter herude til en tur på stranden med to 3. klasser, så der var midt på dagen god aktivitet med børn på gårdspladsen, men fugle kunne vi ikke drive ud af eftermiddagen bortset fra 2 overflyvende Mursejlere og en enkelt Kærsanger i haven.

IMG 4997
IMG 5022
IMG 5014
Dagens fugl blev denne Gransanger. En lys type med så ren gråhvid underside og lang gråhvid øjenbrynsstribe, at jeg var lige ved at tro, at det var en Lundsanger, der lå i nettet, da jeg kom til den. Vingeformel og mangel på antydning af vingebånd på store dækfjer gjorde det dog klart, at det var en Gransanger.
Fik både David og Bent til at kigge på den, for meget lignede en "tristis" type - altså Sibirisk Gransanger.
Jeg har dog kun erfaring med dem fra efterårsfugle, så en forårsfugl er lidt ekseptionel.
Tror ikke, at det ud fra udseende kan afgøres, om det er en "tristis" eller evt en "abietinus" fra de aller nordøstligste områder af deres udbredelse.
Fuglen sagde ikke noget under håndteringen, så der var ingen hjælp at hente fra stemmen, men et par fjer fra undergumpen blev samlet op, så måske kan der senere laves en DNA analyse og afgøres, hvilken race der er tale om. 
Fotos: David Manstrup

DSC 4743 resized

DSC 4751resizedDagens store fund for Blåvand Fuglestation - Brun Kejserguldsmed!