Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.
Så kom blæsten!
Vi havde talt om at hvis vinden i dag skulle blive for kraftig, ville vi obse fra Balearbunkeren. Den var dog om morgenen rimelig at have med at gøre, så vi obsede fra den sædvanlige position (der er også et noget bedre udsyn). Vadertrækket var ret godt, men antallet af strandskader var ret lavt med kun i alt 197 individer for hele dagen. Der kom overraskende mange storspover (36); der kom de sædvanlige islandske og almindelige ryler, sandløbere samt små kobbersnepper. Nogle strandhjejler, hvidklirer, stenvendere, rødben og en enkelt hjejle trak ligeledes forbi. Dagens fugl(e) på morgenobsen var dog 7 sortterne (6 adulte og 1 ung) der var i overgangsdragt til vinterdragt, og de gik kortvarigt til rast blandt ternerne på stranden. Antallet af svømmeænder var noget større i dag med 43 krikænder og, ret overraskende, to flokke af skeænder (6 + 16) som ikke er så almindelige her. To unge tårnfalke trak mod vest ud over bølgerne; en skrubtudse kom også på visit. Der kom fugle under det meste af morgenobsen som ikke blev kedelig, dog døde trækket efterhånden ud i slutningen hvor vinden også havde tiltaget noget.
Fin fugl på en morgenobservation. Den ene af dagens seks adulte/voksne Sortterner. Foto: Ole Friis Larsen
Der var mange flere splitterne rastende på stranden i dag, omkring 800, så det er godt, og der er fortsat en del hav-/fjordterner; de blev dog konstant jaget på vingerne af løse hunde, men det er ikke noget nyt. Der blev ikke kigget så mange måger igennem i dag, men David opdagede en leucistisk sølvmåge. En stor portion af hvad der må have været gårsdagens skarver, kom tilflyvende og gik til rast, ca. 2000 fugle. En fin rødstrubet lom rastede desuden lidt ud for kysten.
Kaotisk flok. Et beskedent udsnit af dagens 800 Splitterner. Foto: Ole Friis Larsen
Vinden tog noget til omkring middag med op til 12 m/s fra sydvest. Om eftermiddagen var vinden øget i styrke til ca. 14 m/s, så David og jeg gik ned i "hullet" for at se om der kom nogle havfugle. Der var i begyndelsen overraskende få, nærmest ingen suler; kun nogle enkelte strandskader og islandske ryler forsøgte at trække forbi i første omgang, så det så umiddelbart ikke så godt ud. Men efter lidt venten kom der en fin gammel sortterne i sommerdragt der trodsede den kraftige modvind. Endelig kom der en god havfugl, nemlig en storkjove. Der kom yderligere en fin gammel sortterne (måske havde vi i virkeligheden tre i alt) samt et par strandhjejler hvoraf den ene var ung, så turen var bestemt ikke forgæves.
Manon og hendes veninde havde en OK dag med 10 fugle hvoraf de 5 var løvsangere; hun fik desuden ringmærket 1 broget fluesnapper og 1 solsort. I morgen bliver nettene formentligt ikke åbnet hvis vinden bliver så kraftig som ventet.
Manon med én af de fem ringmærkede løvsangere fra i dag. De trækker igennem landet lige nu. Foto: Manon Ghislain
Som nævnt flere gange tidligere skulle den kraftige vind fortsætte hele natten og i morgen, og det kan godt give noget spændende. I morgen står den altså nok mest på havfugletræk (så som kjover, suler og måske en skråpe) da de fleste vadere ikke foretrækker at trække i stiv kuling.