Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (91)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Lidt bedre dag med en god overraskelse

lørdag 31. august 2019
Rødstrubet piber; meget få fugle i nettene.
af Michael Brunhøj Hansen, Lisa Flam

Vinden var nærmest stik syd, og måske en overgang i sydsydøst, og det var fortsat ret blæsende med 8 m/s. Solen står nu op efter kl. 6.30; det betyder at jeg skal stå klar et kvarter senere i klitterne, men den ekstra tid brugte jeg på at hjælpe Lisa med at åbne nogle af nettene omkring kl. 6.

Der kom flere fugle i dag end i går. Strandskaden var blandt de helt store tabere i dag med kun 9 (!) fugle, mens islandsk ryle var den store vinder med 115. Der var en del flere sandløbere (91) og en rimelig mængde af store præstekraver (37). I dag var der kun 3 rødstrubede lommer, alle om morgenen, men der kommer sikkert flere de kommende dage.

Dagens glædelige overraskelse var da jeg pludselig hørte et "psiiih" og opdagede 3 pibere trække henover mig. De to af dem var engpibere, bestemt på deres kald, men den 3. var en rødstrubet piber! Jeg var dog i tvivl i begyndelsen om det var for tidligt til denne art nu, men Bent mente, pr. telefon, at den godt kunne komme nu her. Jeg fandt også ud af at der er blevet set et par stykker de senere dage. Et tjek af dens fænologi for Blåvandshuk viste også at de begynder at komme her i ultimo august.

Ellers var der ikke ret mange andre, men der trak flokke hele morgenen, så jeg kedede mig ikke. Svaletrækket er ikke så stort lige nu, og der er åbenbart knap så mange skovpibere og gule vipstjerter i søndenvind. Af rovfugle var der kun 2 tårnfalke og 1 spurvehøg. Jeg stod i dag alene for første gang, pånær et kort visit af Lisa der bl.a. ville se suler, men det var en uhektisk dag, så det gik uproblematisk.

Der fløj virkelig mange sortænder mod syd om morgenen, sikkert fourageringstræk, og der lå mange ude i havet. I alt har der været mindst 8000 fugle. Jeg fandt ingen brilleænder mellem de mange fugle, men dog 41 fløjlsænder som er det største antal jeg hidtil har set her.

Om eftermiddagen gik jeg op på Fyrbakken for at se om der mon ikke kunne komme et par rovfugle, måske en rørhøg eller en af de mange aftenfalke der set de seneste dage. Der kom ikke en eneste rovfugl i den lille time jeg stod der. På vej hjem var jeg ved at træde på en hugorm der lå ved hegnet inde på stationen.

Vi har levet af den samme ret til aften i omkring en uge nu (ris og noget tomatsovs med grøntsager) som smager godt, men vi trænger efterhånden til en ny ret!

Det bliver spændende at se hvad der sker i morgen, i hvert fald mht. ringmærkning. Der kommer nok noget regn eller nogle (kraftige) byger i nat og måske om morgenen, og vinden skulle dreje om i nordvest og blive svagere end i dag; det kunne måske godt give nogle flere fugle i nettene end i dag (5) hvis ikke det regner for meget om morgenen. Jeg får derimod nok en kedelig trækdag da nordvestenvind jo ikke er alt for godt på disse kanter.

untitled 0698Vores normale udsigt på morgenobsen med de sædvanlige måger på stranden. Foto: Lisa Flam


Lisa Flam:

So I think I was underestimating weak days with what we call "no birds". Today was one of those days, had 3+2 recaptures in total- Garden Warbler (havesanger) (finally NOT the star of the day), Pied Flycatcher (broget fluesnapper) (1+1 recap- Finally YES the star of the day), Common Whitethroat (tornsanger) (1), Blackbird (solsort) (1 recap).

But don't you feel sorry for me- I think a big part of the magic in being in 1 bird station for the whole season is experiencing it day by day. You can really get to know the birds' behavier and reaction to weather, when every species is migrating and so on. Having bad weather and no birds makes perfect sense to me and I wasn't expecting much either, and yet wasn't at all disappointed (doesn't mean I'd like to keep having days with 5 birds! Would like a bit more).

untitled 0695Windy day, as you can see. Photo: Lisa Flam

I had some time to go down to the beach and join Michael for about 10 minutes, enough time to see a Northern Gannet (sule) pretty close (I really wanted to see one!) and take some nice photos, then headed back to the nets.

untitled 0702 2
Michael hard at work. Photo: Lisa Flam