Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (47)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Foråret er her med vild fænologi rekord!

mandag 16. marts 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vinden lagde sig stille og roligt gennem dagen med 8m/s fra Vest ved solopgang til en eftermiddag med 3m/s fra Nordvest.
Meget vekslende skydække med mest sol lige over middag.
Temperatur fra 5-8°C og klar luft med god sigt.

Vinden havde lagt sig og regnbygerne var forsvundet da jeg gik ud kl 6 og glædede mig over, at få en dag med alle net i begge haver i brug.
Inden jeg så mig om, så havde jeg fanget den første fugl.
Altså jeg var igang med at åbne de sidste net i Stationshaven, da en Skovsneppe kom flyvende ind i haven og ramte et af de net, som jeg lige havde åbnet.
Åbning af net i Fyrhaven blev derfor lige 5 minutter forsinket, da jeg skyndte mig at få fat i sneppen og fik den godt gennem ringmærkningsproceduren.
Nr 2 ringmærket i dette forår tegner da meget godt - største ringmærkningstal for den art i en forårssæson herude er blot 3 stk i 2013.

Nå -jeg fik også åbnet i Fyrhaven uden alt for meget forsinkelse og morgenen blev ganske ok.
En Gransanger smagte af forår i luften, endnu en perle af en Rødtoppet Fuglekonge kom med og så var der lige en piber i et net i Stationshaven. 
I mit mindset var det en Engpiber, da jeg tog den ud af nettet - det er jo endnu ikke tid til Skovpibere i DK. Studsede dog lidt over, at dens bagklo var kortere end jeg huskede for Engpibere.
Da jeg fik ringmærket den, måtte jeg have gang i kameraet inden den blev sluppet.
Det var faktisk en Skovpiber og ikke en Engpiber - ret vildt og må være et af de tidligste fund af Skovpiber i Danmark.
Fra rapporten "Fuglene ved Blåvandshuk 1963-1992" angives middeldato i den årrække for tidligste iagttagelse af arten for 19. april, med 5. april som absolut tidligste fund. 

DSC 5792 2paint

En Skovpiber midt i marts er uhørt her i Blåvand, så jeg blev noget udfordret i bestemmelsen af pibere, før jeg turde tro mine egne øjne.

Med 25 mærkede fugle kl 11, så gik jeg efter endelig at komme op på 30 mærkede på en dag i år. Gik netrunder indtil kl 16, men opgav, da der igen var tomt i haven over middag og jeg kun nåede 26 mærkede fugle trods de ekstra timer udover standard ringmærkningen.

Undervejs holdt jeg flere gange øje med klitheden og Mosen  - måske ville årets første Rørhøg vise sig, men rovfugle blev det ikke til i dag.
Derimod fik jeg besøg af Richard og Hanne Skals, der kom og afleverede 4 nye fine mejse kasser til fuglestationens have.
De fik en rundvisning til de gamle kasser i haven og sandelig om de ikke opdagede endnu et forårstegn - en Lille Vandsalamander svømmede rundt i havedammen.
Sejt at et par gæster lige spotter den - de seneste dage har jeg ellers kigget efter arten, hver gang jeg går forbi dammen.
Andre forårstegn var gæslingerne på havens pilebusk, der nu er sprunget ud. Flere Humlebier søgte til gæslingerne, da solen var mest intensiv lige over middag.
Alt i alt en herlig dag på stationen!

Dagens ringmærkning:
Skovsneppe 1, Gransanger 1, Fuglekonge 4, Rødtoppet Fuglekonge 1, Gærdesmutte 2 + (1), Rødhals 3, Solsort 6, Jernspurv 3, Skovspurv 1, SKOVPIBER 1, Dompap 1, Gråsisken 1 og Bogfinke 1 + (2)

Ialt 26 mærket og 3 genfanget (disse 3 mærket i efteråret 2019) fordelt på 13 arter.

Folk: Richard og Hanne Skals, Morten