Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (47)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Kølig luft fra nord gav færre fugle, men fine arter!

fredag 20. marts 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Højtryksvejr med klar og kølig luft fra nord. 
Vinden startede jævn på 8m/s fra nord og drejede i løbet af eftermiddagen til nordøst, mens den faldt i styrke til 5m/s.
Temperatur 4-7°C. 
Masser af sol og blå himmel, men også lidt spredte skyer først og sidst på dagen.
Rigtig god sigt.

Nordenvinden var ikke kraftigere, end at jeg kunne åbne net i begge haver.
Startede rutinemæssigt med at åbne i stationshaven, hvorefter turen gik til fyrhaven.
Retur fra åbning af net deroppe, hang den første fugl allerede klar til mig i stationshaven - og hvilken fugl!
En stor drossel = Misteldrossel.
Første gang jeg har den art i hænderne, skønt den jo er en almindelig udbredt art, så er det sjældent den flyver ned i nettene. 
Sidste gang det er sket om foråret her på fuglestationen er tilbage i 2008, så min dag var allerede godkendt før klokken blev 7.

 DSC 5875 2

Jeg holdt igen net åbne til kl 18. Der var klart færre fugle end i går, men det fortsatte med fine arter. 
Efter Misteldroslen var sluppet gik jeg retur til Fyrhaven for den første runde deroppe.
Ud af 3 Skovsnepper i området, fløj den ene i et net og dermed har vi dette forår tangeret forårsrekorden for ringmærkning af den art.

20200320 072334 2Dagens Skovsneppe vinge til ære for Xenia, der må sidde hjemme i disse corona tider. Dagens fugl vil hun kunne aldersbestemme ud fra håndens store dækfjer, der her er adulte med bredt mørkt subterminaltbånd og hvide spidser.
Helt anderledes tegnede end forårets første Skovesneppe, som hun ringmærkede. Den fugl var nemlig en 2k.

Resten af standardtiden med ringmærkning var det de mere almindelige arter, der blev fanget, men igen blev jeg belønnet i løbet af eftermiddagen for at holde net åbne ud over standardtiden.
Først kom forårets 5. Rødtoppede Fuglekonge i nettene, siden 3 Stillits.
Den anden dag fortalte jeg, at der er langt imellem ringmærkede Stillits på Blåvand Fuglestation. Med nu 5 stk denne marts, så har 2020 allerede taget sæsonrekorden for den art.
Lad bare flere følge..

 DSC 5916 2

Den ene af dagens 3 Stillits. Selv et beskedent tal som 3 kan nogle gange tælle som rekord forekomst..

Det er ikke fugle i hånden det hele, selvom det selvfølgelig fylder det meste af min dag.
René fik tid til en hurtig morgentur i felten inden dataarbejdet igen kaldte inde i Naturskolens lokale med de øvrige Ålborg studerende. 
David kom ud til en morgen og formiddags obs omkring fuglestationen, hvor også Kristian Birchvald Jensen slog sine folder.
Det gav lidt fine arter i det åbne landskab ved p-pladsen med både 3 Husrødstjert, 1 Sortrygget Hvid Vipstjert og forårets første Stenpikker.
På vej hjemad var Kristian forbi Hvidbjerg Strand og fik tjekket de mange havdykænder med masser af Fløjsænder imellem Sortænderne og en enkelt han Brilleand.
David drog hjemad lidt over middag, mens Ålborg banden holdt ud med deres dataarbejde indtil midt på eftermiddagen, inden de drog hjem.
Samtidig med afskeden med dem fik jeg kort besøg af Jens, der tilbragte en uge på Skagen Fuglestation i april 2018, mens jeg var ringmærker deroppe.

DSC 7880 2

DSC 7887 2

Dagens "yarelli" Sortrygget Hvid Vipstjert og forårets første Stenpikker.

DSC 7928 2
Blåvand er ikke stedet, hvis man er til forårstræk af rovfugle, så en "skrue", midt på dagen, af 2 Musvåger over Vesterled fik mig til at finde kameraet frem og dokumenterer den forekomst.. 

Nu er jeg så alene tilbage her til aften.
Har efterladt Naturskolens lokale afspærret med alle de ringmærkningsmapper, som de studerende har bladret igennem. De får lov at ligge urørt de næste 72 timer, så skulle en evt corona smitte være neutraliseret i det lokale.
Køkken og bad har jeg aftenen til at gøre rent, men den klare luft med suveræn stjernehimmel vil også lige få mig udenfor når det bliver mørkt.

I morgen ser det igen fint ud for ringmærknignen - dog vil det blive koldt i morgentimerne, så jeg kommer til at gå runder konstant for at sikre, at Fuglekonger ikke kommer til at hænge mange minutter i et net og blive afkølede.
Jeg kommer ikke til at savne et motionscenter, mens jeg er herude i foråret!

Dagens ringmærkning:
Skovsneppe 1, Blåmejse 4, Gransanger 1, Fuglekonge 1, Rødtoppet Fuglekonge 1, Rødhals 2, Misteldrossel 1, Sangdrossel 2, Solsort 2, Jernspurv 2, Bogfinke 1, Lille Dompap 2, Lille Gråsisken 2 og Stilits 3.

Ialt 25 mærket fordelt på 14 arter.

Folk: René, Natasha, Christina,Tobias, Kristian, David og Morten