Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (108)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Så er nordenvinden tilbage

søndag 10. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Dagen gav et vejrskifte af format.
Natten lun og vindstille, så der ved solopgang var 9°C og blot 4m/s fra vestsydvest.
Morgentimerne bød på en del sol og sigt op til 10km, men fra kl 10:30 skete der ting og sager. 
På det tidspunkt var der kommet flere skyer, vinden drejet videre over vest til nordvest og steget til 6m/s.
Havgus trængte sig på, så temperaturen faldt til 7°C og sigten var kommet ned på 2km.
En halv time senere kl 11 var der tryk på med 11m/s i middelvind og kraftige vindstød fra ren nord.
Den vejrsituation er så bibeholdt gennem eftermiddagen med 13m/s i middelvind, der hurtigt blæste havgusen væk, så sigten blev god.

Vil starte dagbogen med at berette om min lørdag aften, da denne søndag blev præget af vejret.
I går valgte jeg at lukke nettene kl 18 og gå en tur rundt om Mosen i en flot stille aften.
De Hvidvingede Terner var da nået så tæt på som Sneum, så håbet var da tilstede om en forbiflyvende flok på den blå himmel - eller måske en spændende svale til aftenrast i Mosen.
Fik dog ikke nogle af dem herude, men jeg nød turen og årets første Græshoppesanger, der sang fra det sydvestlige hjørne af Mosen.
I den nordlige del ved Branddammen sad en Sivsanger kortvarigt fremme, mens en hun Ringdrossel holdt til ved krydset ud mod Fyrvej stien. Nok den samme fugl, som Bent havde tidligere på dagen.
En lille foto serie kommer her med nogle af de synlige fugle rundt om Mosen. 
Med min 300mm tele er det sjældent, at jeg er tæt nok på fuglene til, at få portræt fotos af dem, men den er god til, at give et indtryk af fuglene i landskabet.

DSC 9510 2
DSC 9497 2
Med mindst 8 ynglepar af Sortstrubet Bynkefugl i området, så er den svær at komme uden om. Som regel let at få at se, da de ofte sidder frit fremme.

DSC 9525 2
DSC 9548 2
Rørspurv hannerne er også lette at registrere, da de på samme måde sidder frit synlige i buskene og synger.

DSC 9539 2
Aftenens Sivsanger sang ikke og var kun fremme kortvarigt. Det lykkedes dog at få den dokumenteret med et foto, mens den syngende Græshoppesanger holdt sig gemt nede i tuerne.

DSC 9564 2
Ringdroslen var lidt sky og flyttede sig på god afstand, men blev i den nordlige del af Mosen.

DSC 9615 2
DSC 9635 2
En Lille Regnspove kom flyvende til Mosen lige inden solnedgang og satte sig til rast på skiltet, der markere den sydlige branddam.

Sådan en aften gør det en fryd at være til herude!
Og så til idag, der startede fint vejrmæssigt.
Jeg kunne således havde alle net åbne og fik lige akkurat de 5 timers standard gennemført inden nordenvinden kom.
Ikke at det gav mange fugle i nettene, men en lille overraskelse var da fangsten af en Grønsisken hun med rugeplet. Ikke mange vi ser af dem i haven på dette tidspunkt af året.
Dagens genfangst var en Gærdesanger, der er vendt retur efter, at jeg satte ring på den d. 19. maj sidste år.

Med få fugle at håndtere og alene på skansen idag, så tog jeg mine runder, der inkluderede 12 minutters obs fra Sydhukket på turene mellem haverne. 
Fra start af kom der lidt træk af Rødstrubede Lommer, men det gik helt i stå fra kl 8. Det blev til 98 nordtrækkende, men der har nok været dobbelt så mange forbi, når man tager højde for, at jeg ikke dækkede trækket kontinuerligt.

DSC 9648 2
De Rødstrubede Lommer kommer stadig højt over horisonten i små grupper.

Da sigten begyndte af forsvinde kl 9 med havgus, så droppede jeg yderligere obs ved havet. Lukkede net allerede kl 10:30, da vinden tiltog og fra kl 11 var den da også så kraftig, at yderligere ringmærkning idag må opgives.
Gik en tur til Mosen i stedet, men vinden var allerede i nord og stod lige ind gennem landskabet, så der kom ikke noget nyt ud af den gåtur, bortset fra en hun Rørhøg, den blæste hurtigt mod sydøst med vinden og forsvandt ind over Blåvand.

Eftermiddagen har jeg brugt til min ugentlige bagning af boller, mens David Gilmour har været så venlig, at lægge sin koncert fra Pompeii i 2016 på Youtube som et "corona play it at home" tilbud.
Alene på fuglestationen, så tillader jeg mig lige, at høre høj musik fra stuen, mens jeg står i køkkenet..
Skal hygge mig med god mad de næste par aftener, da Bent var flink den anden dag og købte ind for mig i Oksbøl brugs - et par lækre kalve entre cote bliver nydt med kartofler, béarnaise og hvad der ellers høre til.

Var jeg til at se gysere, så behøver jeg blot at åbne for DMI´s vejrside, mens jeg trøstespiser.
Holder deres vejrudsigt, så er der en hel uge med for meget vind fra nord og nordvest.
Først næste søndag d.17. maj ser rimeligt ud for ringmærkningen.
Det er da ved, at være så langt inde i forårssæsonen, at jeg ikke længere skal regne med store antal småfugle i haverne.
Arter som Kærsanger, Gulbug, Rødrygget Tornskade og Karmindompap, der endnu mangler at ankomme hertil, er jo ikke nogle, der kommer i større tal.
Må nok erkende, at foråret 2020 ikke bliver et, der skal huskes for antal ringmærkninger ved Blåvand Fuglestation - kun én dag er det blevet til med lige over 100 fugle mærket!
Indstiller mig derfor på, at det ikke længere er antal fugle i nettene, der skal holde mig igang, men chancen for, at der dukker en eller 2 af de mere sjældne arter op som krydderi på dette forår.
De næste døgns dagbøger ser ihvertfald ud til, at blive meget kortere end denne!

Dagens ringmærkning:
Løvsanger 1, Gransanger 2, Havesanger 2, Gærdesanger 4 + (1), Tornsanger 2, Solsort 1, Bogfinke 2, Lille Dompap 2, Grønsisken 1 og Lille Gråsisken 1.

Ialt 18 ringmærket og 1 genfanget fordelt på 10 arter.

Folk: Morten