Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (192)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Nattrækkende vadefugle og Gulbug ankommet

mandag 18. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Et døgn, hvor der ingen temperaturforskelle var på nat og nat.
9-10°C i 24 timer.
Natten bød på 7-8m/s fra vest og overskyet med lette regnbyger.
Det fortsatte i de tidligste morgentimer med let finregn, mens vinden lagde sig til 4m/s midt på morgenen.
Fra kl 9 til kl 13:30 var der lidt tungere regndråber i bygerne, mens eftermiddagen holdt tør. Til gengæld igen opfriskende vind fra vest til 8-10m/s.
Samlet nedbørsmængde på 3mm.
Overskyet hele døgnet og sigt ned til 2km i morgentimerne. Efter middagens regn lidt opklaring og op til 8km sigt.

Michael havde sat sit lydudstyr igang til at optage hele natten. 
Det gav en række trækkende flokke af Rødben og Almindelig Ryle i tidsrummet fra kl 23 til 03. Det er svært at vurdere flokstørrelser ud fra lydoptagelser, men Michael siger, at minimum 90 Rødben og 60 Almindelig Ryle er trukket over haven i det tidsrum.
Jeg selv havde ikke lytteudstyr ude, men blev alligevel vækket mellem kl 02 og 02:30, da en Husmår larmede på taget lige over mit værelse. Den har nok kunnet høre stære ungerne i kassen i gavlen, men har svært ved, at komme til den kasse, så stære ungerne bliver stadig fodret af deres forældre her i dag.

Ringmærkningen kunne jeg foretage med flere net åbne end de seneste dage, da vinden var svagere. Finregnen i morgentimerne var så let, at jeg blot gik konstante runder, så evt fugle i net ikke nåede, at blive våde.
Måtte dog lukke helt kl 9, da regnen begyndte at blive lidt tungere.
Åbende igen i stationshaven efter regnens ophør kl 14 og forsøgte i 4 timer, hvor det så var vinden der drillede, inden jeg har lukket kl 18.
Ikke prangende fangsttal, men det blev da til lidt Havesangere og ikke mindst den første Gulbug i år ved stationen. 

DSC 7446 2
Dagens smukkeste hale var den, som eftermiddagens gamle hun Rødstjert viste frem.

Undervejs på mine netrunder i morgentimerne havde jeg en flok på 5 Gule Vipstjerter, der trak nord, mens en hun Ringdrossel rastede på nordsiden af Fyrhaven.
Ved p-pladsen og i klitrækken var der godt med Stenpikkere, så da Bent og de unge drenge også havde været en tur rundt i området i løbet af morgenen, kunne vi vurdere, at det samlede antal rastende Stenpikkere i området fra Ishuset til den nordlige del af Mosen og tilstødende klitter og bunkere har været tæt på 50 stk.
Den største forekomst af den art i år.

Finregnen og den manglende sigt fik dregnene til at droppe obs fra Sydhukket, så David og Mathias tog hjemad midt på formiddagen efter pænt, at have ryddet op og støvsuget deres værelser.
Bent tog også tidligt afsted som postbud med prøverne til Statens Serum Institut, så Michael og jeg var de eneste tilbage til, at prøve at få noget ud af eftermiddagen da regnen stoppede.
Vores ture rundt i området og mine forsøg med åbne net i stationshaven gav nu ikke meget. Morgenens Stenpikkere var væk igen og der var ingen større tal af måger, terner og vadefugle, da Michale tjekkede stranden op til Nordhukket.

Vi må se, hvad morgendagen byder os - verjudsigten melder om vind fra nordvest og det tyder på, at jeg godt kan finde copy paste funktionen frem og bare kopier en af de seneste ugers dagbøger..

Dagens ringmærkning:
Gulbug 1, Gransanger 0 + (1), Gærdesanger 2 + (1), Havesanger 4 + (1), Munk 1, og Rødstjert 1.

Ialt 9 mærket og 3 genfanget fordelt på 6 arter.

Folk: Bent, David, Mathias, Michael og Morten