Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (47)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Karmindompap ankommet

onsdag 27. maj 2020
Morgenobs gav bl.a. sortterne og mellemkjove
af Michael Brunhøj Hansen og Bent Jakobsen

Vejr: først mest skyet og svag vind fra omkring N/NV, senere solrigt, men i løbet af morgenen tiltagende vind op til omkring 8 m/s og om eftermiddagen helt op til 11 m/s. Temp. hele dagen omkring 11-12 grader.

Selvom langt størstedelen af trækket for dette forår er overstået, var der alligevel nogen aktivitet over havet. Ift. i går og i forgårs hvor der trak så godt som ingen fugle, nåede vi i dag op på lidt over 30 rødstrubede lommer. Ud på morgenen opdagede David en flot adult sortterne i sommerdragt der kom trækkende relativt tæt på; dem har der kun været meget få af dette forår. Lidt senere fik vi begge øje på en kjove der viste sig at være en mellemkjove; den kom ligeledes rigtig godt, faktisk ligesom dén der trak forbi for et par uger siden. Det er den 5. mellemkjove dette forår, og hermed tangerer vi, så vidt vi kan se, Skagen. Herudover trak der bl.a. de sædvanlige suler, sortænder samt lidt hav- og fjordterner og svaler. Flere ringduer var ude at vende omkring fyret. Det er lidt mærkeligt eftersom trækket for dem burde være overstået på nuværende tidspunkt.

Efter kl. 8 døde trækket efterhånden ud, så vi tog tilbage på stationen. Morten er jo blevet indlagt, så Bent har stået for ringmærkningen i dag. Jeg sluttede mig til ham på et par netrunder, og mens jeg var at tage en gransanger ud oppe i Fyrhaven, hørte jeg en karmindompap! David, som var blevet på stationen, havde også hørt den og meldte den til Bent. Jeg hørte den flere gange og prøvede at finde den, men den sad tilsyneladende skjult og utilgængeligt, og ikke længe efter blev den tavs. Det bliver forhåbentligt ikke det sidste vi kommer til at se til denne art dette forår!
Michael havde parabolen oppe i nat og endnu en gang kunne vi konstatere nattræk af lille lappedykker.
Henrik Brandt var et smut forbi i håbet om karmindompappen.

Da Morten i øjeblikket er indlagt på Sydvestjysk sygehus ønsker vi ham alt godt og god bedring.
Derfor overtog jeg, Bent Jakobsen, ringmærkningen her til morgen, hvor det ikke var overvældende med fugle som boltrede sig i nettene. I alt 15 fugle hvoraf 9 var Afrikatrækkere, så de er måske ved at røre på sig igen.
Det blev til en enkelt aflæsning, og det var en gulbug, som jeg ringmærkede d. 3. juli 2019. Så den kender mig uden tvivl. Så utroligt at stå med samme fugl efter den har været nede og krydse ækvator.
I løbet af formiddagen blæste  det igen op fra nordvest og nettene gik i stå, så lukkede kl. 12.30. Nordvesten og norden vinden var været totalt dominerende her i maj måned, og jeg tror aldrig jeg har oplevet så stor dominans tidligere i maj måned.

Ringmærkning: Gærdesmutte 1, rødstjert 2, solsort 1, gulbug 4, tornsanger  1, havesanger 1, munk 1, gransanger 3, broget fluesnapper 1. I alt 15 / 9 arter.

Folk: David, Michael, Henrik og Bent