Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (195)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (10)mar. (26)apr. (30)maj (31)juni (17)juli (29)aug. (31)sept. (30)okt. (29)nov. (14)

Mange folk til få fugle

fredag 31. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Lidt let nedbør i nat stoppede kl 4. Resten af morgenen overskyet, derefter mere og mere sol over middag.
Fra kl 17 kom der igen skydække og lukkede for solen, men det holdt tørt.
Vinden ganske svag på 2m/s og den nåede næsten hele vejen rundt om kompasset. Temperaturen fra 11-15°C.
God sigt på >10km.

Jeg var ude som nedbøren stoppede kl 4 og åbnede alle net i den svage vind.
David kom ud til en time på Sydhukket, hvor han kedede sig så meget, at han ret hurtigt kom ned til et par runder sammen med mig ved nettene.
De øvrige gæster sov længe, men kom efterhånden op og fik selskab af både Bent, John Frikke og weekenens sidste gæst Kristian Birchwald Jensen.
Trods de mange folk, så var dagens bedste fugl en enkelt syngende Karmindompap i området fra Vesterled til op bag Fyret.
Eva og Finn tog en tur op til Værnengene for deres fotografering, mens David tjekkede Grønningen og Kristian prøvede en tur på Skallingen.
Anders Myrtue var også forbi Hukket og Fuglestationen, men der var altså generelt meget få fugle at se på.
Jeg lukkede ned for net i Fyrhaven kl 13 efter et par timer uden fangst af en eneste fugl og lidt træt af af skulle gå gennem alle turisterne på vejen op til Fyret.
Holdt net åbne i Stationshaven lige til det sidste, hvor David og Kristian bød på fælles Chilli con Carne til aftensmad.
Inden da havde Bo set en Brunlig Perlemorsommerfugl som den første i år herude.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Sangdrossel 1, Solsort 0 (2), Gulbug 1, Kærsanger 1, Havesanger 1, Tornsanger 1, Gærdesanger 0 (1), Løvsanger 2 (1), Gransanger 4, Bogfinke 2, Grønirisk 1, Tornirisk 2, Lille Gråsisken 1 (1), Gulspurv 2

Ialt 19 mærket og 5 aflæst fordelt på 14 arter.
Den en af de 2 Gulspurve blev fanget i rusen.

Regn og blæst uden fugle, men gæster ankommet til Kr. Himmelfarts ferie på Fuglestationen

torsdag 30. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Regn fra kl 4 til lidt før middag og hele dagen blæst fra sydvest til vest. Først 11m/s med kraftige vindstød og sidst på eftermiddagen langsomt aftagende til 9m/s. Overskyet hele dagen uden sol og dis med sigt på 2km indtil middag, derefter lidt klarere med sigt op på 5km.
Temperatur fra 10-12°C. Samlet 5mm nedbør i første halvdel af dagen.

Ikke meget at skrive om i dag. Stak hovedet ud til normal tid kl 4, men opgav som ventet alt ringmærkning i blæsten og med nedbør på vej. Tog en time ekstra under dynen og nåede både bad og støvsugning inden regnen stoppede.
Da regnen stoppede og blev til fugt i luften prøvede jeg en tur rundt i haverne og et læsted med udsyn til Nordhukket, men i disen var der ikke meget at se.
Over havet var det kun Sortænder, der flyttede sig fra nord til syd. Jeg troede lige på et tidspunkt, at der ville ske noget da 8 Mursejler kom ud af disen, men det blev ikke til mere.
Midt på eftermiddagen dukkede de første gæster op, da Eva Foss og Bo ankom. Siden kom David retur og Eva´s bror Finn kom også til, så der blev fyldt lidt op ved spisbordet og mere snak i stuen, end jeg har været vandt til i lang tid.
I morgen kommer Kristian Brichwald også og bliver sammen med de andre til søndag, så vi håber virkelig, at vejret bliver bedre og der også ankommer fugle for ellers bliver der vist run på kaffemaskinen.

Selv lidt kan blive til en rekord

onsdag 29. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Lidt skyet før solopgang og igen vind fra nordvest på 8m/s. Et par enkelte regndråber ramte i løbet af morgenens første timer uden at blive til egentlig nedbør. Ret tidligt forsvandt de fleste skyer, så det blev en solrig dag, dog kom der sidst på dagen tynde højtliggende skyer og gav lidt slør foran solen.
Vinden drejede i løbet af eftermiddagen over vest til syd og aftog til 5m/s.
Temperaturen fra lidt kølig nat på 6°C til 13°C over middag. Dog noget varmere i sydvendte klitgryder med læ og sol.
God sigt på >10km.

Trods nordenvinden var jeg ude og havde net åbne før solopgang, mens David ventede med at indtage obspositionen på Sydhukket til en time efter solopgang. 
Da jeg gik rundt og åbnede net, var jeg overbevist om, at jeg hørte de smækkende lyde, der indgår i en Nattergals sang.
Det tegnede altså til en noget bedre dag end i går. 
David og Bent hørte den også senere på morgenen, men vi så aldrig fuglen og det endte med, at Bent spurgte til, om det ikke kunne være en Solsort unge. Ganske rigtig, så fik jeg fat i en unge af Solsort, der kun lige kan være hoppet ud af reden, for hverken hale eller vinger var nået særlig langt i deres udvikling.
Altså røg Nattergalen tilbage til listen over arter, som vi endnu ikke har registreret herude i år.

Ved havet havde David en stille morgen bortset fra de ca. 8000 Sortænder, der har været samlet på den sydlige side af Revet de seneste dage. En af millitærets store helikoptere fløj i lav højde over området og fik alle 8000 ænder på vingerne - vi prøvede at tjekke for en hvid nakke og dermed Brilleand blandt de flyvende fugle, men det blev kun til 30 Fløjsænder udover Sortænder i denne omgang.

Midt på formiddagen opgav David obsposten og gik med rundt ved nettene på et par runder.
Jeg var lidt bedre kørende end i går og var nået op på 10 fugle på det tidspunkt, men David timede det godt til at se mig tage dagens bedste 2 fugle ud af net i Fyrhaven.
Et par Kernebidere blev dagens stjerner og her er det, at selv lidt kan gøre en rekord.
Arten er fåtallig som ringmærkningsart herude og det er ifølge Bent aldrig tidligere lykkedes at fange mere end én fugl på samme dag.
Dagens Kernebidere er kun nr. 19 og 20, der er ringmærket på Fuglestationen om foråret siden 1984.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Jernspurv 2, Solsort 1, Gulbug 2, Gærdesanger 2, Løvsanger 1 (1), Gransanger 3, Grå Fluesnapper 1, Tornirisk 0 (1), Lille Gråsisken 1, Kernbider 2

Ialt 15 mærket og 2 aflæst fordelt på 10 arter.

Der var igen lukket for adgang til øvelsesområdet pga skydning, så både Bent og David tog hjem lidt efter middag, mens jeg passede stationshaven for mig selv.
De næste 4 dage vil der være 4 gæster til overnatning på Fuglestationen og i weekenden har Xenia meldt sin deltagelse i ringmærkningen, så der bliver rift om de få fugle, der er i området i øjeblikket.
Vejrudsigten lover ikke godt for i morgen med blæst og regn fra i nat til omkring middag. Vejr, hvor jeg godt kan opgive alt om ringmærkning, så jeg skal prøve, om jeg kan finde ud af at sove lidt længe i morgen tidlig.
Derefter kan den stå på kontoropgaver og rengøring af huset - nok meget passende, når der nu kommer flere til at bo her fra torsdag til søndag.

20190529 105821 2
Dagens charmeur af en Solsort unge endnu med dun på toppen.

20190529 074415 2
En anden helt frisk unge - Jernspurv

IMG 4403
IMG 4373
IMG 4385
IMG 4369

Hun og han Kernebider.
Tydelig kønsforskel i både hoved, vinge og hale. Hunnen var med aktiv rugeplet og det er højst sandsynligt et ynglepar, der er strejfet lidt uden for deres normale territorie i en plantage i Blåvand området.
Fotos: David Manstrup, da ringmærkeren havde travlt med at passe på sine fingre i respekt for de flotte næb..

Næste lige så mange turister som Sortænder

tirsdag 28. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vind fra nordvest på 7-8m/s i middelvind og om eftermiddagen op til 13m/s i vindstød. Vekslende skydække med meget sol det meste af dagen, men flere skyer sidst på eftermiddagen. Temperatur fra 9-12°C. Tørvejr og god sigt.

Endnu engang viste vinden fra nordvest at være en dødsejler for Blåvand i forhold til småfugle. 
Ringmærkningen trak tænder ud i dag, da jeg kun fangede 4 fugle på 8 timer. Derefter gav jeg op.
Var der ingen fugle i haverne, så var der til gengæld rigtig mange turister ved Fyr og Strand.
Inden de kom væltende fra kl 9, havde jeg tidlig morgen brugt en halv time mellem tomme netrunder på at tjekke Sortænder fra Sydhukket.
Fik talt 7650 rastende på strækningen syd for Revet og ned til ud for Ishuset. 
Ellers var der ikke meget aktivitet ude over havet og med stor øvelse igang i skydeterrænet kunne jeg ikke engang gå en tur i Mosen.

Den prisvindende Jonas og hans kollega Peter havde en tur midt på formiddagen med udgangspunkt ved Naturskolen.
Deltagerne fik set det lokale ynglepar af Sortstrubet Bynkefugl, men lige på tidspunktet for deres tur forholdt Vendehalsene sig stille, så den art kom ikke med på deres oplevelsestur.

Til aften ankom David og vil forsøge sig med en morgenobs - krydser fingre for ham, for vejrudsigten melder stadig nordvest i morgen og jeg er ikke blevet optimist med den vindretning ovenpå en dag som i dag.

Dagens ringmærkede fugle:
Jernspurv 1, Løvsanger 1, Gransanger 1, Dompap 1.

Dagens absolut bedste historie kom fra altid aktive Mikkel Lausten på ringmærkningscentralen.
Han sendte os en tilbagemelding fra Finland på en hun Fuglekonge mærket her d. 25. april i år.
Den blev genfanget 9 dage senere d. 4. maj ved Jurmo Bird Observatori, Parainen, Turko-Pori, Finland.
I lige linie en afstand af 930km, så Fuglekongen, der vejede 5.8g ved mærkningen, er fløjet noget over 100km i døgnet i gennemsnit de 9 dage efter mærkningen her i Blåvand.

20190528 074617 2
Er dagbogen med lidt "blues stemning"  fra en ringmærker, der savner fugle at håndtere, så er der et kulørt foto at slutte dagens blog af med. Dagens Dompap var en han med både sol, blå himmel og blåt hav omkring sig, da den blevet fanget i Fyrhaven.

Blæst fra sydvest og besøg til aften

mandag 27. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fra en overskyet nat med regnbyger startede morgenen med lidt fugt i luften, men ret hurtigt blev det helt tørt og solen kom frem.
Det meste af dagen med 1-2/8 skydække, inden der til aften igen kom skydække. Temperaturen fra 10-13°C.
Vinden kom fra sydvest og var med friske vindstød og 10m/s i middelvind.
Sigten startede under 5km, men nåede op på 10km.

Man siger, at en ulykke sjældent kommer alene og det følte jeg holde stik denne morgen. Den anden dag røg hjullejet på min bil lige som jeg skulle afsted til Hirthals. Hjullejet er nu lavet og bilen kommet retur, men under morgenmaden flækkede jeg en gammel fyldning i en kindtand på en rugbrødskerne, så jeg måtte senere på dagen kontakte min tandlæge i Århus og få aftalt en tid.
Heldigvis, så kunne jeg få en tid om morgenen d. 5. juni, så jeg kan kombinere tandlægebesøget med næste valgdag og kun miste en morgen i Blåvand i næste uge.
Tilbage til dagen i dag.

Vinden generede så meget i nettene, at jeg kun kunne åbne 148 netmeter af de 241 vi har til rådighed. Nok til at gennemfører standardmærkningen, men det var op ad bakke mht til antal af fugle.
Der virkede meget tomt og kun de lokale ynglefugle var på banen.
Det blev kun til 6 mærkede og 3 aflæsninger af egne fugle fra i år inden jeg lukkede net igen lidt over middag.

Dagens mærkninger med genfangster i ():
Solsort 1, Gulbug 1, Løvsanger 0 (1), Gransanger 3, Gærdesanger 0 (1), Tornirisk 1, Lille Gråsisken 0 (1)

Ialt 6 mærkede og 3 aflæste fordelt på 7 arter.

Ude i bølgerne rastede nogle tusinde Sortænder ud for Sydhukket og ned mod syd, men de var umulige at få et egentligt tal på ude i dis og bølgerne. 
Trods vinden var der ikke rigtig gang i andre havfugle og hverken Suler eller lommer kom forbi i nævneværdigt antal.
I stationshaven var en af Vendehalsene inde og sidde i løbet af morgenen. Den bar en ring på venstre ben, men jeg kunne ikke nå at aflæse noget på ringen, så det er uvist, om det er en fugl mærket i år eller en af gengangerne fra tidligere år.
Jeg prøvede en tur om bag Vesterled for at se til den lokale familie af Sortstubede Bynkefugle, men de holdt sig skult nede i buskene i blæsten, så heller ikke denne gang lykkedes det af få aflæst den ringmærkede han.

Jeg endte med at få et lift til Oksbøl og hente min bil fra værkstedet, da Bent tog hjemad over middag efter en formiddag med kontoropgaver herude.

Her til aften er der kommet godt selskab fra Århus Universitet, da Thomas Bregnballe og Kirstine Lund tager en overnatning.
De skal til Langli og lave ynglefugle arbejde, men må lige vente på lavvandet i morgen tidlig for at kunne gå over til øen.

Flere gæster er på vej til fuglestationen de kommende dage, men vejrudsigten lover desværre ikke mange fugle herude. 
En periode med vind fra vest til nord og moderate temperaturer tegner til, at der skal kæmpes hårdt for at finde noget på fuglefronten her på Hukket.

20190527 090112 2
Dagens Gulbug i Fyrhaven blev fanget så sent på morgenen, at solen havde afløst nattens skydække og nedbør.

Valgdag i regn uden fugle

søndag 26. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Regn og regnbyger fra morgen til aften. Her kl 19 er der kommet over 10mm nedbør i løbet af dagen og mere venter til aften.
Vinden holdt sig helt i ro og var svag fra skiftende retninger, mens temperaturen holdt sig mellem 9 og 12°C.
Moderat sigt i de grå skyer og regnvejr.

Bent var på plads og stak hovedet ud flere gange i løbet af morgenen, men måtte opgive at åbne net i dagens nedbør.
Der er faktisk ikke meget andet at skrive om, end at Bent var flink og hentede mig i Varde midt på eftermiddagen, så jeg er klar til de sidste 3 uger herude efter nogle dage med en masse mennesker på Naturmødet i Hirtshals.
Deroppe var der faktisk et lokalindslag fra Blåvand, da prisen som årets naturformidler blev givet til vores allesammens naturvejleder Jonas - stort tillykke fra fuglestationen!

Jeg var på vejen hjem fra Hirtshals inden omkring min lejlighed i Stavtrup og fik afgivet min stemme på den lokale skole. Tidsnok til, at nå retur til Blåvand og afløse Bent, så han også kunne nå valget i det lidt mere nærliggende Oksbøl.
En tur rundt i haven, på et tidspunkt hvor der kun var dryp i luften, afslørede kun de lokale ynglefugle som Solsort, Stær, Skovspurv, Gråspurv, Grønirisk og Lille Gråsisken, der alle havde travlt med at finde føde til deres unger.
Så ikke meget fugl at skrive om i dag, men jeg er klar i morgen tidlig. 
Vejrudsigten lover mindre nedbør, men til gengæld noget mere blæst fra vest, så forventningerne til fugle i nettene er ikke store, men forsøget vil blive gjort. 

 

En flot fugl lyste op i umulig vejrsituation

lørdag 25. maj 2019
Rigtig mange sortænder på havet
af Bent Jakobsen

En morgen med en brusende nordvestenvind op til 12 sekundmeter ind over klitterne. Med kun 10 grader føltes det ret køligt og især når skydækket var 8/8.
Dræbervinden betød, at morgenringmærkningen blev aflyst, da nettene står meget udsat med denne vindretning. Nogle af nettene blev sat op ved 9-tiden, hvor vinden var aftaget lidt.
I morgen skulle vinden aftage og dreje længere ned i vest, hvorved nettene står mere i læ. Så mon ikke det kan give lidt flere fugle.
Mange af fuglene gemte sig i læsiden af krattene. I mosen fandtes et pat sortstrubede bynkefugle og to hanner af rødrygget tornskade.
På vandet var der gang i den, da sortænderne piskede rundt i alle retninger, som der var sat et piskeris i havet, og omkring 7000 fugle blev det til. Rigtig mange syd for Hukket og lidt mindre nord for.
Tre og en halv times ringmærkning gav fire fugle og 3 aflæsninger. Årets første rødrygget tornskade en flot han blev ringmærket. Og det lykkedes uden at blive flået til blods. Derudover fik jeg aflæst en gulbug som var ringmærket 18. maj sidste år.

Ringmærkning med aflæsninger (): Rødstjert 1, gulbug (1), tornsanger 1, gransanger 1, rødrygget tornskade 1, grønirisk (2). I alt 4 (3).

Rodrygget Tornskade han. 25. maj 2019. 20190525 120123

Af samme skuffe som i går

fredag 24. maj 2019
Få fugle
af Bent Jakobsen

Endnu en kølig dag med sydvestlig vind 10 – 11 sekundmeter og kun 11 grader. Man skulle ikke tro vi er ultimo maj. Himlen var halvt dækket af højtliggende skyer, men sidst på formiddagen nærmere et mindre regnområde sig, som dog ikke gav de store mængder vand.
David var på Hukket til morgen uden de store armfægtninger, og en nordtrækkende almindelig kjove blev morgenobsens bedste fugl.
Af spredte observationer i området sås et par rødryggede tornskader og en familie sortstrubet bynkefugl. Skyggen af en dværgfalk passerede hurtigt forbi fyret.
Der var ikke de store forventninger til ringmærkningen og det holdt da også stik. Ligesom i går gav det 12 fugle. Modsat i går blev der i dag ringmærket 3 løvsangere. I går hørtes flere syngende løvsangere og nul ringmærket og i dag ikke så mange syngende og 3 ringmærket. Så observationer og ringmærkningen stemmer ikke altid overens.
Ringmærkning med aflæsninger i (): vendehals (1), gulbug 1, gærdesanger 1, tornsanger 1, gransanger 2, løvsanger 3, grønirisk 2, tornirisk 1, lille gråsisken 1. I alt 12 ringmærket og 1 aflæsning.
Vendehalsen var ringmærket i Blåvand i maj 2017 og ikke aflæst siden, så formentlig har den ikke været i Blåvand sidste år, eller også er den gået stille med dørene.
Så har vi fået genmelding på en Rødhals mærket d. 21. april og genfundet 1. maj Västmanland, Sverige hvor den kom af dage ved at flyve ind i et vindue. Det 681,5 km på 10 dage.
Anders Zuschlag var herude og opdatere vores ringdatabase. Vi gennemgik nogle af alle de muligheder, som der er for at søge på både det ene og det andet. Og der kan søges på arter, rekorder, køn, netmetertimer, fugle pr. netmetertimer, fugle inden for standardtid m.m.m. Et fantastisk arbejde Anders har lavet og herfra skal lyde en stor tak.
Af folk var vi i dag David Manstrup, Anders Zuschlag, Bent Jakobsen og så var Thyge Enevoldsen kortvarigt forbi.

Morgenhimmel over Blavandshuk 20190524 061259

Med sådan en himmel er det en fryd at stå tidligt op

Et forsøg værd

torsdag 23. maj 2019
af David Manstrup

Vinden var drejede i sydvest hertil morgen 7-8 ms. Temperaturen lå på 10,8 grader fra morgenstunden. Der var næsten ingen skyer, så vi lander på 1:8 og sigten var god, over 10 km. 

Jeg ankom til stationen torsdag aften. Morten som er fast ringmærker er draget til Århus. Derudover kom Bent ud og passede nettene. Så kunne jeg dække morgentrækket, som jo er min favoritdiciplin. 
Der var dog ikke så meget at se ude over havet. Dagens højdepunkt var 2 voksne Almindelige Kjover som fløj hastigt nord. En lille rest af Rødlommer sås, da knap 50 passerede hukket til morgen. Lidt mere vedvarende var ternetrækket, og der kom indimellem gode flokke. Det endte med cirka 180 trækkende i løbet af et par timer. Ikke noget stort træk, men det kan heller ikke forventes i Blåvand på denne årstid. Sæsonen for store tal er ved at være forbi. 
Bent kunne dog glæde mig mig med at Lundsangeren som Morten fangede her forleden, sad og sang aktivt lige bag ved stationshaven. Jeg drønede derned, og ganske rigtigt var den i fuld gang! Dejlig start på dagen! 

Ringmærkningen gik også stille for sig. Dagen gav kun 12 fugle, hvilket var forventeligt med det vejr.

Ringmærkning med aflæsninger i (). Rødhals 1, solsort 1, gærdesanger (1), gransanger 4, løvsanger (1), broget fluesnapper 1, grå fluesnapper 1, bogfinke 1, lille gråsisken 3.
I alt 12 ringmærket og (2) aflæsninger. 

Der var lidt besøgende på stationen. Den første på banen var Anders Zuschlag, som vellykkede kom for at høre Vendehalsen som og sad og sang som den plejer ved vesterled. Erling Koch var blevet fristet af Lundsangeren, som desværre ikke så sang så aktivt længere, og var svær at have med at gøre. Henrik Brandt lagde også vejen forbi, for at få Karmindompap som var blevet hørt i går. Men ingen af os hørte noget til den i dag desværre.. 

IMG 4289
Da der ikke skete så meget på morgenobsen, var det heldigt at denne lille fætter kunne underholde i form af sang og ikke mindst sangflugter. Tornsanger - Foto: DMA

(DMA) 

En rigtig ØV dag

onsdag 22. maj 2019
To ynglepar af vendehals i Blåvand
af Bent Jakobsen

Vinden var drejet om i nordvest og med 10 m/s og stød op til 15 m/s, var det mere efterår end forår. Vinden gjorde også at det føltes køligt og om morgenen var det gråt og koldt.
Morten fik sig en tiltrængt morgen, hvor han kunne sove længe, da ringmærkning var umulig pga vejret.
Inden han i løbet af formiddagen drog mod Hirtshals til naturmødet nåede han at høre en karmindompap synge bag Vesterled.
Mortens tur startede dog som en Thyco Brahes dag, da han på værkstedet fik besked om at det ikke var tilrådeligt at køre til Hirtshals i den bil. Så gode råd var dyre. Vi fik sammen redet trådene ud. Morten fik lejet en bil i Varde, og jeg fik ham kørt derind, så hans forsinkelse ikke blev så lang.
Fik i dag en mail fra en sommerhusejer i Blåvand, at de har ynglende vendehals i en kasse i haven, så der er i hvert tilfælde to par vendehalse i Blåvandområdet. Det er jo dejlige nyheder.
Morten ønskes rigtig god tur til naturmødet, og i de kommende dage overtager jeg ringmærkningen.

Bent Jakobsen


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE