Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (116)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (4)mar. (31)apr. (30)maj (30)juni (19)juli (31)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (14)

Stille og rolig østenvindsdag med flere ringmærkninger

søndag 31. maj 2020
Østenvinden giver fortsat en del fugle i nettene; tundrasædgås forbi Hukket.
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: en del sol og varmt. Vind svag til jævn og mest fra nordøst, men en overgang lige over i nord. Temp. 8-21 grader.

Det blev nok engang en lidt stille morgen ude på Sydhukket. David havde planlagt at kratluske, så jeg stod med Thyge og hans kone Inger. Det blev som ventet ikke til meget; der kom en flok gravænder på 21 trækkende syd, og omkring 25 grå- og canadagæs trak mod vest. En hvidklire trak mod syd ligesom 9 strandskader. Der var en enkelt bomlærke der fløj over et par gange.

Dagens vel mest bemærkelsesværdige observation blev en tundrasædgås jeg opdagede raste på stranden. Den er ikke kun en sjælden gæst på disse kanter (ifølge DOFbasen er det den 4. observation i 20 år), men også en fænologisk sen fugl. Umiddelbart vurderede vi den til ikke at være helt rask, men pludselig var den forsvundet, så den er formodentligt trukket videre efter at have sundet sig.

20200531 065802
Sædgåsen på lang afstand. Den var tilsyneladende fløjet da jeg ville tættere på og studere den lidt nærmere. Foto: Michael Brunhøj Hansen

Ud på morgenobsen kom John og Bjørn Frikke for en stund, og Michael Mosebo og Kristian Birchvald var også kommet for at kratluske lidt, men der blev ikke fundet noget særligt; i det hele taget skete der ikke det helt vilde i dag. Vendehalsen gjaldede igen ved Vesterled, og en lærkefalk trak over højt til vejrs.

Der blev ligesom i går mærket flere fugle, i dag 41 i alt, og der var en stor artsdiversitet på 20 arter. Xenia kom og hjalp Ole med ringmærkningen, og Morten kunne tage en slapper. Han fik om eftermiddagen besøg af noget familie fra Sjælland. Vi håbede vist alle at ringmærkerne kunne fange noget spændende, men sådan blev det ikke i dag. En nyligt udfløjen sortstrubet bynkefugl og en rørsanger, den første i år, blev dagens mest spændende fangster.

sortbynk
Juvenil sortstrubet bynkefugl. Foto: Xenia Salomonsen

Nattens træk var småt. Der blev hørt en lille flok sortænder samt hvad der tilsyneladende var en gråsisken selvom den ikke helt passer; i så fald måske en lokal fugl selvom den lød til at være trækkende. Det kunne være sjovt med fx en natravn eller en vagtel inden jeg tager herfra.

I nat ser vinden ud til fortsat at komme fra omkring øst, og det bliver mere skyet. I løbet af morgendagen skulle vinden efterhånden gå om i nordvest (men fortsat svag); herefter ser det ikke ud til at der er østenvind på vej lige foreløbet. Det bliver således nok i morgen der er størst chance for sjældenheder.

Ringmærkning: gulbug 3, kærsanger 1, rørsanger 1, løvsanger 5, gransanger 3, munk 2, havesanger 5, tornsanger 3, gærdesanger 4, grå fluesnapper 1, broget fluesnapper 1, sangdrossel 1, rødstjert 2, rødhals 2, sortstrubet bynkefugl 1, gærdesmutte 1, bogfinke (1), grønirisk 2, tornirisk 1, lille gråsisken 2+1.

I alt 41 mærkninger og 2 genfangster fordelt på 20 arter.

Folk: Morten, David, Ole, Xenia, Michael Mosebo, Thyge, Inger, John, Bjørn, Kristian og mig

20200531 155837Blåvinget pragtvandnymfe som Morten fandt i Stationshaven, og som er en sjælden gæst her omkring. Det er faktisk første gang den er iagttaget herude ifølge Naturbasen. Foto: Michael Brunhøj Hansen

Endelig lidt medvind

lørdag 30. maj 2020
Buskrørsanger, nordlig blåhals og tyrkerdue
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: En del sol og lunt. Vinden først 5 m/s fra øst, senere skiftende vind. Temp. 6-18 grader.

David og jeg tog den sædvanlige morgenobs, men da det er sidst på sæsonen, kom der ikke mange fugle. Der kom flere skarver fra nord hvoraf flere gik til rast ud for kysten. Herudover kom der ederfugle og enkelte småfugle, herunder bl.a. en bomlærke. Ud på morgenen fik vi selskab af Thyge Enevoldsen som de seneste dage har forsøgt at få karmindompap herude. Det lykkedes heller ikke i dag på trods af at den var til stede i området selvom det var meget kortvarigt.

Grundet den lidt træge morgenobs blev vi ikke så længe og gik siden med på netrunder sammen med Ole Zoltan som ringmærker for tiden. Dagen blev overraskende god med forholdsvis mange fugle, særligt om morgenen. Dagens første lidt usædvanlige fugl var en tyrkerdue. Det er den anden i år og den 8. tyrkerdue i Blåvand Fuglestations historie.

IMG 8999
2. ringmærkede tyrkerdue i år. Foto: David Manstrup

Dagens fugl blev dog en buskrørsanger der blev fanget kl. 12 i Fyrhaven. Den forudgående runde i Fyrhaven havde vi hørt hvad der umiddelbart lød som en buskrørsanger, men vi antog at det måtte dreje sig om en kærsanger som Ole havde ringmærket tidligere, og som satte sig i netop i dét område efter den blev sat fri. Ikke desto mindre blev vi klogere da fuglen blev fanget. Bl.a. vingen blev målt til 63 mm hvilket er noget kortere end hos kærsanger. Det blev altså en længe ventet SU-fugl som vi også havde regnet med ville komme ifm. østenvinden. Anders Myrtue og Svend Aage samt konen fik lige nået at se fuglen.

IMG 9056
Buskrørsanger fanget af Ole Zoltan. Foto: David Manstrup

Som sagt blev der også ringmærket kærsanger. Kærsanger og buskrørsanger er de første rørsangerarter der er blevet mærket her i foråret. Udover disse blev der mærket flere små gråsiskener, nogle gransangere, gulbuge, gærdesangere, et par grå fluesnappere og bogfinke. Det blev også til en temmelig ung jernspurv der vist lige havde forladt reden, for den havde bl.a. brede mundvige og temmelig korte vinger.

20200530 092532
Årets første kærsanger og rørsangerart. Foto: Michael Brunhøj Hansen

Sidst på formiddagen hørte vi en vendehals og vi forsøgte at lokke den i nettet med lidt playback. Vi fandt dog ud af at det i virkeligheden var en stær der imiterede vendehalsens sang til perfektion.

Da der efterhånden ikke var mange fugle i nettene, kunne vi holde en lille pause. David valgte at tage en tur i Mosen. Her var han heldig at finde en nordlig blåhals. Ole og jeg tog derud, men David havde i mellemtiden mistet den, så vi fik den desværre ikke at se.

IMG 9080
Nordlig Blåhals. Foto: David Manstrup

Der er ikke trukket meget i nat, men det er vel forventet på denne tid af året. Af de mere bemærkelsesværdige arter kan nævnes grønbenet rørhøne.

Som en lille behagelig overraskelse er Morten vendt tilbage på stationen for et par dage inden han skal overføres til Skejby, hentet i Esbjerg af John Frikke. Han kommer dog næppe til at være alt for aktiv mens han er her.

Ringmærkning: Tyrkerdue 1, gulbug 3+1, kærsanger 1, buskrørsanger 1, gransanger 6, munk 2, gærdesanger 1, grå fluesnapper 2, jernspurv 1, solsort 1, rødstjert 1, bogfinke 1+1, dompap 1, lille gråsisken 11+1.  

I alt 33 mærkninger + 3 genfangster fordelt på 14 arter.

Folk: Ole, David, Morten, John, Thyge, Anders, Svend Aage, Michael

20200530 141805kopiDer var også lidt sommerfugle i området. Her en fin almindelig blåfugl fra Fyrhaven. Foto: Michael Brunhøj Hansen

Havblik

fredag 29. maj 2020
Vendehals og Karmindompap
af David Manstrup og Bent Jakobsen

Vejr: Vinden startede med at være i nordøst, men meget svag 1 m/s. Der var samtidig ikke en eneste sky på himlen, så sigten var virkelig god - 20 km. Temperaturen lå på 6,3 grader ved solopgang og rundede 13 grader lige over middag. Utrolig flot morgen, hvor mosekonen bryggede inde over Blåvands sommerhusområde.

Det var en oplevelse i sig selv at stå på morgenobs denne morgen. Vindstille og havblik med fladt vand, og hvor himmel og hav gik ud i et. Jeg havde godt selskab af både Anders Zusclag og Thyge Enevoldsen, og ikke mindst Michael som har boet på stationen de sidste 14 dage.
Vi var derfor mand nok til at tælle havtrækket, men der var næsten ikke noget træk. Nogle enkelte flokke med Sortænder og lidt Suler fløj frem og tilbage som altid. Det eneste nye siden i går var at omkring 200 Skarver rundede hukket i løbet af morgenen og fløj syd. Langs klitten kan nævnes at 3 Bomlærker kom flyvende og landede i en hybenbusk på sydhukket. De er fåtallige, men dog årlige på hukket. 
Både ringmærkere og observatører kunne dog nyde lyden af både syngende Vendehals og Karmindompap, som især sang aktivt tidligt på morgenen og som formentlig har rastet herude hele dagen.  

hukket
Helt klart vejr med havblik.. Foto David Manstrup

Ole Zoltan er kommet til stationen i dag, og overnatter her resten af weekenden. 

Nattrækket bød på bl.a. grønbenet rørhøne og slørugle, begge sjældne gæster (om dagen) herude. Her kan nattens slørugle høres:

Xenia var kommet ud for at hjælpe med ringmærkningen som ikke blev overvældende med kun 13 fugle og 3 aflæsninger, heraf en bogfinke mærket i 2019. Det var ellers perfekt mærkevejr med vind på 1,4 m/s. Mærkeligt nok stadig meget få Afrikatrækkere.

Den opmærksomme læser vil nok undre sig over at vores gode ringmærker, Morten ikke skriver dagbøger og ringmærker i øjeblikket. Desværre er Morten blevet syg og er blevet indlagt på sygehuset i Esbjerg. Og skal overføres til Skejby.
Så Morten kommer ikke mere i foråret. Han har gjort et fantastisk stykke ringmærkningsarbejde og er meget dedikeret til sit virke som ringmærker, Så vi vil savne ham, og takker ham for den store indsats og ønsker ham alt muligt godt i det videre forløb i udredningen af hans sygdomsforløb. Og så håber vi at se ham på stationen når han igen blive frisk.

Ringmærkning: gærdesmutte (1), gulbug 1 (1), tornsanger 2, bogfinke 3 (1), grønirisk 2, stillits 1, lille gråsisken 2, dompap 2, I alt 13 / 7 arter

Folk: Michael Brunhøj, Ole Zoltan, David Manstrup, Xenia Salomonsen, Bent Jakobsen 

Blåvands Hugorm

torsdag 28. maj 2020
Stille solrig morgen
af David Manstrup

Vejr: Vinden var i det nord/nordvestlige hjørne, og med lidt fart på i form af cirka 9 m/s. Temperaturen var 9,7 grader ved solopgang og nåede op på 12,5 grader i løbet af dagen. Det føltes dog væsentligt koldere, med nordvinden susende igennem klitterne. Sigten var god, vel omkring 15 km. 

Der er ikke meget at berette om i dag. Havtrækket var nærmest ikke eksisterende. Det var kun suler der rørte på sig, og kun 35 sås på 2,5 time. Det var virkelig tyndt, og dagens fugl på morgenobsen blev derfor blot en Lille Korsnæb som lavede et trækforsøg.. Det er næsten ikke værd at nævne. 
Michael og jeg gik efter obsen en god tur i mosen, som nu er tilgængelig hvis man har nogle gode gummistøvler. Vandstanden er faldende og det er lige præcis muligt at gå igennem og ud på vejen. 
De sædvanlige Rødryggede Tornskader, Sortstrubede Bynkefugle og Gulbuge sås og hørtes. Derudover sås der lidt på sommerfugle og ikke mindst 2 Hugorme som solede sig i kanten af grusvejen..Hugorm
Hugorm. Foto: David Manstrup

/DMA

Karmindompap ankommet

onsdag 27. maj 2020
Morgenobs gav bl.a. sortterne og mellemkjove
af Michael Brunhøj Hansen og Bent Jakobsen

Vejr: først mest skyet og svag vind fra omkring N/NV, senere solrigt, men i løbet af morgenen tiltagende vind op til omkring 8 m/s og om eftermiddagen helt op til 11 m/s. Temp. hele dagen omkring 11-12 grader.

Selvom langt størstedelen af trækket for dette forår er overstået, var der alligevel nogen aktivitet over havet. Ift. i går og i forgårs hvor der trak så godt som ingen fugle, nåede vi i dag op på lidt over 30 rødstrubede lommer. Ud på morgenen opdagede David en flot adult sortterne i sommerdragt der kom trækkende relativt tæt på; dem har der kun været meget få af dette forår. Lidt senere fik vi begge øje på en kjove der viste sig at være en mellemkjove; den kom ligeledes rigtig godt, faktisk ligesom dén der trak forbi for et par uger siden. Det er den 5. mellemkjove dette forår, og hermed tangerer vi, så vidt vi kan se, Skagen. Herudover trak der bl.a. de sædvanlige suler, sortænder samt lidt hav- og fjordterner og svaler. Flere ringduer var ude at vende omkring fyret. Det er lidt mærkeligt eftersom trækket for dem burde være overstået på nuværende tidspunkt.

Efter kl. 8 døde trækket efterhånden ud, så vi tog tilbage på stationen. Morten er jo blevet indlagt, så Bent har stået for ringmærkningen i dag. Jeg sluttede mig til ham på et par netrunder, og mens jeg var at tage en gransanger ud oppe i Fyrhaven, hørte jeg en karmindompap! David, som var blevet på stationen, havde også hørt den og meldte den til Bent. Jeg hørte den flere gange og prøvede at finde den, men den sad tilsyneladende skjult og utilgængeligt, og ikke længe efter blev den tavs. Det bliver forhåbentligt ikke det sidste vi kommer til at se til denne art dette forår!
Michael havde parabolen oppe i nat og endnu en gang kunne vi konstatere nattræk af lille lappedykker.
Henrik Brandt var et smut forbi i håbet om karmindompappen.

Da Morten i øjeblikket er indlagt på Sydvestjysk sygehus ønsker vi ham alt godt og god bedring.
Derfor overtog jeg, Bent Jakobsen, ringmærkningen her til morgen, hvor det ikke var overvældende med fugle som boltrede sig i nettene. I alt 15 fugle hvoraf 9 var Afrikatrækkere, så de er måske ved at røre på sig igen.
Det blev til en enkelt aflæsning, og det var en gulbug, som jeg ringmærkede d. 3. juli 2019. Så den kender mig uden tvivl. Så utroligt at stå med samme fugl efter den har været nede og krydse ækvator.
I løbet af formiddagen blæste  det igen op fra nordvest og nettene gik i stå, så lukkede kl. 12.30. Nordvesten og norden vinden var været totalt dominerende her i maj måned, og jeg tror aldrig jeg har oplevet så stor dominans tidligere i maj måned.

Ringmærkning: Gærdesmutte 1, rødstjert 2, solsort 1, gulbug 4, tornsanger  1, havesanger 1, munk 1, gransanger 3, broget fluesnapper 1. I alt 15 / 9 arter.

Folk: David, Michael, Henrik og Bent

Endnu engang blæst fra nordvest og begrænset aktivitet.

mandag 25. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Hård vind fra nordvest med 14m/s i morgentimerne og kun langsomt aftagende, så eftermiddagens vind er nede på 9m/s.
Overskyet indtil middag, derefter plads til lidt sol mellem skyerne.
Temperatur fra 10-14°C.
Sigten steg fra 8km til 15km i løbet af dagen.

Vindpåvirkningen i haverne var så voldsom i morgentimerne, at jeg kun kunne finde et par enkelte net i Fyrhaven, der stod tilstrækkeligt i læ til at kunne åbnes.
Prøvede med dem og rusen at få fat i nogle fugle, men opgav efter 3 timer, da det kun havde givet en enkelt Gransanger.
Fik imens kikket ud over det oprørte hav, mens Michael tog obsen fra Sydhukket.
Kun Sortænder og Suler kom i pænt antal, med lidt over 100 af de sidstnævnte.
Blot 2 Rødstrubede Lommer og lidt terner var i farvandet - ingen stormfugle trods blæsten.
I haverne virkede der til, kun at være de lokale ynglefugle, så der er igen ikke meget at berette om.
De sidste par døgns kraftige vind har også forhindret Michael i, at benytte hans lydudstyr til optagelser om natten, men han forventer at være på banen igen i nat, hvor vinden skulle løje yderligere af.
Mit eget aktivitetsniveau er påvirket af, at jeg på 3. døgn er ramt af diarré.
Ret bekymrende symptomer med begyndende tegn på gulsot, så jeg sidder nu og venter på en online lægekonsultation.
Håber ikke, at jeg må ende med, at skulle til behandling de kommede døgn, hvor det ser ud til, at blive bedre vejrbetingelser for ringmærkning.
Bent var lige forbi og hentede de West Nile Virus prøver, som jeg trods alt havde nået at få i hus i Kr. Himmelfarts weekenden og han kommer retur i morgen med indkøb for mig.
Håber en gang suppe, hvidløgsfluté og cola kan være medicin for min mave.

20200525 051746 2
I dagens blæst viste Horns Rev tænder ude vest for Fyrhaven.

Dagens ringmærkning:
Gransanger 1

Folk: Bent, Michael og  Morten
 
 

Blæsten gav Mallemuk og Storkjove ved Hukket

søndag 24. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejret: En blæsende forårsdag med vind fra vest, der veklsede i styrke fra 10-14m/s i middelvind og op til 18m/s i vindstød.
Overskyet uden sol og en temperatur på 11-12°C.
Enkelte korte regnbyger tidlig morgen og sigt på 8-15km.

En dag præget af blæsten.
Jeg var først ude og åbne net kl 5, da vind og regnbyger udsatte min åbning af net.
Kunne alligevel ikke få en standardmærkning hjem i dag, da vindstyrken var for voldsom til andet end nogle ganske få net i hver have.
Fik 2 timer inden en kort, men kraftig regnbyge kom ind. Jeg valgte ikke at åbne net igen, da blæsten fortsatte hele dagen og jeg kun havde fået fat i 2 fugle i løbet af de to timers forsøg ved nettene.

Jeg var endnu ikke helt i top efter gårsdagens maveonde, så jeg holdt mig fra, at sætte mig ud til havobs, selvom vejret egentlig var til den beskæftigelse.
Martin og Michael var på plads på Sydhukekt hele morgenen, men fik ikke så mange fugle ud af det.
De vendte hjem til fuglestationen midt formiddag med en enkelt Malleuk og en Storkjove som det bedste.
Martin pakkede sine ting og gjorde pænt rent, inden han over middag drog hjemad til familien på Fyn.
Michael nåede en tur mere til stranden sidst på eftermiddagen, hvor det lykkedes for ham, at aflæse farveringe på 2 Sildemåger.

Meget mere er der ikke at skrive om i dag.
Mandag ser ud til at blive i samme skuffe, så vi håber på, at tirsdag med svagere vind vil give lidt mere liv i fuglene i området.

Dagens ringmærkning:
Løvsanger 1 og Munk 1

Folk: Martin, Michael og Morten 

Er lyde i natten bedre end obs om dagen??

lørdag 23. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Tørvejr hele døgnet efter fredagens gode portion eftermiddags regn.
Vinden var frisket op og steg fra 7m/s ved solopgang til 10m/s over middag. Retning fra sydvest.
Begrænset skydække med en hel del sol det meste af dagen.
Temperaturen dog ganske jævn på 11-13°C og sigten i morgentimerne med lidt dis i horisonten.

Jeg prøvede endnu engang med åbne net i haverne fra før solopgang til middag, men havde lidt af en off-day både mht antal af fugle og helbredsmæssigt. 
Stod op med et maveonde, så jeg de første 3 runder mellem Fyrhaven og Stationshaven, hver gang måtte ind og tømmes på fuglestationens toilet.
Det drænede noget af min energi. Den energi var nok blevet genopladet, hvis jeg havde haft nogle fugle at håndtere, men 7 fugle mærket på de første 7 timer fik mig altså til, at lukke net og bruge eftermiddagen som en anden Maude - under dynen oppe på mit værelse.
Der burde jeg jo nok blive et par døgn, hvis vejrudsigten fra DMI holder - blæst fra vest til nord de næste 2 døgn lover slet ikke godt for ringmærkningen her..

Jeg var ikke ene om, at hige efter fugle herude i dag.
Henrik, Martin og Michael prøvede fra morgenstunden at obse fra Sydhukket, men de meldte om nærmest ingenting over havet. 
Det er svært at bruge hele dagen på at nyde de måske 50 rastende og fouragerende Suler ude ved Revet, så Henrik og Martin tog midt på dagen en tur til Skjern Enge.
Henrik for at drage tilbage til Fyn efter sit besøg på den gamle fuglestation de seneste døgn - der var simpelthen for få fugle ved Blåvand denne Kr. Himmelfarts ferie til at hamle op med Fyn og Langeland.
Martin holder dog stand og tager en overnatning mere - måske kan der komme lidt med blæsten i morgen.
Michael viste vejen med en eftermiddagstur rundt om Mosen, hvor han fandt årets første Kærsanger.
Hans natoptagelser bringer os faktisk de bedste arter for lokalområdet i disse dage.
Den anden nat fløj en kaldende Rørdrum over, mens der i nat trak en Lille Lappedykker forbi.
Den art er kun registreret få gange om foråret herude, sidst det skete var foråret 2009, men der har jo heller ikke tidligere været gjort meget med lydoptagelser om natten her.

DSC 7455 2
Mangler jeg fugle i haverne på mine netrunder, så kan jeg da altid blive underholdt af en flot Stålorm.

Dagens ringmærkning:
Løvsanger 1 + (1), Gransanger 2, Stær 1, Lille Gråsiksen 2 og Gulspurv 1

Ialt 7 mærket og 1 genfanget fordelt på 5 arter.

Folk: Henrik, Martin, Michael, Morten + flere besøgende

Et par rovfugle forbi Hukket og en hollandsk mærket Munk i nettene

fredag 22. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vinden var taget til i løbet af natten og kom fra øst med 6m/s ved solopgang.
Vinden tog yderligere til i løbet af morgenen og nåede op på 13m/s fra sydøst om eftermiddagen i forbindelse med, at en bred regnfront kom ind fra sydvest og startede med konstant regn fra kl 12.
I alt er der faldet knap10mm regn i løbet af eftermiddagen.
Der var spredt skydække ved dagens start, men det blev helt overskyet da fronten kom ind.
Temperatur fra 12-16°C.
God sigt indtil middag.

Jeg nåede at have alle net åbne til kl 11:30, hvor jeg skyndte mig at lukke inden regnen kom. Vinden fra øst og sydøst tog fat i de fleste net og jeg nåede kun, at mærke 13 fugle i dag.
Bortset fra fangst af 2 Gulbuge, så var der en artsfordeling, så jeg burde tro, at vi stadig er i april og ikke i sidste halvdel af maj.
Min ringmærkningsdag blev dog reddet af en genfangst af en Munk med ring fra Arnhem-Vogeltrekstation i Holland.
Dagens anden genfangst blev en Skovspurv mærket 14. oktober sidste år.

20200522 062445 3
Dagens Munk, der tidligere har været gennem en hollandsk ringmærkers hænder.

Rendte jeg rundt mellem haverne og prøvede, at følge lidt med i dagens obs fra Fyrhaven, så var Sydhukket godt dækket af ihærdige observatører lige til regnen kom.
David, Martin, Henrik og Michael var fast på klitten, mens Svend Åge kom forbi i kortere tid. Bent havde lidt tid herude, men nåede ikke mange fugle, da det blev til hyggesnak i stedet. Vi fik besøg af Ulla Paulsen og Henning Schmidt fra Vendsyssel, der jævnligt kommer herned til deres sommerhus.
Mens vi snakkede med dem, så kom der yderligere et besøg af en beboer inde fra Blåvand by. Han var så flink at aflevere en Jernspurv, der var fløjet mod et af hans vinduer. Den bar en ring og viste sig, at være mærket her d. 29. august 2018.
Tak for den genmelding, som vi altid er glæde for, at folk giver sig tid til at aflevere.

Gutterne på Sydhukket præsterede at finde både en Fiskeørn og en Lærkefalk i østenvinden, mens der var lidt træk af vadefugle med bl.a. 16 Strandhejler og 166 Islandsk Ryle.
Henrik er jo en af de bedste til måger og fandt da også 2 Kaspiske Måger rastende mellem flokkene af måger og terner ude på Revlerne. 
Ellers var der flere svaler end længe med 131 Landsvaler, 13 Bysvaler og 5 Digesvaler, som trak syd langs klitsiden.
Kun 2 Mursejlere fandt herud trods østenvinden og den art har vi ikke haft mange obsdage af dette forår.

Eftermiddagens obs regnede væk, men vi er klar igen i morgen..

Dagens ringmærkning:
Gulbug 2, Gransanger 5, Munk 0 + (1), Gærdesanger 1, Gærdesmutte 2, Jernspurv 1, Skovspurv 0 + (1) og Lille Gråsisken 2.

Ialt 13 mærket og 2 genfanget fordelt på 8 arter.

Folk: Ulla, Henning, Bent, Svend Åge, David, Martin, Henrik, Michael og Morten.

Vandrikse dagens sjældneste fugl for Blåvand Fuglestation

torsdag 21. maj 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Med en vindstille morgen og maksimum vindstyrke på 5m/s i løbet af dagen kom vindretningen næsten gennem alle kompasretninger i dag.
Masser af sol, men vekslende med perioder af havgus og fra morgenstunden tågebanker. Sigten svingede derfor fra 200m til >10km gennem dagen.
Temperatur fra 9-13°C

20200521 055236 2
Et blankt hav, blå himmel og havgus, der drev frem og tilbage prægede dagens vejr.

Jeg kunne igen bruge alle net uden vindpåvirkning og fik da presset dagens total en smule højere op end i går. Lukkede for Fyrhaven kl 12 og fortsatte frem til kl 18 i stationshaven.
En Kernebider blev ny art på årets ringmærkningsliste, men ellers ingen overraskelser.

20200521 085526
Kernbideren blev lige fremvist ved fuglestationen inden den blev sluppet fri igen.
Foto: Michael Brunhøj Hansen

Det blev dog ikke Kernebider, men Vandrikse, der løber med titlen som dagens sjældneste fugl herude.
Fundet af det fynske team Henrik Knudsen og Martin Søgaard Nielsen, da de tog en tur rundt om Mosen.
Vandrikse er en sjælden fugl i maj for Blåvand. I DOF basen er der de sidste 30 år kun maj observationer fra Mosen fra årene 1995, 2007, 2009 og 2015.

Ud over Henrik og Martin, så var Michael rundt i området, mens David og Mathias kom forbi og tog nogle timer fra toppen af Sydhukket.
Der kom ikke mange fugle i notesbøgerne, men de fik da underholdt nogle af dagens mange besøgende til Hukket, der jævnligt spurgte til de rastende sæler ude på revlerne.
Tak til David og Mathias for at medbringe en kanelstang fra bageren, så der var sødt til kaffen i solen på gårdspladsen, mens de gamle blåvand drenge Henrik og Martin diskede op med gode historeier og mange drømme, om alt det, der da må dukke op de næste par dage, hvor de har booket ophold her på fuglestationen. 

Dagens ringmærkning:
Blåmejse 0 + (1), Gulbug 3, Løvsanger 2 + (2), Gransanger 3, Munk 1, Havesanger 1, Gærdesanger 2 + (1), Tornsanger 1, Sangdrossel 1, Bogfinke 2, Kernebider 1 og Lille Gråsisken 2

Ialt 19 mærket og 4 genfanget fordelt på 12 arter.

Folk: David, Mathias, Henrik, Martin, Michael og Morten
 


1   |  2  |  3     NÆSTE