Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (231)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (10)mar. (30)apr. (30)maj (31)juni (18)juli (24)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (5)

En grå og stille januardag

tirsdag 31. januar 2017
Intet nyt fra vestfronten; men meget nyt fra vestegnen
af Bent Jakobsen

En grå og stille dag med vinde fra østlige retningen, 4-7 m/s. Temperaturen 3-4 gr. Og en fin sigtbarhed med overskyet grå himmel.

Det var en fuglemæssigt stille dag. Sortænderne lå stadig nord for pælerækken og sås udmærket fra fyrbakken. De lå rimeligt tæt på land, men kunne ikke tjekkes pga skydning, da området var lukket. Pga østenvinden var det meget lavvandet, hvorfor fuglene stod meget spredt. Således 40 sandløbere og 480 sølvmåger. En musvåge sad lige nord for mosen. Umiddelbart nord for pælerækken midt på stranden, lå en sæl med blod omkring munden, så Bjarne Slaikjær måtte lige have et kald for at udfri den for sine lidelser.
Dette var ikke meget nyt fra vestfronten, men her på transfervinduets sidste dag kører vestegnen med klatten.

 

En bidende kold vind

fredag 27. januar 2017
The same procedure as yesterday
af Bent Jakobsen

Selv om solen skinnede fra en skyfri himmel var sydøstenvinden bragende kold så den bed i kindbenene. Så vinteren er ikke ovre endnu, selvom her ikke ligger sne. En god sigtbarhed. Altså kort sagt: temperaturen 0-1 grad men vinden oppe på 12 sekundmeter på et tidspunkt.

På Hukket stadig de samme fugle som de øvrige dage. Antallet af sortænder lignede gårsdagens knap 15.000 men i dag sås flere fløjlsænder, 200, idet en stor del af flokken var på vingerne på et tidspunkt. Mågerne stadig spredt langs med kysten, i alt 1050 Sølvmåger og 75 Stormmåger. En skarv trak mod nord. Fik i løbet af eftermiddagen besøg af Jesper Johannes Madsen og hans søde kone Else. Hyggeligt selv om det kun var et kort visit. Else ville ikke aflevere sit rav til mig, men det kunne også være det samme, da det kun var turistrav. Jesper havde for øvrigt fundet den amerikanske sortand med ravgult næb. Og så måtte låsen lige repareres af tømreren, hvis der skulle låses inden jeg tog hjem.

Forstyrrelser: To vindsurfere syntes de skulle ligge og surfe mellem ishuset og Hukket, hvilket jo så betød at her ikke lå nogle ænder.

En ganske normal januardag

torsdag 26. januar 2017
Så lykkedes det at få tal på sortænderne
af Bent Jakobsen

En kølig vinterdag, men alligevel lysning en gang imellem, når solen prøvede at sparke sin fod gennem skyerne. Vinden fra sydøst og virkede meget kølig da temperaturen lå fra -2 – 0 grader. Dis med en sigtbarhed på 3 km.

Kun få fugle på Hukket, men da bølgerne i dag ikke var så store lykkedes det at få talt den sorte masse af sortænder, som lå nord for Hukket, i alt 14600. Lidt fløjlsænder fløj hid og did og det reelle antal er umuligt at opgøre, da andeflokken lå 1km eller mere fra land. 3 bramgæs kom trækkende i vandkanten mens mågeantallet ikke var meget forandret fra i går med 750 sølvmåger, 30 stormmåger og 4 svartbage. Utroligt der ikke raster flere svartbage her på Hukket sammenlignet med Fanø. Mellem mågerne fouragerede 60 sandløbere. En adult sølvmåge med blå ring VV8U så vidt det kunne ses rastede. Lidt vanskeligt at blive 100% sikker, da hundeluftere huserede på stranden.
Iøvrigt underligt at de havlitter som har rastet i pænt antal tidligere i januar ikke er til stede i øjeblikket.

 

Årtusindrekord af havlit

torsdag 5. januar 2017
En rigtig vinterdag
af Bent Jakobsen

Efter gårsdagens kraftige vind, hvor der natten til onsdag var kraftig nordvesten kuling med middelvind helt op 23 m/s og også onsdag med en god nordnordvestenvind 13 m/s var vejret i dag en fuldstændig anderledes størrelse. I dag bragende flot solskinsvejr med svag vind 3 – 5 m/s fra nordøst og en sigtbarhed på >30 km. Maksimum temperaturen nåede kun op på -3 gr og her til aften er den -7, så vi går en rigtig kold nat i møde.

En tur på stranden syd for pælerækken, skydning, gav godt med måger. Således i alt 5000 sølvmåger spredt på revlerne og langs med stranden ind på militærområdet. På revlerne sad også en vandrefalk og råhyggede, selv om de større måger ikke så ud til at ryste i bukserne. Måske netop derfor rendte alle 260 sandløbere også rundt inde i selve opskylszonen på stranden. Værd at nævne er ikke mindre end 48 havlitter, hvilket er højeste antal siden 1994, så det er ny årtusindrekord. Fra hybenbuskene lettede årets første skovsneppe, som måske var på vej væk fra kulden og 2 vindrosler syntes åbenbart også at Danmark er ved at være for koldt. Vi andre er heldigvis klogere og ved at temperaturen i løbet af i morgen igen kommer op på plusgrader.

Svend Aage, Grønne og jeg fik ellers lige gjort et godt indhug i rodet i redskabsrummet. Så nu er der tyndet ud, meeen vi er ikke færdige endnu.

Vores vand som var taget på en smuttur ind i Østersøen fik i går aftes hjemve og ville tilbage til Nordsøen. Og der var trængsel for at komme hjem. Så meget trængsel, at vandstanden på i den sydlige og vestlige Østersø steg til 1,70 m over normalen. De kalder det stormflod, de skulle bare vide :-) Vi ved bedre.

 

Nyt år er begyndt

mandag 2. januar 2017
Flere måger end turister
af Bent Jakobsen

En frisk 10 m/s kølig nordvestlig-nordlig strøg på langs af stranden, og gjorde at det føltes koldt selv om temperaturen var 5 gr. God sigt og vekslende skydække.

Totalt lavvandet og de fleste af de 4000 sølvmåger stod ude på revlerne. Som det plejer, var især stormmågerne koncentreret nordpå ved sabinebunkeren og to hættemåger kom trækkende mod syd ligesom 4  knortegæs.
Sandløberne var meget aktive og efterhånden som der kom flere og flere turister på stranden samledes de, der hvor der var ro.

En enkelt ringmærket sølvmåge kunne iagttages, men den var desværre kun med en ret ny stålring på venstre ben.

Så en stille dag med fuglene meget spredt.

 


1