Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.
Se indlæg fra måned: jan. (10)feb. (13)mar. (24)apr. (29)maj (31)juni (30)juli (30)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (16)dec. (1)
To nye årsarter
Der er begyndt at komme gang i ringmærkningen, og i dag blev der ringmærket 29 fugle samt tre genmeldinger (se tabel nederst). Vi kunne desuden tilføje to nye årsarter til ringmærkningslisten - årest første munk og årets første hvid vipstjert.
Simon er tilbage på stationen, og her til morgen bemandede han morgen-obs'en på Hukket i selskab med Bent (se dagens total her). Herfra kan nævnes en ny almindelig kjove og en masse småfugle i luften.
Jacob ringede og sagde, at der var hvid vipstjert i nettet, og så pilede Simon ellers af sted, for det er lidt af en darling sådan en hvid vipstjert. Han gik med rundt på de sidste netrunder, hvor en fin munk var gået i nettet, den første i denne forårssæson.
Om eftermiddagen prøvede Simon lykken med eftermiddagstræk på Jens Jessens Sande, men det gav dog nul og niks. Syngende hedelærke, misteldrossel, sanglærke, stillits med mere gav dog en flot lydkulisse. I et vandhul neden for udsigtspunktet var der gang i frøer og tudser, som udnyttede varmen.
De næste par dage har vi besøg af Johanne.
Folk: Bent, Jacob og Simon
Hvid vipstjert ringmærket i dag.
Munk ringmærket i dag.
Dagens total ved ringmærkningen.
Gransangeren er for alvor ankommet
Dagen i dag bød på fantastisk vejr og en del fugle i nettene (se tabel nederst for overblik). Det kan nævnes at vi fik mærket syv gransangere i dag, og vi kan vist roligt antage at det for alvor er ankommet - og at foråret er officielt.
Folk: Bent, Jacob og Xenia
En af gransangerne mærket i dag.
Xenia var på stationen i dag, og selvom der var en del fugle, var der også tid til lidt hygge og sol.
Overblik over dagens mærkning.
Perfekt dag til at tænde op i brændeovnen
Jeg var alene på stationen fra morgenstunden. Simon er hjemme til familie tam-tam, og David skulle passe sit arbejde. Så ingen trækobservationer i dag.
Nettene blev sat 30 min før solopgang - det er dejligt at vi har 'fået' en ekstra time med skiftet til sommertid.
Vinden var hård, og lommerne på nettetene stod vandrette flere steder. Alligevel blev det til hele 5 fugle og en genmelding af en af vores 'egne' rødhalse.
I løbet af natten var stationen blevet godt grundkold i vinden, og jeg besluttede at tænde op i brændeovene for at skabe lidt varme og hygge.
Til middag fik jeg besøg hjemmefra, og der blev indtaget en god frokost efterfuglt af en udflugt til Sabinebunkeren. Sigten var dog nede på et par hundrede meter - men sandløberne og præstekraverne holdte os med fornemt selskab.
Folk: Jacob
En af dagens få fugle i nettet.
Brændeovnen fungerer fint.
Udflugt til Sabinebunkeren.
Stille dag uden ringmærkning
Det regnede fra morgenstunden, og jeg besluttede ikke at åbne nettene.
I stedet lavede jeg en kande kaffe, og gjorde David og Simon selskab nede i 'hullet', hvor de havde trodset regnen og bemandet morgenobs'en. Der var stadigvæk gang i returtrækket af pibe- og krikænder (se totalen her).
Jeg forlod dem lidt tidligere og varmede lidt rundstykker i ovnen.
Folk: David, Jacob og Simon (samt Böhmer i ca.15min).
Grå og regnfuld morgen på obs'en.
David havde spottet en husrødstjert, og fik den foreviget på foto. Måske ser vi den i nettet en af de næste dage.
Andetræk
Heldigvis vågnede vi op til klart vejr, uden gårsdagens tåge og havgus. Der var fortsat en frisk vind fra sydvest, som gjorde at vi placerede os i 'hullet' neden for den høje bunker. Temparaturen lå på 5-6 grader og 7-10 km sigt.
Med tåge hele dagen i går samt kraftig blæst fra sydvest og en smule regn sen aften/nat lå det i kortene, at der kunne komme mange returtrækkende svømmeænder i dag. Vi var derfor velforberedte med en god madpakke og kaffe fra morgenstunden.
Fænomenet sker når vinden bliver kraftig fra syd, og fuglene derfor presses for langt norpå. De vil gerne søge føde i Vadehavet, og flyver derfor tilbage mod syd langs kysten.
Det sker efterhånden årligt i slut-marts eller start-april, og det er altid en fornøjelse at tælle returtrækket, når det for alvor går løs.
Næsten alle ænderne kommer tæt på kysten, og indenfor revet. De ses dermed rigtig godt, men til gengæld over kort tid, da de ikke tager lang tid om at passere hukket.
Af arter og antal kan blandt andet nævnes over 1100 pibeænder, over 500 krikænder lidt spidænder og en god portion Sortænder nordtrækkende med over 4000 stks.
Pibeænder trækker syd. Foto: David Manstrup
Udover ænderne kan nævnes 3 splitterner, 1 ravn og 2 lysbuget knortegås.
Jacob havde en mere rolig morgen med 6 fugle ringmærket. Intet usædvanligt imellem men han hyggede sig med fuglene, som han havde god tid til at håndtere.
Bent kiggede også ud i dag, og deltog kortvarigt i morgenobsen, og ham og Simon hjalp også Jacob med de sidste par runder i ringmærkningen.
Vi håber, at i morgen også kunne blive god til ænder, da vejret minder meget om i dag. Vi har en god stemning i kroppen om dagen i morgen, lad os se om det bliver forløst..
Folk: Jacob Coleman, Simon Græsbøll, Bent Jakobsen, David Manstrup
Tåge, ringmærkning og pandekager
Sidste natoptagelse gik i ged på grund af, at batterierne løb tør, så vi prøvede igen i nat med en optagelse. Dagen startede således med, at jeg tog optageren fra, så jeg kunne kigge på lydfilerne fra nattens optagelse. Det ser ud til at lykkes denne gang. Mere information følger, når jeg har lyttet og analyseret alle lydfilerne igennem.
I går dukkede David op omkring middag, og Flemming tog hjem i går aftes. David ønskede sig en god morgenobs på Hukket, som dog aldrig blev til noget, da Blåvand i dag er indhyllet i tåge. Han ville dog gerne gå med rundt og tjekke net.
Nettene blev åbnet, og vi fik en del forskelligt, fx bogfinker, solsorte, jernspurv, rødhalse, gærdesmutte og fuglekonger.
3 fuglekonger gik i nettene i dag, en af dem en voksen 3k+
En fin jernspurv 3k+ gik også i nettene.
Eftersom der ikke var nogen morgenobs, var vi 4 mand om at holde øje med nettene. Derfor mente Jacob, at der skulle hygges. Så han biksede nogle pandekager sammen til os på ingen tid.
Pandekager og løs snak til formiddagskaffen.
Nogle turister fra Skagen kiggede ind i gårdspladsen, og så blev det til en snak, hvor de hørte lidt om vores arbejde, hvilke fugle vi havde ringmærket og fik forslag til gåture i området (hvor der ikke skydes, selvfølgelig).
Om eftermiddagen gav jeg stueetagen en ordentlig omgang med støvsugeren, og så kom John forbi med kage og en kedeldragt, som stationens observatører kan bruge til de kolde morgenobs'er her i det tidlige forår.
Solen kiggede lidt frem, så vi gik en tur i klitterne, men havgusen blev for tæt igen, så vi returnerede med planer om at spise pizza og se Indiana Jones.
Folk: David Manstrup, Simon S. Christiansen, John Frikke, Jacob Coleman, Simon Græsbøll
Ring fra England og årets første gransanger
Dagen startede gråt og overskyet med tåge, der besværliggjorde morgens trækobservationer. Det gav dog en del svømmeænder, pibeænder og krikænder, samt små 1000 stormmåger (se dagens tal her).
Ringmærkningen gav en del fugle, sammenlignet med de foregående dage. Højdepunktet var en fuglekonge med ring fra England – og vi er spændte på at høre fra Ringmærkningscentralen om dens ophav. Derudover gav sidste runde ved nettene årets første gransanger.
Simon Christiansen brugte dagen på at uddybe og undervise angående fældningsgrænser, og vi fik også rig mulighed for at øve os i at tage fotos ifm. håndholdte fugle til dokumentation.
Folk. Bent, Flemming, Jacob, Simon Græsbøll og Simon Christiansen.
Årets første gransanger. Simon Christiansen aldersbestemte den til 3k+.
Fuglekongen med ring fra England.
Simon Græsbøll var med rundt på dagens ringmærkning efter morgenobsen og fik benyttet sin nyerhvervede licens. Eftermiddagen gik med test af termisk kikkert ude ved Grønningen, med efterfølgende kaffe/kage.
Dagens mærkning.
Flere solsorte
Dagen gryede med en syngende sangdrossel i stationshaven og lyden af flere solsorte fra krattene. Det skulle da også blive en god dag for solsorte med 12 eksemplarer, som Jacob og Simon S. kunne pille ud af nettene og give ring på.
Vi fik ud på formiddagen besøg af nogle af Simon S.' venner, som var på ferie i området. De timede det helt perfekt med, at en fin fuglekonge var røget i nettene.
Det har været en gråvejrs dag med vestenvind og forholdsvist mildt vejr, hvilket gav flere splitterner ( 7 ) og endnu en forholdsvist tidlig almindelig kjove ( 1 ), en fugl i mørk form som stålfast passerede obsposten og røg videre mod nord.
Dagens tal for Blåvands Huk kan du se her.
Simon S. laver indbagt pizza til aften, som vi har døbt bulk-calzonen, da den både har oksekød, ost, æg. Så har vi lidt ekstra at tære på, når går de mange kilometer rundt for at tjekke nettene.
Desuden forsøger vi os den kommende nat med at sætte lydoptageren ud i haven for at prøve at indfange de overflyvende fugle om natten på lyd.
Folk: Bent Jakobsen, Simon S. Christiansen, Jacob Coleman, Simon Græsbøll Iversen
Solsorte og svensk pølseret
Rekorden for marts måned, på Blåvand Fuglestation, er 494 ringmærkede fugle. Mens bundskraberen er 49. I dag passerede vi spærregrænsen, for det mindst talrige år, med en foreløbig total på 51 ringmærkede fugle for marts måned 2021. En lettelse efter den foregående uge med udfordrende vejr og vinde.
Simon Christiansen fra Skagen Fuglestation er på besøg. Han gik først på dagen rundt med mig på ringmærkningen, og komme med gode råd og vejledning. Senere gjorde han Bent selskab på ved bunkeren, hvor han i dag passede morgenobservationen (se totalen her), mens Simon Græsbøll er hjemme med bilen på værksted.
Eftermiddagen er gået med at kigge efter hvalros på høfderne (den var der ikke). Og her til aften byder Simon C. på svensk gryderet med rødvin på siden.
Dagens ringmærkningsdata.
Folk: Bent, Jacob, Simon C. & Simon G.
Kuling fra nord
Dagen var præget af kraftig vind fra nord som umuligjorde aktiviteter. I morgen bliver det dog bedre, så vi kan komme i gang igen.
Der gik rygter om at hvalrossen fra Hvide Sande skulle være set i Blåvand i dag. Desværre kunne vi ikke få verificeret rygterne, så vi må vente til morgen og se om der er held. Den kan evt. ligge på de yderste revler ved lavvande, da den jo nok ikke får meget ro på stranden.
Til aften kom Simon Sigaard fra Skagen Fuglestationen og bliver på stationen nogle dage.