Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (115)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: maj (1)juni (1)juli (2)aug. (13)sept. (30)okt. (30)nov. (30)dec. (11)

Jg var her - men så intet

onsdag 30. november 2016
Vejr: Byger og gråvejr.....7/8.... Vinden kom fra NV 302) 9 m/s og der var vindstød op til 14 m/s.... Temperaturen lå på 6.4 om morgen... Sigten ikke alt for god 5 km.
af HKn

Jeg forsøgte at gå en tur på Hukket... men indså hurtigt, at det ikke ville føre til ret meget... Så jeg har leget kontormus det meste af dagen og fået kigget en masse Blåvand tal igennem...som var skræmmende læsning for flere arter.

Håber at der er lidt mere gang i fuglene over havet i morgen, hvor det også skal blæse lidt.....

HKn

Næsten for tomt

tirsdag 29. november 2016
Forsøgte - but no cigar
af HKn

Vejr: November er jo altid god for nogle hurtige vejrskift... I går aftes kørte jeg fra Oksbøl i minus 3 grader, da jeg kom til Blåvand Fuglestation 30. minutter senere var temperaturen steget til plus 3 grader. Den gode varme forsatte i dag, stod op til 6 grader og temperaturen nåede godt 9 grader da den toppede. Vinden var tiltagende, men dog aldrig så kraftig som lovet....det kom først ud på aftenen. Vinden kom fra V (272) 8-11 m/s.. Lidt overraskende var der nogle mindre byger, det havde der slet ikke været skrevet om. Skydække vekslende 5-7/8. Sigt 15 km.

Jeg forsøgte mig i vanlig stil med noget mærkning...men men jeg må vist erkende året er ved at være slut....4 timer ingen fugle udover to aflæsninger af et Solsorte.... den ene var dog helt sjov, da jeg havde fanget den i august.

Jeg havde et kort besøg af "de 4 mænd fra Esbjerg" i dag - de var sure og mente 2016 var et røvår i Blåvand.... jeg tror nu mere det skyldes Esbjerg taber og taber i "suppeligaen".... men hvad havde de forventet.... en træner der har spillet i Everton.... helt tilbage til dengang hvor der var rigtig dongbold og kun fodbold i flimmeren om lørdagen.... Næe gutter I må heller hyre en Liverpool mand...snup Sammy Lee...så kan I lære at løbe solen sort som slagterens dreng fra den rigtige side af Merseyside..... Nå ja spøg til side i kan jo ikke "spise engelsk bøf hver dag"... nogen år må vi glæde os over Steppehøge, Brilleand, Amerikansk Sortand, Brun Løvsanger, Hærfugl, Storpibere, Citronvipstjert plus meget mere..... Men hvis i er søde og ikke genere Blåvand guderne, så skal jeg gøre mit bedste i 2017 og fange en Østlig Kronsanger til jer.....

Min eftermiddagen sluttede med en tur til Skallingen, hvor smukke vejrsituationer med regn, regnbuger og sol gav en smuk afslutning på dagen....

HKn

 

Tavs Rørspurv og smuk dag på Hukket.

mandag 28. november 2016
Hitfeber....
af HKn

Vejr: Temperaturen var atter sneget sig under frysepunktet...den havde i nat været nede på minus 1 grad. Det blev aldrig rigtig varmt temperaturmæssigt i dag..blot 4 grader.. Det føltes dog slet ikke koldt, da vinden var svag N (20) 3-5 m/s og solen varmede skønt da den kom frem 1/8. Sigten 15 km.

Efter et par timers håbløs ringmærkningen i stationshaven lukkede jeg ned...pga ingen fugle og der skulle tjekkes konstant da temperaturen var i den lave ende.

Ringmærkning: Grønirisk 1.

Heldigvis kiggede Tessa forbi og da vi havde nydt rundstykkerne var det tid til en strandtur... Tessa fandt lidt rav og pludselig opdagede hun en lille fugl oppe ved klitfoden syd for militærområdet... og så gik den vilde jagt de næste to timer... Vi fandt hurtigt ud af at det var en værling... men se den godt var komplet umuligt.. Den skulle hele tiden trædes op og lettede hver gang tavs på en halv meters afstand... Drømmene var store, men men...til alt held fik jeg lidt flugtfotos, inden fuglen forsvandt ind i det lukkede område. Hjemme på pcèren kunne den bestemmes til en Rørspurv....flankestribningen virkede dog lidt kraftig... men ellers var der intet at komme efter.

Det var vist alt for i dag på en meget smuk dag på Hukket.

HKn

Gæs og ikke ret meget andet end smukt vejr...

søndag 27. november 2016
Smuk dag på Huk
af HKn

Vejr: Efter en blæsende dag og nat..... stod jeg op til en skøn morgen med vindstille og sol.. N (3) 4 m/s... Først lidt skyet, men ret hurtigt opklaring 4/8. Sigten lidt præget af dis om morgen, men ellers kanon sigt 15 km. Sigt 10-15 km..

Fantastisk dag at stå op til efter den kedelig dag i går.... det væltede ikke med fugle... men kunne nyde lidt gåsetræk.... I løbet morgen og formiddagen kom der Bramgås 190, Kortnæbbet Gås 151 og Grågås 32 i notesbogen

Mærkningen var tilgengæld ikke være at bruge mange bogstaver på..... men jeg kæmpede og tabte stort.

Ringmærkning: Grønirisk 1.

Først på eftermiddagen kiggede Michael Gammelholm forbi - så vi havde lige en hyggelig sludder om fuglelivet.

HKn

 

 

Blæst for fugle

lørdag 26. november 2016
Flere gæster end fugle i dag
af HKn

Vejr: Det var mildt... men gråt og halvkedeligt 7/8...Fra middag af kom der finregn i luften frem til sidst på eftermiddagen. Vinden var frisket noget op V (275) 9 m/s... Sigten god i starten 15 km, men senere noget aftagende pga. finregnen. Temperaturen 7-9 grader.

Böhmer og Manstrup stor allerede klar lidt over halv 8.... hvilket vist skyldtes lidt misforståelser vedr. solopgangstider... Men da lyset kom smuttede de på Hukket, jeg valgte at snuppe nettene selv om det ikke var det mest oplagte i dag....

Vi havde alle en rigtig off day..... drengene kom tilbage efter en time..der skete intet udover 4 Bjergænder... Jeg gjorde det heller ikke særlig godt i dag, så jeg lukkede ned så hurtigt jeg kunne efter de 5 timer var gået.

Ringmærkning: Solsort 1. Grønirisk 4. I alt 5 fugle fordelt på 2 arter.

John Frikke og Bjørn Frikke kiggede også ud om formiddagen.... John havde fynsk blødt brød med, hvilket helt klart var dagens højdepunkt.. Bjørn havde et par gode historier i ærmet om alle de vilde WP-artsjægere...

Eftermiddagen gik med at få lavet .... ja hvad pokker fik jeg egentlig lavet.... kan simpelthen ikke huske det, men pludselig var det mørkt....

HKn

Endnu en smuk dag på Hukket

fredag 25. november 2016
Manstrup i Klitten, HKn i nettene og Bødker kom med frokost
af HKn

Igen en af de dage.. hvor man bare føler sig heldig at være på Hukket...vejret var fabelagttigt smukt. Vind var der nærmest intet af N (347) 3 m/s.... masser af sol og enkelte hvide skyer 4/8... Sigten i dag ikke ramt af dis... men krystalklar 15-20 km. Temperaturen var om morgen på 6 grader, men havde været tæt på frysepunktet i løbet af natten...senere på dagen nåede den 9 grader.

Manstrup stemplede ind om morgen og tog nogle timer i klitten, mens jeg passede nettene. Der var desværre ikke så meget gang i den i dag, der kom f.eks overhovedet ikke nogen gæs...hvilket var i stærk kontrast til i går. Dog kunne vi begge glæde os over en Bjergvipstjert, som fløj noget rundt det meste af dagen... faktisk var jeg lige ved af fange den til sidst...

Nettene var ganske gode i dag... mest takket været en stak Grønirisker... Et par Jernspurve holdte gejsten oppe hos undertegnede, desværre var der ikke nogen af dem der var karry-farvede i ansigtet.

Ringmærkning: Gærdesmutte 2. Jernspurv 2. Solsort 1. Blåmejse 2. Grønirisk 14. I alt 21 fugle fordelt på 5 arter.

Sidst på formiddagen kom Sven Bødker og fodrede "Løverne" med god frokost og lidt blødt brød til kaffen... vi bliver godt forkælet her på Stationen.

Om eftermiddagen kom Tessa og vi snuppede en herlig strandtur i det flotteste røde aftenlys med mange Måger og Sandløbere...

HKn

 

Herlig morgentræk af Kortnæbbede Gæs og måske den sidste Sibir i år.

torsdag 24. november 2016
Hukket når det er smukkest
af HKn

Vejr: Så smuk en dag, hvor temperaturen måske lige havde været nede og "kysse" frysepunktet...der var lidt hvidt i et net eller to i vores egen have. Men ellers vild skøn morgen, med næsten vindstille...ren N (360) 3 m/s... Sol fra morgen af 4-5/8... sidst på dagen kom der lidt flere skyer ind. Sigt som de sidste dage 10-15 km, men med dis over havet. Temperaturen det meste af dagen 5-9 grader.

Det var en helt anden slags morgen end i går... selv om det ikke var koldt... kunne man nemt mærke der var sket en forandring... det lugtede mere af vinter..Mens jeg gik og fik nettene op...kunne man straks høre konsekevensen af vejrskiftet...der var kommet gang i de sydtrækkende Kortnæbbede Gæs..jeg fik talt 650 som alle kom helt ude ved Hukket... Godt nok en skam Manstrup ikke var her i dag til at tælle lidt træk... der er nok gået en del flere inde i baglandet som jeg ikke fik med. Ellers var luften fyldt af især trækkende Gråsiskner og Grønsiskner, som alle ville mod nord... Mit umiddelbare bud var at alle Gråsisknerne var af Nordlig herkomst... fik også fanget to som begge var Stor Gråsisken.  Dagens overraskelse var efterårets 3. Storpiber...den gik dog mod vest, da den kom ivrigt kaldende SØ for Fyrhaven. Det var samtidig en klar forbedring af seneste fund for Hukket.. Den gamle rekord var fra 13. nov 2008, så den blev forbedret med 11 dage... mon vi snart skal have et december fund.... alting bliver senere og senere.

Ringmærkning: Jernspurv 1. Solsort 2. Blåmejse 6. Nordlig Gråsisken 2. I alt 11 fugle fordelt på 4 arter.

Eftermiddagen gik med en tur til Esbjerg...der var lige lidt småting der skulle justeres.

HKn

Mr. 100 procent for en dag

onsdag 23. november 2016
En dejlig overraskelse
af HKn

Vejr: Tak til vejrguderne... herlig vejr. Vinden kom fra SV (219) 8 m/s..... der var blevet længere mellem skyerne 4/8 og en dag der bød på nogen sol.... sidst på eftermiddagen kom der dog flere skyer ind, men her var vinden gået i NV. Sigten var igen fin 15 km, men der lå igen dis over havet... så det var som om man havde fået mormors briller på. Helt fantastisk varmt vejr... kunne stå op til 11 grader...så bliver man glad i "lydpotten".

Mens jeg stod vaklende i døren og kiggede lidt på vejret og ikke rigtig kunne blive enig med mig selv om det var Hukket eller nettene der skulle have et forsøg...rullede David Manstrup ind af indkørslen... så vi blev hurtigt enige om Hukket. Det var også ganske fint, da der var en del trækkende fugle...bla. rørte flere småfugle på sig..Over havet var det primært Rødstrubet Lom....som lavede lidt bevægelse.

Efter nogle timer på Hukket samt lidt mågetjek som desværre ikke gav den "Hvide måge" fra igår, smuttede vi hjem til en kop kaffe.. Efter kaffen gik David på lusk og jeg åbnede stationshaven, da vinden var taget godt af. Mens jeg åbnede net kunne jeg nyde 6 Silkehaler som snuppede en mindre pause omkring stationen... Jeg løb ind efter mit kamera i håb om et billede af de smukke fugle, men desværre forsvandt de da jeg kom og ville lege kanonfotograf. Jeg tænkte derfor jeg lige så godt lige kunne tjekke nettene med det samme og opdagede hurtigt der sad en fugl i Ø2.... Det var lige før jeg havde fået lakridspiben galt i halsen...sateme om jeg ikke havde fanget en Brun Løvsanger.... det seneste fund for Blåvand. Jeg fik tilkaldt David og i samme sek. rullede Sven Bødker og Keld Bakken ind ... Det var noget der fik humøret til at stige.... alle mand blev glade og endelig fik vi en af de "su`ere" i nettene... faktisk den første i år.

Brun Løvsanger 1k Blåvand 23.11 2016 1. Henrik Knudsen

Fotograf: HKn

Efter drengene forsvandt blev jeg ved nogle timer endnu, men fangede faktisk på 4 timer ikke andet end den Brune Løvsanger...ONE MAN - ONE RARE BIRD - MR 100 %... i morgen lover jeg igen at være HKn.

Ringmærkning: Brun Løvsanger 1 fugl/1 art.

Blæremåsen

Endelig lidt smukt vejr og en hyggelig morgen i klitten

tirsdag 22. november 2016
Morgenobs i klitten samt en sjov stor måge
af HKn

Vejr: SÅDAN..... jeg så atter solen og endda meget mere end jeg havde turdet håbe på.... så ingen psykologtimer eller 1000 w pære i fjæset for at komme igennem dagen i denne omgang. Hul i skydækket 4-6/8... Vinden kom fra S (172) 10 m/s.. lige til at hold ud. Dejligt varmt, næsten 11 grader om morgen (10.7)

Pokkers... den første dagbog forsvandet.... så jeg prøver igen.... Vejret tillod ikke rigtig ringmærkning, så efter det sædvanlige morgenritual med alt for meget kaffe var jeg så speedy, at jeg strøg ud i klitten og troede en overgang jeg var René.... Det var en super dejlig morgen med god bevægelse i fuglene... Jeg så flere alkefugle samt en herlig Nordisk Lappedykker, som smed sig i revet. Obsens højdepunkt indtraf kl. 09.57 da jeg opdagede en fed Islom som kom lige efter bogen.... Dens store fødder fik mine str. 46 med knyster som bordtennisbolde til at være utrolig sexede....

Lidt mågetjek gav en sjov stor måge der lignede lidt en bleg udgave af en Gråvinget Måge... Desværre var den inde på det lukkede militær område et godt stykke oppe, så jeg må satse på at genfinde den i morgen, selv om det nok bare var en leucistisk Sølvmåge...

HKn

Mig og eremitkrebsen

mandag 21. november 2016
Meget stille på over det hele
af HKn

Vejr: Dagen lagde ud med tørvejr, men omkring middag kom der finregn i kortere og længere perioder.. Vinden var S (180) 4 m/s... Ingen sol til Blåvand i dag 8/8... Temmelig snasket vejr, sigten lå på 5 km over havet som maks. Lunt...allerede om morgen var temperaturen 9.9 grader.

Efter mange dage hvor det ikke har været muligt at få nettene op...forsøgte jeg mig med stationshaven.. Jeg valgte kun en have..stationshaven, da jeg på radaren kunne se der ville komme regn ind. Jeg havde nettene åbnet frem til klokken 11.30... så dukkede der fugtigt vejr op.

Ringmærkning: Solsort 1.

Stranden summede af liv....det væltede rundt med Sølvmåger..de var bare ikke nemme at tælle...de virkede lidt generte i dag, men godt 3000 rastende fugle var der. Det var dog ikke en fugl der blev dagens højdepunkt...det var tilgengæld en Eremitkrebs som lå på stranden og kiggede ud af sit "hjem".. Men da Eremiten så mig.. som vel også er en slags eremit på Blåvand Fuglestation, smækkede den "døren" i..

HKn


1   |  2  |  3     NÆSTE