Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: maj (1)juni (1)juli (2)aug. (13)sept. (30)okt. (30)nov. (30)dec. (11)

Sidste chance

fredag 30. september 2016
I dag er den sidste dag med hårde vestlige vinde. De formodentlig sidste havfugle skulle derfor nydes og tælles op, inden weekenden starter med svag vind og regn.
af David Manstrup

Vinden var ren vest (259) og lå på 12 m/s. Temperaturen var faldet en smule og lå på 14,6 grader. 6:8 skydække og 10 km sigt. 

Det første vi gjorde da vi stod op var at tjekke nedbørsradaren, og med god grund. Der var mange byger lige ude vest for Blåvand, hvoraf mange ramte hukket. Der var ingen tvivl om, at Rene og jeg måtte gå til "sabinebunkeren!". 1 Stor Stormsvale og 3 Sortgrå ryler tidligt på morgenen lunet da lidt i den kolde vindblæste bunker. 1 Kapisk Måge stod også pludseligt på stranden, samt at 1 af de tilbagevendende Amerikanske Sortænder lå tæt på kysten i alle bølgerne. Formiddagen var ovre og vi tog hjem ved middagstid, da der ikke var meget træk tilbage på daværende tidspunkt. HKn sad også og obset, blot lidt sydligere end rene og mig. Han kunne berette om 1 sjælden gæst, i form af en Tejst. Sidste fund på hukket af denne art om efteråret er tilbage i 2013. Derudover havde han også en Thorshane.

 
Kl. 15.00 ankommer Henrik Bøhmer pludseligt til stationen, og spørger om vi ikke vil med ud og se nogle havfugle... "Jo det klart, afsted med os!"
I timerne mellem 15.00 og 17.00 ser vi 1 Thorshane, 1 Stor Stormsvale, 1 Sodfarvet Skråpe og 2 Mallemukker. Vi ender dermed med et rigtig godt resultat, med både sjove, sjældne og spændende fugle fra danmarks vestligste punkt. 

IMG 2372

Adult Kaspisk Måge raster ved Sabinebunkeren. Foto: DMA.

(DMA)

 

 

 

 

Nummer 2 dag med havfugle

torsdag 29. september 2016
Tålmodighed var en dyd i dag. Dog kom belønningen efter 6-7 timers ventetid!
af DMA

Vinden var i det gode havfugle hjørne sydvest (245). En god styrke på 15 m/s. Temperaturen sneg sig op på 18,7 grd. Skydækket var 7:8 og sigten nået kun 3 km ud.

Vi havde store forventninger til obsen, så alle mand var på pletten kl 07.15 i morges. Vi blev dog hurtigt slået ned af en masse byger, der væltede ind over os. Der skete ikke meget de første 6-7 lyse timer af døgnet. Til gengæld begyndte alt det sjove så omkring kl 13.45. Der kan blandt andet nævnes 7 Sodfarvet Skråper, 2 Storkjover, 1 Thorshane, 1 Stor Stormsvale, 1 Almindelig Skråpe og hele 13 Almindelige Kjover. Ganske god eftermiddag!

Der var god dækning hele dagen, selvom et massivt regnvejr ramte omkring middagstid. Det blev til en masse hyggelige timer, med historier fra de varme lande. Især da trækket for alvor begyndte, steg humøret!

I morgen falder vinden en del ned til 8 m/s. Dog er der også lovet lidt regn, ligesom i dag. Så lad os se hvad der sker?

(DMA)

     

 

Stormvejr

onsdag 28. september 2016
Skråper, stormsvaler med mere
af RWR

Vejr: Ved morgenstunden var vinden SV(246) 14 m/s, den endte ved middagstid med at gå i V med et snert af nord, for senere at gå tilbage til SV.

En kanon fed morgenobs med masser af Sodfarvede Skråper, hvor vi havde 21 fugle på de første 3 timer. I løbet af dagen fik vi set hele 26 Skåper.
Vi fik også hevet 3 Store Stormsvaler hjem, hvilket forhåbentligt lover godt til de næste dages blæst. 8 Mallemukker er også værd at nævne her nede i det Sydvestjyske. Ligeledes er 7 Storkjover, nogle fine tal for de to arter hernede.
Vi manglede kun Mellemkjoven for at kunne have råbt bingo med Kjoverne. 4 Almindelige Kjover og efterårets kun 2. Lille Kjove pyntede rigtig godt i notesbogen.

Vi fik også efterårets første 2 Thorshøns, hvor jeg desværre bommede dem begge, så jeg håber på en masse af dem i morgen. 
2 Gråstrubede Lappedykkere, 9 Bjergænder og 7 Dværgmåger var også fint.

Alt i alt en kanon godt start på blæsevejret, og vi statser stærkt på at fuglene kan holde momentum, og mest af alt, at vi kan få en Sabinemåge i hus.

Det trækker op til storm

tirsdag 27. september 2016
Småfugle og begyndende stormvejr
af René Rørbæk

En rigtig flot morgen, der nærmest var vindstille. Vinden lå på 2 m/s fra SØ(116), det blæste dog hurtigt lidt op og vinden drejede over i syd. Senere på eftermiddagen tog vinden godt til og røg op på 10-12 m/s fra SSV/SV.

Morgenobsens første time var rigtig fin med en masse trækkende småfugle. Den talrigeste art blev igen igen Engpiber med 2570 fugle, Bog/Kvækerfinkerne flugte dog også godt med og endte på 1487 fugle. I løbet af morgenen fik vi 4 fede Hedelærker ind i hovedet og efterårets første trækkende Gråsiskner.
Vi havde dog også en spøjs alkefugl som lugtede noget kraftigt af en Lunde, men fuglen smed sig desværre hurtigt og kunne ikke genfindes på havet, ærgerligt.

Brynbonanzaen sluttede ligeså hurtigt som den startede, generalt var der heller ingen rastende småfugle i landskabet.

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1. Jernspurv 1. Rødhals 1. Munk 1. Gransanger 1. Bogfinke 1. Kvækerfinke 1. Gulspurv 1.
Ialt 8 fugle fordelt på 8 arter.

Her sidst på eftermiddagen forsøgte jeg mig med lidt havobs. Det gav en fin Almindelig Kjove og en Sodfarvet Skråpe, så det lover godt for de næste par dages blæsevejr.

Rekord dag

mandag 26. september 2016
Historisk dag på Hukket - "Putins Warbler"
af HKn

Vejr: En rigtig spændende vejrsituation havde indfundet sig, vinden var siden i går drejet i vestlig retning V (279) 4-6 m/s.... En meget meget meget lille smule vand havde trukket over os i nat kl. 01., dog var det fuldstændig klart 2/8 og blå himmel og sol det meste af dagen... dog kom der lidt skyer om eftermiddagen. Sigten fremragende 15 km. Temperatur 17-20 grader.

Det lå lige som i luften.... at der burde ske noget i dag..... En vind der gik fra SØ til NV plejer at give gode muligheder for noget spændende på Hukket. "Københavner-holdet" havde også lugtet lunten og var ankommet fra baglandet, hvor de weekenden igennem havde arbejdet sig gennem krattene som nogle ninjakrigere .... vi så dem aldrig, men hørte blot om deres Bryn her og der..... Men nu var de på plads og bevæbnet til tænderne med skape øjene....Moko lagde ud med en Hvidbrynet på P-pladsen og herfra gik det slag i slag.... Jeg ville ikke stå tilbage.... nu skulle der fandme fanges Bryn som aldrig før.... Jeg røg i haven og snuppede til at starte med en Rødtoppet Fuglekonge, som straks blev fremvist til Henrik Brandt.... der lige netop var rullet ind som en anden direktør der kendte begrebet rettidig omhu... Mens vi stod med den kaldte der et Bryn fra haven og den gik straks i nettet... Vi var tændte og efter fremvisning af den...gik Hr. Brandt og jeg i Fyrhaven og plukkede 3 Bryn mere....det lugtede af rekord..... men efter den runde gik alt i stå... dog havde vi et par Bryner her og der, bare ikke i nettene.....men men...de kom igen

Rene kom hjem fra morgenobsen og sagde han var knækket...."Inornatussygen" havde været hård kost for Nordjyden.... der intet havde set på morgenobsen...Det var mere end jeg kunne klare... der måtte mandskabspleje til.... knægten fik en skideballe og så tog vi nogle runder sammen og da han havde fået lov til at stå med sin egne 2 Bryn i hånden var han som forvandlet.....stålsat, kampklar og frem for alt en ægte Blåvandmand.... jeg var sgu helt stolt af ham..... Nå men 6 Hvidbrynet ringmærket var ny rekord for Blåvand, den gamle ringmærkningsrekord lød på 4 fugle....Sammen med Munk var det dagens mest almindelige art i nettene, tænk sig man skulle opleve det.... men jeg har stærkt på fornemmelsen.... at der ikke går lang tid før denne rekord står for fald, hvis man ser på den udvikling denne art har haft de senere år.

Ringmærkning: Hvid Vipstjert 1. Jernspurv 5. Rødhals 1. Solsort 1. Sangdrossel 1. Munk 6. Hvidbrynet Løvsanger 6. Gransanger 4. Fuglekonge 1. Rødtoppet Fuglekonge 1. Sortmejse 2. Musvit 1. Bogfinke 4. Gulspurv 1. I alt 35 fugle fordelt på 14 arter....

Vi lukkede ned omkring kl. 16.30..... men derfor var der ikke tid til at holde pause.... Jeg brugte resten af de lyse timer på at få slået under alle nettene i stationshaven samt klippet samtlige grene, der evt. kunne gå i nettene. De får sgu noget for diæterne..... men vi kan lide det... Blåvand er for de hårdkogte....Me Tarzan!!!

HKn

 

Godt træk

søndag 25. september 2016
Masser af Engpibere
af RWR

Vejr: Vinden var i syd(163) på 9 m/s og den tiltog i løbet af eftermiddagen. 15 km sigt.

En dag med massere af Engpibere der virkelig fyldte godt op på himlen. Vi nåede op på 7065 fugle, det er efterårets bedste dag. Men nu må vi altså også snart til at få en Storpiber. Vi fik også 3 Hedelærker som jo altid er en herlig fugl. Vi fik også efterårets hidtil bedste dag for Bjergvipstjerter med 24 fugle. 523 Stære var også det første rigtige antal herude og med 4 Lapværlinger blev det en god dag for dagtrækkerne.

Nattrækkerne var dog ikke tilstede, hvilket kunne ses i ringmærkningen.

Ringmærkning: Munk 2. Gransanger 1. Skovspurv 1.
Ialt 4 fugle fordelt på 3 arter.

Der er massere af Hvidbrynede Løvsangere inde i baglandet, men ikke det der ligner bare en enkelt herude.

Kontaktannonce

lørdag 24. september 2016
Vi er nede
af HKn

Vejr: Jo det var her også i dag.... Vinden var en smule for frisk efter min smag...V (259) 6-9 m/s, senere gik den mere ned i meget SSSSVVVVV. En dag der bød på lidt skyer 4/8 plus sol.... Sigten var alt for god 20 km. Lunt 15-18 grader....

Jeg vil kaste mig ud i mit livs første kontaktannonce: Pæn mand med gråsprængt munkefrisure i sin bedste alder, set rigtig mange fuglearter...endda flere en Munken en overgang (vil han bare ikke indrømme), ufattelig få penge på bogen.... til gengæld meget nænsom og fuld af shit..... Søger godt 150 fugle i nettene pr. dag resten af efteråret. Alle henvendelser bliver ringmærket.... vi ses kys fra Knudsen.

På trods af at René en overgang havde 11 mand med på obsen..... så var der dyb tavshed fra folket ude i klitten, så stille at jeg måtte tjekke min WT og se om den var tændt... fuld power....Så udover lidt Bjergvipstjerter, så skete der ikke meget....lidt overraskende at havet ikke kunne producerer mere med den vindretning og styrke.

Jeg led også som det fremgår af min annonce af ensomhed.....nettene var for dansende til rigtig at kunne fange fugle i dag... dog fik jeg mærket 11 fugle. Heldigvis fangede jeg de fleste fugle på det tidspunkt, hvor vi havde en af vores planlagte ringmærkningsturer med NkV... Det var en rigtig hyggelig gruppe Jonas og jeg havde, bla. deltog den gamle Blåvand observatør Peter Thelle (godt navn når man tæller træk !, vits)... Han fortalte om sine første fugleture herude helt tilbage i 1957... super spændende..herligt at møde de gamle kæmper...

Ringmærkning: Gærdesmutte 2. Jernspurv 1. Sangdrossel 1. Munk 3. Gransanger 1. Sortmejse 1. Bogfinke 2. I alt 11 fugle fordelt på 7 arter.

Men på trods af ingen fugle, så er det sgu godt at være på Blåvand Fuglestation......

HKn

 

Fugletomt...men smukt vejr

fredag 23. september 2016
Vi kæmpede en ulige kamp - og tabte stort
af HKn

Vejr: Slut med østvinden i denne omgang... Vinden var nu i V (290) og oppe på 8 m/s.....men helt rart med lidt afveksling. En dag med vekslende skydække og sol 4-5/8. Sigten var fremragende, man kunne næsten se de 120 Hvidbrynede Løvser der var set på den engelske østkyst, ja overdrivelse fremmmer som bekendt forståelsen 15 km. Temperaturerne forsat meget behagelige 16-18 grader.

En af de dagbøger man ikke skriger efter at skulle skrive, men da Mr. Latino havde skrevet de seneste var der ingen vej uden om....fandens.

Vi gjorde ellers hvad vi kunne for at "lave" en god dag.... men fuglene spillede bare ikke med. René havde igen en af de dage, hvor han ikke ville snakke om morgenobsen.... selv om vi prøvede at lokke ham med Svend Bødkers kager fra Butami, som Bødker lige var kommet hjem fra... Men til sidst knækkede vi ham alligevel og han kunne berette om en adult nordtrækkende Sorthovedet Måge.... men så lukkede han også i som en Limfjordsøsters...

Nå men ringmærkningen gik heller ikke for godt... men hyggelig var den, da jeg havde de gamle drenge med på et par runder...Erik Overlund, Henrik Brandt og Doktor Bødker, de er jo altid garant for at holde humøret højt.

Ringmærkning: Gærdesmutte 1. Jernspurv 5. Havesanger 1. Munk 3. Fuglekonge 4. Sortmejse 1. Grønsisken 1. I alt 16 fugle fordelt på 7 arter...

Sidst på dagen kom et par overnattende gæst forbi i form at Tonny Pavilion og Eva Foss.... så godt med friske krafter til i morgen.

HKn

 

3. og 4. gangsfund

torsdag 22. september 2016
Ringmærket Bjergvipstjert og Sølvhejre
af RWR

Vinden var i SØ(143) på 7 m/s, den drejede senere over i ren syd. Skydækket meget varierende men generalt meget gråt i dag, med enkelte byger.

Morgenobsen var heldigvis bedre end i går, dog uden for alvor at tage kegler. Der var fint gang i Engpiberne og lidt finker med henholdsvis 1325 og 931 fugle. Det var den første dag med lidt Tornirisker med 54 fugle. 4 Lapværlinger var også fint. 
Den bedste obs fra klitten blev en sydtrækkende Sølvhejre. Det er det blot 4. fund på Hukket, hvoraf 3 af fundene er blevet set i år. Så det virker til at Sølvhejrene virkelig har fået brudt muren ned herud til. 
Vi nåede også op på 17 Bjergvipstjerter i dag, det mest bemærkelsesværdige i det var at Henrik fangede en af dem. En ny ringmærkningsart for ham og blot den 3 Bjergvipstjert der bliver ringmærket herude. De første 2 var i 2009 og 2010.
Så det har været en dag med nogle usædvanlige observartioner herude.

Henrik fik ringmærket årets første Hvidbrynet Løvsanger, så det var godt vi fik den på listen. Lidt bemærkelsesværdigt at vi blot har haft en enkelt i dag, taget i betragtning at der var enormt mange fugle på den engelske østkyst i går.

Ringmærkning: Bjergvipstjert 1. Gærdesmutte 3. Jernspurv 2. Rødhals 6. Sangdrossel 1. Havesanger 6. Munk 7. Hvidbrynet Løvsanger 1. Gransanger 10. Fuglekonge 15. Bogfinke 1.
Ialt 53 fugle fordelt på 11 arter.

Rødtoppet Fuglekonge

onsdag 21. september 2016
Ingen fugle i luften, men lidt i nettene.
af RWR

Vejr: Østlig vind(69) på 4 m/s. Skydækket var skiftede meget gennem dagen ligesom temperaturen.

Morgenobsen gik ikke helt som planlagt. Trækket var tæt på ikkeeksisterende og ja der var stortset ingen fugle. 4 af de få fugle var dog lidt interessandte, 2 af dem var Lapværlinger som er mine første her i efteråret, så det var vældig fint. De sidste 2 var nogle flotte 1k Sorthovedet Måger der stod fint på stranden inden de blev skræmt væk af en turist.

Ved middagstid stødte jeg med på ringmærkningen og fik arbejdet lidt på mine færdigheder udi håndtering af fuglene. Vi fik dog en fin mængde fugle igen i dag og nogle sjove fugle. Vi fik en Gærdesanger der passede spot on på en Blythi race, og efterårets første Rødtoppede Fuglekonge.
Trods grundig gennemgang af mosen, lykkedes det os ikke at finde Hærfuglen igen.

Ringmærkning: Gærdesmutte 2. Jernspurv 8. Rødhals 31. Sangdrossel 1. Gærdesanger 1. Havesanger 1. Munk 1. Gransanger 19. Løvsanger 1. Fuglekonge 11. Rødtoppet Fuglekonge 1. Sortmejse 1. Bogfinke 2.
Ialt 80 fugle fordelt på 13 arter.

Til aften tog vi ind og fik sæsonens første Hvidbrynet Løvsanger ved TDC, mon ikke vi får den første herude i morgen.


1   |  2  |  3     NÆSTE